Как да изберем бебешки мокри кърпи за нашето бебче

Как да изберем бебешки мокри кърпи за нашето бебче

След раждането на своето бебе, младата майка има доста въпроси относно грижата за него. Как да го нахрани, измие, подсуши и намаже ще научи още в болницата, но какви продукти трябва да ползва ще научи в последствие от роднини или приятели или собствен опит.

 Естествено продуктите за новороденото се купуват предварително, защото майката трябва да бъде подготвена. Въпроса е дали се обръща достатъчно внимание на козметиката, която се избира, както за състава й, така и на самия производител. 

Особено много важи при избора на бебешки мокри кърпи , защото те стават неизменна част от ежедневието, както на майката, така и на бебето. Те заместват водата, по време на разходка, гости, в магазина или по време на пътуване. С тях се почистват ръце, лице, интимни части и почти всичко останало, когато достъпа до вода е ограничен.Хубавото е, че с течение на годините качеството на бебешките мокри кърпи значително се е подобрило. 

Кратка хронология на мокрите кърпички

За изобретател на мокрите кърпички се счита американецът Артър Юлий. Със солиден опит в козметичната индустрия, през 1957 година преработва машина за порциониране на сапун и създава прототипа на съвременната мокра кърпичка. Продуктът нарича Wet-Nap. След няколко години вече продава кърпички на Харланд Дейвид Сандърс - основател на веригата за бързо хранене KFC. Историята не е съхранила детайлна информация от какъв материал са били изработени и с какви съставки обмокрени.

С течение на времето, мокрите кърпички набират все по-широка популярност и приложение - избърсване на ръце и повърхности, лична грижа, дезинфекция и пр. Не на последно място, с навлизането на пелените за еднократна употреба мокрите кърпички стават неизменно допълнение при хигиенизирането на бебето

Ето и някой важни неща, които е добре да се имат предвид, когато се избират мокри кърпички:

 • вода
 • естествен аромат (етерични масла и др.)
 • лимонена киселина (регулира pH-то)
 • витаминни компоненти, допринасяйки за заздравяването на драскотини и рани (витамин А и Е)
 • екстракти от лечебни растения (лайка, смрадлика, невен, чаено дърво, алое вера и др.)
 • растителни масла за омекотяане и успокояване на кожата ( жожоба, лавандула, пшеничен зародиш)
 • без оцветители - това са цветни пигменти, произведени на базата на каменовъглен катран и нефт. Могат да предизвикат раздразнения и повишена чувствителност на кожата. Лошото е, че се абсорбират от кожата и намаляват кислорода в клетките в организма, което води до изтощение и загуба на енергия. Доказано е, че почти всички оцветители са канцерогенни.
 • без парабени - това са синтетични химикали и се използват като консерванти в козметиката и в някой храни. Те запазват храната за по-дълго и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени
 • без алкохол - при високи концентрации алкохола причинява изсушаване, изгаряне, дразнене и увреждане на кожната бариера.
 • дерматологично тествани
 • без натриев лаурил сулфат (SLS) - познат като един от най-ужасните детергени в козметичните продукти. Той причинява сухота, дразнене, сърбежи.
 • без фталати, фталова киселина - те се използват за максимално омекотяване на салфетките. При тестове на мишки, е доказани, че се натрупват в черния дроб и други органи и водят до нарушаване на производството на хормони в организма. 
 • хипоалергенни

Добре е, когато се купуват мокри кърпички за бебето да се обърне особено внимание на датата на производство. Известно е че мокрите кърпички са направени от естествени влакна, така те запазват първоначалните си свойства по-дълго от тези със синтетичен материал. Етикета винаги трябва да се чете и да се избягват, такива които са със съдържание на сапун и пенещи вечества. Винаги се оглежда целостта на опаковката. Трябва да бъде плътно затворена и да не е разкъсана. Добре е да не съдържа повече от 60 броя в пакет, защото в открита форма бързо изсъхват и са по-малко ефективни.

Винаги избирайте най-доброто за вашето бебче.

няма гласове
, обновено на 23/06/2021
автор: Note.bg