Какво представляват 3D скенерите

Съобщение за грешка

 • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Какво представляват 3D скенерите

Лазерното триизмерно сканиране е модерна безконтактна технология, с която се събират данни за физически обекти, разположени пред апарат. Този процес се извършва с помощта на лазерна светлина и цели да придобие цялостна картина за сканирания обект, която след това се пренасочва към компютър под формата на 3D файл. Добавяйки триизмерно сканиране към вашия бизнес, можете да подобрите ефективността си и да забързате производствения процес, а това ще доведе до повече популярност на марката ви и печалби.

Съвсем естествено, у нас вече се предлагат такива 3D скенери и те имат потенциал да променят начина, по който произвеждате своите продукти. В зависимост от приложението  им, те биват различни видове, както ще видите и по-долу. Различават се по обхват, точност, размери и някои други параметри. Като производители се открояват висококачествените 3D скенери от 8cell.bg, които притежават бързина, интуитивност и добра съвместимост с различни видове таблети. Към тези машини има специален софтуер, базиран на изкуствен интелект, който може да се ползва както от опитни специалисти, така и от напълно начинаещи.

С помощта на тези 3D скенери се намират иновативни решения за различни индустрии, където прецизността е от значение, като медицина, бижутерство, образование, криминалистика, автомобилостроене и обратно инженерство. Именно затова е важно използваните машини да са всеобхватни и качествени, както и да са правилно подбрани за задачата, която трябва да се извърши. Тук ще ви запознаем с процеса на сканиране и видовете скенери, за да придобиете представа с какво си имате работа.

Как се извършва сканирането?

Лазерът е поставен на статив до мястото, на което ще се случи процесът. Машината сама избира кой лазер да активира в зависимост от конкретната задача и измерва времето, което е необходимо за отразяването му назад. По този начин се изчислява разстоянието от отразената точка с голяма точност. Тези измервания помагат на скенера да обгръща помещението, за да получи цялостна картина на триизмерното пространство наоколо.

С точков облак (point cloud) се обозначава тази колекция от измервания, която позволява да се извлече информация по време на процеса. Впоследствие се създават 3D моделите. Стъпките са както следва:

 • първият етап е извличане на данни за обекта и пространството около обекта посредством лазерно сканиране; манипулацията се извършва на място, като машината извършва толкова сканирания, колкото са наложителни;
 • вторият стадий представлява отчитане на точковия облак;
 • следва извличане на полезна информация - специалистите, които се занимават с 3D сканиране,  използват различен софтуер, с който да преобразуват вече извлечените данни за обекта в зададения изходен формат (например 2D CAD рисунки или 3D CAD модели);
 • в края на процеса се прави обзорен преглед, за да се види дали крайният резултат съответства на изискванията на клиента.

Видове скенери

Съществуват два основни вида 3D скенери в зависимост от техните спецификации, области на приложение и дизайн. Нека ги разгледаме.

Настолни (стационарни) скенери

Тези машини са подходящи за малки или средни по размер обекти. Те се монтират на триножник или се поставят на бюро, докато обектът стои на въртяща се поставка. Могат да бъдат отворени и затворени. При последните продуктът се оставя в специална камера с контролирана светлина. Типичните обекти за сканиране тук са дентални протези и бижута. Що се отнася до отворените скенери, те се монтират на стативи и изискват повече контрол над осветлението в помещението. Често имат повече от една камери.

специалист моделира с 3д скенер

Преносими (портативни) скенери

Както самото име подсказва, тези скенери са проектирани да бъдат пренасяни на различни места. Те не се поставят на статив. Вместо това трябва да бъдат държани от човек по време на процеса. Лицето ги насочва директно към обекта, използвайки различни ъгли, за да може да се получи триизмерен модел.

Преносимите скенери предлагат повече гъвкавост и удобство при употреба от фиксираните скенери, затова дават възможност да се сканират по-сложни обекти като автомобили, части от човешкото тяло и машинни елементи. Важно уточнение е, че повечето от 3D скенерите на пазара трябва да бъдат свързани към компютър и не са безжични, въпреки че са преносими. Сред асортимента от скенери на фирма 8-CELL, оторизираният представител на скенерите Artec3D, можете да откриете и такива скенери, които са изцяло безжични и мобилни, което ги прави изключително привлекателен избор при покупка.

В случай че не сте напълно уверени, че ще се справите сами с избора, винаги можете да се консултирате със специалист, който предлага консултация, поддръжка, гаранционен и извънгаранционен сервиз. Те ще ви ориентират какъв модел да изберете, който да задоволи потребностите ви, за да може бизнесът ви да функционира оптимално и да предлага на клиентите точно това, от което се нуждаят.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 29/04/2024
автор: Note.bg