Коронавирус Covid-19 - всичко, което трябва да знаем, симптоми и предпазни мерки

Съобщение за грешка

 • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
 • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Коронавирус Covid-19 - всичко, което трябва да знаем, симптоми и предпазни мерки

В края на декември 2019 г., Китайският град Ухан, в провинция Хубей, съобщи за огнище на пневмония. В началото на януари 2020 г., епидемията е определена като нов вирус - Covid-19 - от групата на познатите коронавируси.

Covid-19 произхожда от семейство други вируси, които причиняват заболявания, като остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS). Докато ранните случаи се предполага, че са предадени от животински източници, на пазара в Ухан, сега вече вирусът се предава от човек на човек.

Съществуват редица вируси, които се разпространяват лесно сред хората, но те не представляват голяма опасност за общественото здраве. Covid-19 обаче, може да причини респираторни заболявания с различна тежест и редица усложнения. Понастоящем няма открита ваксина и специфично лечение за заболяването.

На 30 януари 2020 г., от Световната здравна организация бе обявено, че огнището представлява извънредна ситуация за общественото здраве. Вирусът се превърна в проблем, който обхвана целия свят и постави на изпитание редица държави, както в Азия и Америка, така и в Европа.

След като в края на януари се потвърдиха първите случаи на заразени във Франция, не след дълго получихме информация, че вирусът се е разпространил и в България.

Как се диагностицира коронавирусът и какъв е инкубационният период?

Дигностицирането на коронавирус, само с физически преглед, е невъзможно, тъй като по-леко протичащите случаи, могат да изглеждат подобни на грип или обикновена настинка. Единственият начин за потвърждаване на диагнозата е чрез лабораторен тест.

Изглежда, че симптомите се проявяват в рамките на 14 дни след заразяване с вируса. Някои китайски учени предполагат, че инкубационният период може да бъде по-дълъг от две седмици, както се смяташе досега - около 24 дни. Това обаче, все още не е научно доказано.

Как се разпространява вирусът?

Като респираторен вирус, той се предава по въздушно-капков път. Счита се, че контактът между хората е основният метод за предаване на заболяването. Това обикновено се случва, ако някой с вирус киха или кашля в близост до вас. Ако устата и носа не са добре покрити, капките които се разпръскват, лесно могат да достигнат до вас и да ви заразят.

Друг начин за предаване на коронавируса е ръкостискането с вече болен човек. По този начин, част от вируса се прехвърля към вашата ръка. Ако след това, докоснете лицето си, без предварително да сте си измили ръцете, то вие давате входна точка в собственото си тяло.

Помислете за всички често докосвани повърхности, на които могат да дебнат микроби: копчета, дръжки, парапети на стълбища, асансьори, бюра и много други. Експертите все още не знаят колко дълго коронавирусът може да се задържи на тези места, но ако се съди по други подобни заболявания, времето за оцеляване може да варира от няколко часа до няколко дни. Както казахме, това са само предположения, които за момента не са доказани.

Имайте предвид, че има хора които са носители на заразата и могат да предават вируса на други, но те самите, все още да не проявяват никакви симптоми.

Какви са симптомите на коронавируса?

Най- честите симптоми на Covid-19 са:

 • Суха кашлица;
 • Затруднено дишане;
 • Висока температура и треска:
 • Мускулна слабост и умора.

Според учени, средно пет дни са необходими, за поява на първи симптоми, но някои хора могат да ги почувстват много по-късно.

миене на ръце, хигиена

Как да се предпазите от заразяване с вируса?

Няколко здравни агенции в Китай и други страни, включително Центровете за контрол на заболяванията (CDC) в Съединените щати и Световната здравна организация (СЗО), следят внимателно това заболяване и предприемат стъпки за предотвратяване на разпространението му. Ето и някои полезни съвети, които се препоръчва да се спазват, за да се избегне заразяване с вируса:

 • Често и старателно миене на ръцете с топла вода и сапун;
 • Ако такива не са налични, използвайте антибактериален гел или кърпички, но при първа възможност се измийте;
 • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си, когато ръцете ви не са добре почистени;
 • Дезинфекцирайте повърхности и предмети, които често докосвате, като телефони, дръжки на врати, плотове и други;
 • Избягвайте местата, където има много хора;
 • Проветрявайте често;
 • Пийте повече чайове и вода;
 • Хранете се с повече плодове, зеленчуци и храни богати на витамин С, D и цинк;
 • Ако се налага, приемайте допълнително витамини, за да подсилите имунитета си;

Ако проявите някои от гореописаните симптоми, задължително се свържете с лекар и в никакъв случай не излизайте от вкъщи и не контактувайте с други хора.

Как се лекува COVID-19?

Към момента, няма специфично лечение за вируса. Хората, които се разболяват от COVID-19, се лекуват с поддържащи медикаменти, тоест такива, които облекчават симптомите. При тежки случаи, може да се прилага и допълнително лечение, което може да бъде назначено само от лекар. Това може да включва: течности за намаляване на риска от дехидратация, лекарства за температура и в по-тежки случаи, допълнителен кислород. Антибиотиците са неефективни, защото Covid-19 е вирусна инфекция, а не бактериална.

В момента целият свят работи върху откриването на ваксина и възможно лечение на вируса. Учените трябва да направят редица проучвания и тестове, преди да станат достъпни средствата за лечение. Това обаче, може да отнеме месеци, а дори и години.

учен изследва различни проби за положителна с коронавирус

Други факти относно коронавирусите?

Има различни видове коронавируси. Някои от тях могат да причинят симптоми, подобни на настинки или леки респираторни заболявания на нос, гърло, бели дробове. Други, могат да доведат до тежък остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточен синдром (MERS).

Коронавирусите са наречени така, заради външния си вид. Погледнати под микроскоп, изглеждат така сякаш са покрити със заострени структури, които са заобиколени от коронки.

Може би, с течение на времето, експертите ще научат повече за този нов коронавирус, за поведението му и за това как се предава.

Междувременно, опитайте се да бъдете отговорни, относно предпазните мерки, като се грижите за хигиената на ръцете си, избягвате тълпите и ако се налага се изолирайте. Последното е особено важно, в случай, че сте имали контакт с някой, който вече е заразен с коронавирус или ако проявите, някои от симптомите.

няма гласове
, обновено на 18/03/2020
автор: Note.bg