Метална керамика и циркониев оксид

Метална керамика и циркониев оксид

Металокерамиката се изработва от няколко различни материала. Сред тях са циркониев оксид и алуминиев оксид. И двата вида са здрави и издръжливи и често се използват за стоматологично възстановяване. Основната предпоставка за успешно металокерамично възстановяване е термичната съвместимост. Сплавите с твърди оксидни слоеве образуват надеждни връзки с керамиката. Сплавите със слаб оксиден слой образуват слаби връзки.

Алуминиев оксид

Алуминиевооксидната керамика е форма на керамика, която съчетава свойствата на алуминия и кислорода. Алуминиевият оксид е амфотерно съединение, което може да реагира с основа или киселина, за да се получат различни форми. Една от тези форми е g-Al2O3, която представлява бял, хигроскопичен прах. Той е неразтворим във вода, но е разтворим в силни киселини. Този материал също е порест и има стационарна фаза.

Керамиката от алуминиев оксид има разнообразни приложения и е много устойчива на корозия и износване. Те се използват в клапани и натриеви лампи с високо налягане. Освен това те се използват в ножове, текстилни части за износване и запалителни свещи. Тези материали са много устойчиви на топлина и също така са прозрачни, което ги прави отлични за използване в натриеви лампи с високо налягане.

Керамиката от алуминиев оксид се използва във високотехнологични приложения. Високата им диелектрична якост ги прави добър изолатор. Освен това те могат да бъдат синтеровани при температури до 1600 градуса по Целзий, което намалява разходите за суровини. Този материал се използва и в автомобилните охладителни системи и лагерите на циркулационните помпи. Свойствата на керамиката от алуминиев оксид могат да бъдат подобрени чрез различни производствени методи и химикали. Associated Ceramics, например, е водещ производител на прецизни части от алуминиев оксид. Те също така са известни със своето качество и възпроизводимост. Mогат да работят и с различни формулировки, за да постигнат желаните резултати.

Циркониев оксид

Циркониевият диоксид, известен също като циркониев оксид, е химическо съединение с превъзходни механични, термични и абразивни свойства. Използван за първи път в медицината през 1969 г., оттогава той демонстрира отлична биосъвместимост и естетически свойства. Понастоящем се използва при стоматологични процедури и в имплантните опори на циркониева основа. Той е безцветно, кубично кристално съединение, което е невероятно здраво и издръжливо. Цирконият е най-стабилен при стайна температура. При по-високи температури е трудно да се синтерова цирконий.

Поради това той трябва да се стабилизира преди синтероване. Този процес придава химическа стабилност на циркониевите частици и им позволява да издържат на високите термични и механични натоварвания при синтероване. Цирконият има висока механична стабилност и устойчивост на износване, което го прави полезен за покриване на механични части. Освен това той е стабилен материал в кислород, което го прави идеален за мембрани на горивни клетки, кислородни сензори и други медицински приложения. Освен това е изключително устойчив на износване и надраскване.

В едно от изследванията учените проучват ефекта на различните повърхностни обработки върху здравината на връзката на керамиката от циркониев оксид. Те подготвили 220 образци от керамика от циркониев оксид и ги изпекли през два отделни периода. След това резултатите са категоризирани в десет групи за обработка. Сред групите GSil, GSbSil, DSbSilPen и DES-Sil са използвани за сравняване на здравината на връзката между керамиките на основата на цирконий.

Съществуват два основни вида процеси на синтероване. При първия метод се използва електрическо поле, за да се подпомогне пренареждането на материала. При него се използват също налягане и малко количество топлина. При втория метод, синтероване под високо налягане, циркониевият керамичен прах се синтерова под високо налягане. Освен това той изисква материал за матрица, вакуумно уплътняване и много чист циркониев материал.

Повече за металокерамикат, може да научите тук - https://igdental.bg/metalokeramika.html

няма гласове
, обновено на 02/11/2022
автор: Note.bg