Пълен наръчник от съвети, как да вземете безопасно кредит

Пълен наръчник от съвети, как да вземете безопасно кредит

Финансовите затруднения може да застигнат всеки. В момент на трудност и отчаяна нужда от средства понякога хората попадат в клопката на недобросъвестни лица или фирми, които предлагат привидно невероятно изгодни условия за предоставяне на заем.

 

И при предоверяване, човек се озовава в лапите на измамник. Можете ли да се предпазите от подобни капани?

Да, можете, просто трябва да внимавате. Ето и за какво трябва да следите, ако искате да изтеглите бърз кредит:

1. Не вярвайте на невероятни предложения

Ако някой ви предлага кредит с необичайно изгодни условия, не ви иска доход, не ви обвързва с договор и заедно с това и никъде не можете да прочетете условията, бъдете нащрек. Никога не взимайте пари без договор, винаги искайте да се запознаете подробно с параметрите. Не се съгласявайте на устно разказани условия, те не могат да бъдат валидни. Не подписвайте нищо, което не сте прочели.

2. Не взимайте заеми от частни лица и лихвари

Компаниите, които имат право да отпускат кредити, са банките и небанковите кредитни институции. Преди да получат това право те трябва да отговарят на строги законови условия, след което трябва да бъдат лицензирани и впоследствие подлежат на проверки. В никакъв случай не взимайте заем от частно лице, за да не станете жертва на рекет. Същото важи и за нелицензирана фирма. Не се предоверявайте на оферти по телефона. Преди да кажете „да“, проверете кой ви ги предлага. Вижте повече тук!

Тук идва и следващия съвет:

3. Запознайте се детайлно с компанията

Прочетете условията на кредитната компания, запознайте се с историята й, проверете дали е регистрирана в БНБ и съответно дали има издаден лиценз за дейност. Най-добре заложете на утвърдила се на пазара фирма, която е доказала добрите си практики, избягвайте съмнителни „квартални“ обещани. Доверете се на лицензирана компания с утвърдени позиции и имидж, която да ви гарантира сигурност и спокойствие.

4. Прочетете общите условия

Винаги преди да пристъпите към теглене на заем се запознавайте с условията по кредита, сроковете, лихвите и таксите. С други думи четете подробно. Тази информация е задължително да бъде предоставена на клиента. Не взимайте заеми, за които не сте получили изброените данни. Ако това не е заложено никъде, включително и в договора, вероятно си имате работа с лихвари.

5. Запознайте се с лихвите и оскъпяването

Сравнете цените на кредита, предлаган от различните компании. Проверете не само лихвите, но и цялостното оскъпяване на продукта и крайният размер на средствата, които ще дължите. Обърнете внимание и на броя и размера на погасителните вноски.

На тази страница може да научите повече как можете да да кандидатствате за безлихвен кредит

6. Определете търсената сума

Изчислете каква сума и при какви условия ще можете да изплащате, за да не се окажете в невъзможност да си погасявате заема в срок.

7. Информирайте се за последствията при просрочие или неплащане на кредита

Важно е да знаете предварително, какво се случва, ако изпитате затруднение и забавите вноска с няколко дни. Като цяло е най-добре да се постараете да избягвате такива ситуации, но е добре да знаете последствията при подобен сценарий.

8. Питайте

За всичко, което не ви е ясно или ви затруднява, се обръщайте към служител на избраната кредитна компания. Тя ви предоставя възможността за връзка по телефона или онлайн, както ви е по-удобно да общувате. Ще ви бъде обяснено всичко, което искате да знаете.

9. Потърсете помощ при затруднение

Ако все пак изпитате затруднения с изплащането на изтегления кредит, по-добре се посъветвайте с компанията за възможности за предоговаряне на сроковете и вноските. Не правете грешката да се криете от кредитора, тъй като това може да ви донесе само вреди, като лоша кредитна история.

няма гласове
, обновено на 17/05/2022
автор: Note.bg