Полилеите, подходящи за всеки стил

Полилеите, подходящи за всеки стил

Намирането на най-подходящия стил полилей, никак не е лесно. Строителството ни днес е доста различно и нетрадиционно и това, което се е слагало, като осветителни тела преди 30 години, вече не е модерно. Точно това и затруднява най-много, онези хора, които са решили да освежат помещенията си и да сменят полилея. Всички първо гледат размера на помещението и спрямо него, определят големината на полилея, но това е грешка. Винаги при всяко едно осветление, първо трябва да се гледа стила на обзавеждане и след това да се напасне, най-подходящото осветително тяло.

За която и стая да се планирали да окачите полилей, е хубаво да знаете, че той ще добави драматичност в нея и индивидуалност. Има всякакви стилове полилеи, които да съвпаднат с интериорния ви дизайн и да задоволят очакванията ви за стилно обзавеждане. Полилеите освен драматичност, могат да добавят и голямо количество изтънченост, дори и да го закачите в банята. Полилеите могат да са много различни видове и стилове, но най-общо се делят на два. Първият се нарича висящи полилеи и макар всичките да висят от тавана, този е придобил названието си, защото крушките висят на корда и синджир, а не са продължение на структурата, както са при втория тип.

Кои са основните стилове полилеи?

Стиловете се различават предимно по това, каква е структурата на осветителното тяло и от какво е изработено то. Може да са кристални, с много намотки, традиционни, авангардни, стил рустик или дори във формата на барабан.

Полилеите с намотки

Представете си опера от средата на 50-те години. Тъмна, тиха обстановка, величествено допълвана от огромен полилеи с намотки или така наречените балкони. Колкото повече балкони има един полилей, толкова по-мащабно впечатление прави и привлича повече внимание върху себе си. Тези полилеи не са създадени просто за осветление, а за вдъхновение и украса. Ако планирате да сложите такъв във вашия дом, трябва да се постараете да го заобиколите от дизайн, който няма да бъде претрупан, за да може той да изпъква сред всичко останало. Много претенциозен стил с който много трябва да се внимава.

Традиционен полилей

Изработени предимно от метал в жълт цвят или сребрист, този тип полилей са запазени за дълбоките традиционалисти. Слагайки го в трапезарията, показвате, че традициите съществуват за да се спазват. Той се откроява от останалите стилове с ненатрапчивостта си  и изваяните си опростени извивки. Представлява основа, няколко извивки и крушките. Нищо не е в повече при него и не е много претенциозен откъм интериорен дизайн, но пък самият факт, че сте подбрали такъв, означава че и всичко останало ще ви е доста традиционно.

кристален полилей

Негово величество кристалния полилей

Ако полилеите имаха крал, то това щеше да е кристалния полилей. Няма човек, който да чуе за кристал и да не си представи огромен полилей, висящ в приемната на някой дворец. Никога, когато хората изберат нещо такова, не се замислят за това как се чисти подобно осветително тяло. Отговорът е много трудно и много внимателно. Преди да избухнете с нещо подобно, обмислете и това. Иначе ефектът, който създава кристала и отражението на светлината е магически и не може да бъде заменен с друго.

Полилей във формата на барабан

Много интересна форма, която навява на спомени от старите заведения през 80-те години. Много често този тип полилеи се комбинират с блестящи камъни и висящи орнаменти. Така хем са традиционни, хем атрактивни. Абажурите могат да бъдат всякакви цветове, но най-много се използват белите и жълтеникавите. Напоследък и наситено черните стават доста популярни, като отново се комбинират с висящи орнаменти и светлината се пречупва изключително игриво. Този цвят обаче е по-подходящ за локално осветление, а не за централно, както са повечето полилеи.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 11/10/2019
автор: Note.bg