Защо да предпочетете LED лампи вместо крушки с нажежаема жичка?

Защо да предпочетете LED лампи вместо крушки с нажежаема жичка?

Със сигурност сте забелязвали, че крушките с нажежаеми жички и LED лампите различни като устройство. 

Ако посетите Lightluxury и разгледате секцията за осветление, ще откриете десетки видове електрически крушки, от които можете да избирате. Преди няколко години, когато беше необходимо да смените електрическа крушка, трябваше да избирате от различните предлагани мощности, а именно - 40, 60, 100 вата. Понякога можеше да се избира и цвят на крушката - син, зелен, червен. Не е тайна, че почти всяко домакинство в България използваше крушки с нажежаема жичка. Днес вече не е така, защото този тип лампи бяха изместени от LED лампи, предлагащи по-висока енергийна ефективност и по-дълъг живот.

Напълно вярно е, че цената за една LED крушка е по-висока, отколкото за такава с нажежаема жичка. Ако обаче си направите експерименти и вземете две еднакви 60W крушки, едната с нажежаема жичка, другата LED, то ще забележите, че тези създадени от Томас Едисън нямат нищо общо с новите LED крушки. На първо място се различават по ефективност, след това по дълготрайност, по това дали пестят енергия и колко ярко могат да светят.

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, преди да купите LED (светодиодни) лампи, нека да видим кои са те.

Защо започнахме да променяме използваните лампи?

Навсякъде по света започна да се обръща внимание на опазването на околната среда и дълготрайността на продуктите. Лампите не останаха по-назад в тази тенденция и започнаха да се търсят по-енергийно ефективни решения от нажежаемите жички, които да предлагат и същото качество.

монтиране на лед осветитени тела

Законите днес определят максималното количество мощност във ватове, излъчващи определени лумени. Законите не забраняват нито една конкретна крушка, но, след като се изисква електрическите крушки да бъдат по-ефективни и да генерират повече лумени на ват, това затруднява компаниите, произвеждащи крушки и лампи, и те, опитвайки се да отговарят на изискванията, намаляват производството на недостатъчно ефективните крушки с нажежаема жичка. Просто защото е много по-лесно да се постигнат лумените с други технологии - LED технологията.

Трябва ли задължително да купите LED лампа?

Ако сега обзавеждате дома си, не е никак лоша идея да го направите с LED лампи. Ще откриете най-разнообразни модели, които не само, че ще направят дома ви модерен, ами и ще ви осигурят добра светлина за по-малко количество енергия. В случай че се двоумите, съвет от нас е да отворите страниците на някой онлайн магазин за осветителни тела като Lightluxury и да разгледате LED лампите и техният изкусен дизайн. Няма как да не ви допаднат плавните линии на моделите или пък изящността на излъчваната светлина.

Колко енергия спестяват LED лампите?

Всяка стандартна 60W крушка, функционираща с нажежаема жичка отдава около 820 лумена. На практика такава стара 60W крушка произвежда 13,67 лумена на ват. Стандартната LED крушка пък със 60-ватов светодиод създава 800 лумена, използвайки 9W мощност. Ако смятате добре, ще откриете, че това е ефективност от близо 84,21% лумена на ват.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 03/10/2022
автор: Note.bg