10 причини, за да правите резервно копие (backup) на сайта си

10 причини, за да правите резервно копие (backup) на сайта си

Има много неща, които можете да направите, за да защитите уебсайта си - от избора на първокласен уеб хост до използването на силни пароли. Най-важната стъпка, която можете да предприемете, обаче, е да правите резервни копия на уебсайтове - рано и често.

Наличието на скорошно резервно копие (backup) на сайта ви може да ви помогне в много ситуации. Ако загубите важни данни или сайтът ви бъде хакнат, наличието на лесно достъпно резервно копие може да реши проблемите ви. Освен това често не отнема повече от няколко минути, за да подготвите този резервен файл. Много хостинг компании осигуряват всекидневен ежедневен бекъп за клиентите си, такава компания е и Jump.bg, като подробно за бекъп услугата може да видите в материала "Защо избрах хостинг в Jump?".

В тази статия ще ви запознаем с 10 причини, поради които трябва незабавно да направите резервно копие на уебсайта си. Да се заемем с работа!

1. Защита от човешки грешки

От време на време всеки прави грешки. Възможно е да изтриете важен файл на уебсайта си, да направите промяна, която нарушава част от функционалността му, и така нататък. Има начини за отстраняване на този вид грешки, но според нашия опит малко от тях са толкова ефикасни, колкото възстановяването на предишно резервно копие.

За да представите това в перспектива, представете си, че значителна част от вашия уебсайт престане да работи. Имате две възможности:

  1. Идентифицирайте проблема и потърсете начин да го разрешите.
  2. Да възстановите последното резервно копие на уебсайта си и да продължите напред.

Първият метод може да бъде бърз или да отнеме много време, в зависимост от това колко сериозен е проблемът. С втория подход обаче можете бързо да пуснете сайта си в действие. Всичко, от което се нуждаете, е достатъчно скорошно резервно копие, за да не загубите ценни данни.

Основният извод е, че резервните копия могат да ви спасят в ситуации, в които вие или някой друг направи грешка в сайта ви. За да сте максимално сигурни, ще трябва да създавате тези резервни копия често - дори ежедневно.

защита на уеб сайт от хакери

2. Проблеми възникнали по време на актуализации

Актуализациите са необходими, за да поддържате безпроблемното функциониране на сайта си. В същото време не е необичайно да извършите актуализация на сайта си, само за да видите, че нещо неочаквано се е объркало. Това не означава, че не трябва да извършвате промени - просто трябва да действате безопасно.

В идеалния случай ще имате създадена система за автоматично архивиране на сайта си. По този начин, ако актуализирате някой от ключовите му компоненти, ще имате на разположение скорошна точка за възстановяване за всеки случай. Също така е разумно да направите ръчно резервно копие, преди да започнете да работите с уебсайта си.

Може да ви отнеме няколко минути или повече, за да подготвите това резервно копие. Въпреки това ще се радвате, че сте отделили време, ако нещо се обърка по време на процеса на актуализация.

3. Предотвратяване на загуба на данни

Представете си, че имате блог със стотици публикации и някой от екипа ви изтрие една (или повече) от тях по погрешка. В миналото сме виждали хора да изтриват цели библиотеки със съдържание, защото не са знаели какво правят или са дали на определени потребители твърде много привилегии.

Една от основните причини да поддържате система за архивиране е да гарантирате, че данните ви ще бъдат в безопасност, дори в ситуации като описаната по-горе. Това означава, че трябва да разполагате с пълно резервно копие на сайта си, като същото се отнася и за личните ви данни.

Нещо повече, загубата на данни може да се случи, дори и да не е замесена човешка грешка. Това означава, че наличието на резервни копия е от съществено значение, дори ако вие и вашият екип знаете какво правите.

Ако се притеснявате от загуба на важни данни, препоръчваме ви да направите още една стъпка напред. Не само трябва да имате на разположение няколко резервни копия, но и да избягвате да ги съхранявате на едно и също място. Препоръчваме ви да качвате последните си резервни копия в облака, както и да съхранявате копие на сървъра си за целите на излишъка.

осигурете максимална защита на вашия сайт с добър хостинг

4. Справяне с проблеми със съвместимостта след нови инсталации

Ако използвате WordPress или друга система за управление на съдържанието (CMS), то вероятно разчитате много на добавки, като теми и плъгини. И двата вида инструменти могат да бъдат изключително удобни. Въпреки това всеки път, когато инсталирате нова добавка, въвеждате елемент, който може да не се съчетае добре с останалата част от екосистемата на сайта.

Точно както при актуализациите, това не означава, че трябва да избягвате плъгините и темите. Вместо това трябва да бъдете внимателни по отношение на тези, които инсталирате. Уверете се, че имат добри отзиви и оценки и че разработчиците ги актуализират често.

Освен това за сигурност ще трябва да направите резервно копие на уебсайта си, преди да активирате нова тема или плъгин за WordPress. При този подход, ако се появи проблем със съвместимостта, трябва само да се върнете към предишното резервно копие. След това можете свободно да инсталирате алтернативен инструмент.

5. Решаване на проблема с инфекциите със зловреден софтуер

Много хора смятат, че зловредният софтуер е нещо, което може да засегне само персоналните компютри. Изненадващо голям брой уебсайтове обаче са заразени с някакъв вид зловреден софтуер, а много повече от тях са уязвими към него.

Дори и да сте проактивни по отношение на сигурността на уебсайтовете, нападателите разполагат с изключително сложни техники в арсенала си. Освен това имайте предвид, че дори по-малките и по-малко известни уебсайтове не са защитени от атаки. Потребителите на WordPress например често се сблъскват със заплахи от ботове, които търсят уязвимости, от които могат да се възползват.

Отстраняването на проблеми със зловреден софтуер може да бъде особено сложно, тъй като е трудно да се разбере кога сайтът ви е напълно чист. Дори тогава, ако не идентифицирате и не поправите "дупката" в сигурността, довела до заразяването, ще останете уязвими. Подготвянето на резервно копие ще ви помогне да изчистите сайта си по-бързо.

6. Осигуряване на защита срещу хакери

Възможно е да има и случаи, когато нападатели се опитват да получат директен достъп до сайта ви, за да го опорочат или да откраднат важна информация. Ако например някой успее да пробие акаунт с административни права, той може да промени неговите идентификационни данни, за да блокира достъпа до сайта ви.

Това не би трябвало да се случи, ако вземете правилните предпазни мерки за сигурност. Особено важно е в сайта ви да е активирана двуфакторна автентификация (2FA). Ако все пак има хакерска атака, има три начина, по които можете да действате:

  • Опитайте се да възстановите достъпа до профила си чрез електронната си поща.
  • Свържете се с доставчика си на уеб хостинг, за да поискате съдействие от него.
  • Възстановете резервно копие от вашия хостинг панел.

Първият вариант може да не работи винаги, тъй като нападателите вероятно веднага ще променят електронната поща, свързана с акаунта. Ако използвате реномиран уеб хостинг, компанията би трябвало да може да ви помогне - но това може да отнеме време.

От друга страна, възстановяването на резервно копие може да ви помогне бързо да възстановите контрола върху сайта си. След като го направите, можете да актуализирате идентификационните си данни, за да сте сигурни, че нападателите отново ще бъдат блокирани.

хостинг решения за добра защита на вашите данни

7. Опростяване на процеса при миграция на уеб хостове

В един идеален свят не би трябвало да сменяте уеб хостинга. Много хора обаче правят грешката да изберат първия доставчик, който им попадне и изглежда приличен. Това обикновено завършва толкова добре, колкото и епизод на "90-дневна годеница", и често води до неприятни раздели.

Това означава, че в даден момент може да ви се наложи да преминете от един уеб хост към друг. Процесът включва преместване на всички файлове на сайта ви от един сървър на друг. Добрата новина е, че ако сте взели присърце нашите съвети, вече имате няколко пълни копия на уебсайта си, готови за работа.

Има много начини, по които можете да използвате резервни копия за мигриране на уебсайта си. Можете да копирате файловете ръчно, да използвате специализирани инструменти или да помолите новия си доставчик да го направи вместо вас. Във всеки случай наличието на готово резервно копие означава, че можете да смените уеб хостинг доставчика в един момент, ако се наложи, което ви дава голяма свобода.

8. Улеснете създаването на тестова версия на уебсайта си

Винаги, когато искате да направите значителна промяна в сайта си, най-сигурният начин да го направите е като използвате тестова среда. По този начин, ако нещо се обърка по време на или след актуализацията, можете да предотвратите това да се отрази на реалния ви уебсайт.

За тази цел ви е необходим така нареченият сайт за стартиране. Има няколко начина, по които можете да го създадете, и всички те са доста прости. Нещо повече, наличието на скорошно резервно копие на сайта ви означава, че можете да сте готови да създадете копие за стартиране за няколко минути.

9. Осигуряване на непрекъснат поток от приходи

Ако печелите пари от уебсайта си, трябва да гарантирате, че той е винаги достъпен. Всяка минута, в която не работи, може да ви струва пари. Само за да ви дам представа за залозите, Amazon изчисли, че малко прекъсване по време на събитието Prime Day ѝ е струвало между 72 и 99 милиона долара.

Ако управлявате малък бизнес, вероятно не работите с такива цифри. Това обаче означава, че е още по-важно да не губите потенциални приходи поради проблеми с вашия уебсайт. Загубата на приходи за един час (или ден!) може да бъде значителен удар за всеки бизнес.

Отстраняването на неочаквани проблеми от нулата може да отнеме много време, както вече споменахме. От друга страна, ако можете да възстановите резервно копие, бързо ще възстановите уебсайта си онлайн и ще печелите пари. След това можете да отделите време, за да откриете какво се е объркало на първо място и да предотвратите повторното му възникване.

10. Насърчавайте силни практики за сигурност

Ако имахме по един долар за всеки път, когато препоръчваме на собствениците на уебсайтове да създават резервни копия на данните си, щяхме да бъдем милионери. Ако обаче ни отнемете по един долар за всеки път, когато някой пренебрегне този съвет, може би ще излезем на печалба.

Факт е, че резервните копия са толкова универсални, колкото и нарязаният хляб. Освен това разполагате с толкова много възможности за създаване на резервни копия на сайта си, че няма оправдание да не го направите. Създаването на резервни копия на данните ви като цяло е крайъгълен камък на добрата цифрова сигурност.

Ако се отнасяте сериозно към уебсайта си, ще искате да прочетете и за другите най-добри практики за сигурност, които можете да приложите. Първата стъпка обаче е да създадете резервно копие веднага и да повтаряте процеса често. Рано или късно това ще спаси сайта ви, така че сега е идеалният момент да започнете.

рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 27/05/2021
автор: Note.bg