Как да почиствате деликатния порцелан?

Как да почиствате деликатния порцелан?

Крехката му природа обаче може да го направи много труден за почистване предупреждават от Anmar.bg. А ако чиниите Ви имат и орнаменти става още по-трудна задача. Ако си харесвате порцелановите чинии и искате да ги запазите, по-добре обърнете внимание на това, което ще ви посъветваме за почистването им. Така ще се радвате по-дълго на красотата им.

Как да почистим порцелан, който не използваме?

Много често най-красивите ни чинии са изложени на видни места и не ги използваме всеки ден. Ако обаче трябва да ги извадим от витрината и да ги вкараме в употреба, тогава става наложително да ги почистим. Със сигурност са събрали прах и мръсотия, които влошават външния им вид. Как да почистим порцелана в няколко стъпки:

  • Първо, трябва да премахнете праха със суха кърпа. Хубаво е кърпата да е микрофибърна, защото този материал притежава отрицателен заряд. Това означава, че ще изтегли праха от повърхността на порцелана, вместо просто да го замаже по него;
  • Ако порцеланът има орнаменти, тогава само микрофибърната кърпа няма да е достатъчна. Може да използвате детска четка за зъби за да изкарате праха от малките цепнатини и дупки;
  • Следващата стъпка е да измиете порцелановата чиния. Можете да приготвите топла вода и препарат за миене съдове. Важно е водата да не е гореща, а топла. Освен това в никакъв случай не мийте порцелановата посуда направо в мивката, защото за секунда да се разсеете и да я чукнете в някоя от стените и тя ще се счупи. Използвайте голяма пластмасова купа, в която да приплаквате чиниите. Друг вариант е да сложите гумена постелка по дъното и по стените на мивката;
  • Поставете порцелана да съхне върху мека кърпа;

Съвети за почистване на порцелан

При почистване на порцелан, най-важното нещо, което трябва да се избягва, е промяната в температурата. Рязката промяна в температурата може да нацепи порцелана, заради това не трябва да слагате порцелановата чиния директно под гореща струя вода.

Как се премахват петна от порцеланови чинии?

Много хора имат порцеланови съдове и ги пазят за важни поводи. Случва се обаче на някоя от чиниите да има някое петно, което е трудно да се премахне и целият комплект става неизползваем. Нека да видим как може да се махнат петна от порцелана.

Не използвайте съдомиялна, защото може да навреди на порцелана. Колкото и да е твърд порцелана, като материал, той се чупи изключително лесно. Белината и химическото почистване също му вредят, така че и те не трябва да се използват при петна. Тогава какво можете да използвате, за да се отървете от тях? Ще ви изненадаме ли, ако Ви кажем, че содата за хляб може да се използва за почистване? Сложете малко сода за хляб на мека гъба и разтъркайте петното. Можете да сложите вместо сода за хляб паста за зъби, но е важно да не натискате прекалено много, за да не увредите повърхността на порцелана. Ако използвате четка за зъби, тя ще служи като абразив и наистина ще увреди материала.

Можете да пробвате и да смесите сол и оцет и да нанесете сместа върху петното да престои. Не я оставяйте обаче повече от час, за да не окисли боята, ако порцелана е боядисван. След това премахнете сместа с вода. Ако и това не помогне, тогава си набавете препарат за порцелан с пероксид.

порцеланови чинии

Как да се грижим за порцелановите чинии?

Ако обаче грижата за порцелановите комплекти ни е добра, то тогава няма да се налага да ги търкаме и чистим от петна. Примерно, по-лесно е да не позволяваме едно петно да засъхне отколкото да го изчистим след това. Когато забележите изцапване, трябва да го измиете колкото се може по-бързо. Ако сте прибрали порцелановите чинии в някой шкаф, не ги оставяйте просто на купчина една върху друга, ами сложете нещо между тях. Най-добре ще е, да използвате салфетки, кухненска хартия или част от оригиналната им опаковка. Най-важното нещо обаче от което трябва да пазите порцелана е директният огън. Ако огън го докосне, той ще се нацепи веднага. Също така избягвайте да използвате и лимонови или кисели перилни препарати при почистване на порцелановите съдове. Този тип почистващи препарати могат да бъдат вредни. Не трябва да оставяте порцелановата посуда за дълго време накисната във мивката, независимо дали е само във вода или вода и препарат.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 14/02/2020
автор: Note.bg