5 неща, които да правим в студеното време у дома

5 неща, които да правим в студеното време у дома

Вече се усеща и във въздуха – настъпи моментът, в който ниските температури все по-често ни приковават у дома. Официално дойде онова време от годината, в което по-рядко излизаме навън за забавление, а разходките и излетите сред природата са заменени от игри вечерите. 

Ако вече у дома един специален въпрос се е наместил сред разговорите - „Какво ще правим вкъщи тази вечер“ – значи тези редове са стигнали до правилния читател.

Събрали сме на едно място няколко идеи как вкъщи винаги да има (почти) неизчерпателен източник на забавни моменти и усмивки. Или иначе казано – тук са намерили място пет интересни предложения за увлекателни занимания у дома. Сами, с половинката, с децата или с цялото семейство – на тях може да се наслади всеки и във всякаква компания. 

На пътуване с книгите 

За щастие, тази година пътуванията ни не бяха ограничени по начина, по който бяха през последните две години. Но въпреки това с идването на есента и зимата възможностите за бягство към някоя интересна дестинация стават все по-малко. А никой не би отказал още едно пътуване нали?

На помощ идват необятните светове, които книгите крият. Изберете дали ще отпътувате към Нарния, Холивуд, Япония или до някоя далечна галактика – няма място, до което да не можете да стигнете с правилната книга.

Вечер като от филмите

Да, кино вечер у дома не е съвсем оригинална идея, но винаги върши работа в дните, в които нямаме енергия за нищо друго. Ако обаче енергията е налице и сте готови за по-голямо предизвикателство, филмите могат да послужат като чудесно вдъхновение. 

Дали ще сготвите рецепта като от лентата, която сте избрали, или пък ще дадете подобаващо настроение на дома със свещи и тематична декорация – можете да проявите колкото искате повече креативност. За най-амбициозните и за родителите, които търсят как да забавляват малчуганите, възможностите са още повече. 

Създайте сами летящи свещи като от „Хари Потър“ или пък изберете пръстен, който да скриете някъде вкъщи за приключение в стил „Властелинът на пръстените“. 

Зарът пада, ред е на настолните игри 

Настолните игри крият безкрайно много часове забавления. Опитвайте нова всеки месец или се придържайте към класиките като шах или табла – когато става дума за взимането на това решение, няма точно определени правила. 

Ако търсите нещо подобно и за соло вечерите, можете да експериментирате с онлайн версиите на бордовите преживявания или с онези игри, предвидени за един играч. Често това са вдъхновените от ескейп стаите игри или пък логическите, които не само осигуряват забавление, но и помагат за развиване на мисловната дейност. 

Рисуване с вино, с кафе или само с добра компания

Дори да не можете да се съревновавате с Пикасо, можете да използвате рисуването като терапия. С приятели, с половинката или сами – насладете се на чаша от любимата напитка и създайте нещо с ръцете си. 

Прекалено често забравяме за заниманията, познати ни от детството и по същия начин забравяме за ползите, които носят те. Проучванията доказват, че арт терапията е ефективен начин да се понижат нивата на стрес. Когато времето за рисуване се обедини с времето, което прекарвате с половинката пък, нивата на окситоцин в мозъка рязко се повишават, а това директно се отразява върху качеството на връзката между партньорите.

Вечеря за един, за двама или за цялото семейство

Понякога най-хубавият ресторант е този, който се намира в собствения ни дом. Особено, когато тествате нова рецепта, или пък споделяте времето за готвене с близък човек. 

Експериментирайте в кухнята и се насладете на преживяването. За да е още по-вълнуващо, опитайте да пресъздадете някоя рецепта от кулинарна книга, но го направете на напълно произволен принцип. Разлистете страниците и изберете първото нещо, което звучи като интересна идея. Току-виж в края на вечерта вече сте се сдобили с нова любима рецепта.

Моментите за забавление никога не свършват, ако проявите малко креативност. Тук събрахме само малка част от възможностите, които предлагат активностите у дома. С коя от тях ще започнете?

няма гласове
, обновено на 23/10/2022
автор: Note.bg