Активността - най-добрият приятел на детето

Активността - най-добрият приятел на детето

Живеем във високо технологични времена и някак си свикнахме да виждаме децата си още от съвсем малки да стоят с часове пред компютъра, телефона или таблета. В това, че „се раждат” технически грамотни няма нищо лошо, но ние като родители трябва да направим всичко възможно да ги научим да излизат повече навън и да се забавляват с реални, а не с виртуални приятели.

Как активните игри на открито влияят на детето?

Подобряват физическото здраве

Едва ли има по-добър начин да се погрижим за физическото здраве на детето си от това да излезем заедно в парка и да го наблюдаваме как играе на детската площадка, рита топка с приятели, кара тротинетка, ролери или се състезава в карането на велосипед с деца на неговата възраст.

Физическата активност от най-ранна детска възраст помага на малките не само да укрепят костите и мускулите си, но и според проучванията, децата, които повече играят на открито страдат по-малко от затлъстяване и наднормено тегло и се разболяват по-малко от хронични заболявания.

Допринасят за когнитивното и емоционалното развитие

Играейки си на открито, децата се научават какво е да си част от група, как да си помагат едно друго и как да развиват креативно мислене. Когато са с другарчета и се забавляват заедно, малките измислят нови игри и забавления, а това им помага да развият по-добре своите комуникативни, творчески и организаторски умения.

Научават децата да поемат пресметнати рискове

Ние като родители съвсем естествено се страхуваме децата ни да не се наранят и се опитваме да ги предпазим по всякакви начини. За децата обаче е важно да се научат да не се страхуват от най-малкото нараняване или падане, тъй като те са свързани с израстването им. Активностите на открито им помагат да се научат да бъдат смели и да се забавляват на 100%. Според наблюденията на нашите приятели от bghlapeta.com, децата, които обичат да карат колело, ховърборди, тротинетки са много по-самостоятелни и отговорни, тъй като от най-ранна възраст се научават когато могат и кога не могат да поемат рискове.

Доставят щастие, удовлетвореност и укрепват имунитета

Децата, които играят повече часове на открито се чувстват по-щастливи и по-близки с природата, което на по-късен етап ги прави по-добри хора и по-удовлетворени личности. Освен това, научно доказано е, че слънчевата светлина не само е много важна за набавянето на витамин D, но и стимулира епифизата, а точно тази част от мозъка е жизненоважна, тъй като поддържа имунната система силна и създава чувството на щастие и удовлетвореност.

Играят огромна роля за социализацията

Човекът е социално животно и като такова се нуждае от други хора, с които да комуникира. Когато децата са малки най - добрият начин да успеят без проблем да се впишат в социума е посредством активностите извън дома. На детската площадка, в парка или на улицата децата се сприятеляват най-лесно, научават се да си помагат и да играят заедно.

Искате ли и вашето дете да играе повече навън? Тогава е време да посетите онлайн магазин bghlapeta.com и да го зарадвате с чисто нов велосипед, тротинетка, ролери, а защо не и ховърборд или джип.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 01/11/2019
автор: Note.bg