Алкохолни маркери: всичко, което трябва да знаете за тях

Алкохолни маркери: всичко, което трябва да знаете за тях

Може би вече имате в чекмеджето си комплект алкохолни маркери, а може би за първи път чувате за тях.

Много хора притежават маркери на алкохолна основа, но не знаят как да ги използват правилно, за да творят с тях. С помощта на “Слънчоглед - Арт, Хоби и Крафт Материали“ ще ви разкажем подробно за алкохолните маркери и тяхната употреба, така че ако ви е любопитно и искате да ги добавите към инструментите ви за рисуване, четете по-долу. Това ръководство ще ви помогне да разберете какво представляват алкохолните маркери, какъв тип хартия трябва да използвате с тях и как да започнете да рисувате.

Какво представляват алкохолните маркери и защо са по-добри от останалите видове?

Алкохолните маркери понякога са наричани ​​маркери за художници и илюстратори, заради техните живи цветове, бързосъхнещи свойства и възможността им за наслояване и смесване. Широко използвани са в индустрии като архитектурата, интериорния дизайн и градското планиране, защото те са чудесни за картографиране и макети.

Те се различават от традиционните маркери по това, че пигментът е суспендиран в алкохол, а не в глицерин или вода. Това е от полза за художниците, тъй като алкохолът е бързо абсорбиращ се разтворител, който предотвратява смесването на цветовете. Въпреки това можете да ги смесвате и напластявате заедно.

Повечето алкохолни маркери притежават двоен връх - едната страна е по-фина или изсечена за работа с линии или надписи, а другата страна е четка за правене на щрихи, подобни на боя. Тя е и подходяща за смесване на цветовете. Алкохолните маркери могат да се пълнят многократно и върховете им могат да се подменят, ако се износят. Много художници предпочитат маркерите на алкохолна основа пред маркерите на водна основа поради тяхната прецизност, жизненост и издръжливост.

Най-голямата разлика между тези маркери и останалите е основата на мастилото в тях. Може да се комбинират с вода и се получава акварелен ефект. Когато започнете да оцветявате с маркери на водна основа, лесно стават ивици. Също така трябва да имате предвид и че водата размеква хартията и тя ще се разпадне.

Най-голямото предимство на алкохолните маркери е възможността да се разнесе красив и гладък цвят. Чрез напластяване пък се получава интензивност. Докато мастилото е все още мокро, можете да преливате цветове един в друг. Когато изсъхне, може да напластите.

Какви материали да използвате?

Каква хартия да използвате с алкохолните маркери?

За да се научите как да използвате маркери на алкохолна основа, ще ви трябва специална хартия. Най-добре е да заложите на дебела хартия без текстура, която да гарантира, че цветовете няма да се разливат. Тази хартия е без киселина, което запазва целостта на вашите линии и цветове. Като алтернатива можете да използвате картон или друга гладка текстура, без киселини и голямо тегло.

Когато започнете да се учите как да използвате маркери с алкохолно мастило, е лесно да бъдете затрупани от броя на наличните опции. Има много популярни марки в различни размери и количества.

творене с алкохолни маркери

За повечето начинаещи е перфектен и базовият комплект с двустранни маркери в основните цветове и няколко градиента между тях. Докато напредвате, ще учите как да използвате алкохолни маркери с различно количеството на пигмент във всеки маркер. Това обаче е на по-късен етап.

След като сте избрали самите маркери, тогава преминете към избор на хартия. Тя трябва да е плътна, без киселина и текстура. Хартията за маркери се предлага в различни размери, количества и качества, но когато тепърва започвате, една проста, икономична хартиена подложка ще ви послужи идеално.

Осигурете си и тихо място за работа. Всеки път, когато научавате нещо ново, като например как да използвате алкохолни маркери е най-добре да работите на място, което ще ви позволи да съсредоточите вниманието си върху новите ви умения.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 29/03/2023
автор: Note.bg