Арабика или Робуста: кое да предпочетем?

Арабика или Робуста: кое да предпочетем?

Робуста също е термин, който може да срещнете често. Ще ги откриете написани и при кафе капсулите Nespresso, които най-вероятно си правите всяка сутрин. Арабика и Робуста са сортове кафе зърна, приличащи си, но и драстично различаващи се. Ще ви разкажем подробно за тези два сорта и как да изберете онзи, който най-много ви допада.

Какво е кафе Арабика?

Кафеените зърна идват или от видовете Арабика или от Робуста. Всъщност около 75% от световното производство на кафе всъщност е Арабика. Въпреки че е по-трудно да се отглежда от Робуста, вкусовите качества на Арабиката са по-добри и тя е способна да постигне по-сложни вкусови нотки при правилно приготвяне.

Какво е Робуста?

Растенията Робуста съдържат два пъти повече кофеин от Арабиката, освен това се отглеждат по-лесно и растат по-бързо. Ако сте пристрастени към кофеина, това може да звучи страхотно, но като цяло Робустата се смята за по-ниско качество зърно. Кафе зърната Робуста не притежават сложни вкусове и аромати. Този сорт се събира механично, което допълнително намалява качеството му. Кафеените зърна Робуста притежават високо ниво на горчивина и заради това,  най-често се използват за направата на разтворимо кафе.

Робуста сорта е по-устойчив на болести по културите и увреждане от насекоми. Освен това е по-лесно да се отглежда и расте по-бързо, свойство, което не бива да се подценява. Сортът Робуста не е лош сорт, а просто по-традиционен.

Робуста или Арабика

Ще разгледаме двата сорта от гледна точка на вкуса им, на свойствата на растенията и трудността им на отглеждане. Нека да започваме.

  • Вкусът: Кафето Робуста често се описва като по-гумено на вкус и с дъх на прегоряло. Това се дължи на ниските нива на захар и липиди в състава му. Въпреки че има повече кофеин, вкусовите му свойства са изключително отчетливи и няма как да бъде сбъркано с никой друг сорт.
  • Растението: Кафеените зърна робуста са кръгли по форма. Клоните на самия храст са къси, а самото растение сравнително по-ниско от останалите. Растенията растат по различен начин и е необходимо да бъдат кръстосано опрашвани. Най-често се сеят на по-ниска надморска височина.
  • Трудност за отглеждане: Тъй като животът е жесток, именно нещата, които подчертават вкуса на робуста, улесняват и отглеждането ѝ. Високото съдържание на кофеин и хлорогенова киселина правят този сорт по-устойчив на болести и насекоми и способен да расте при по-високи температури. Така че е по-лесно и по-евтино за производство, но се продава на драстично по-ниска цена спрямо Арабиката.

много кафе зърна

Опасностите от изменението на климата

За никого не е тайна, че климатът се изменя и с него необходимостта от по-внимателно отглеждане на растенията, включително и на кафеените храсти. 

Кафето Арабика е изключително чувствително към повишаване на температурата. Арабиката цъфти при по-ниски температури и на голяма надморска височина. С промяната на температурите, земята, подходяща за отглеждане на Арабика намалява количествено. Нещо повече, нашествията на вредители, които никога не са могли да оцелеят на голямата надморска височина, сега са по-чести и повече, което води до допълнителни проблеми. До 2050 г. се изчислява, че площта, подходяща за производство на кафе, ще бъде намалена с 50% от сегашните нива.

За съжаление, колкото по-голям натиск съществува върху производителите на кафе, толкова повече кафе с лошо качество се отглежда, за да се справи с търсенето. Всичко това застрашава  бъдещето на отглеждането на кафе. За да получавате винаги качествено кафе, най-добре е да се доверите на бранд, който със сигурност няма да ви разочарова. Има редица марки, които подбират кафето си до последното зрънце преди да ви го поднесат. Кафе капсулите Nespresso например се пълнят само с високо качество кафеени зърна и така, когато водата премине през капсулата, в чашата ви попада ароматна напитка.

няма гласове
, обновено на 10/07/2023
автор: Note.bg