Градинско осветление - материали и покритие

Градинско осветление - материали и покритие

Всяка градина може да се превърне в красив нощен пейзаж, стига да бъде оборудвана с добро и правилно поставено градинско осветление.

В Ultralight ще откриете разнообразие от градинско осветление, аплици, лунички, лампи, водоустойчиви и влагоустойчиви осветителни тела, които ще ви помогнат да превърнете двора ви в приказка. Преди да навлезем обаче с подробности за видовете градинско осветление, нека да разгледаме материалите, от които се изработват.

Материалите

Безспорно стиловете са безброй много и можете да намерите осветителни тела изработени от най-различни материали. Предимно обаче се продават външни лампи и фасадно осветление с анодизиран метал или пластмаса. Цветовата гама е черно-бялa. Ще откриете и лампи от неръждаема стомана, месинг и мед. Пластмасовите тела обикновено са по-евтини и по-малко устойчиви, като рядко ще намерите други цветове освен гореизброените. Аплиците и лампите са изработени с уплътнения и специален слой, който да ги предпазва от влага и дъжд.

Какво значи IP рейтинг при лампите?

Това е двуцифрено число, определено в международен стандарт, което се използва, за да се определи степента на защита срещу проникване на прах и вода при електрониката. Ако по време на монтиране, лампа, чийто рейтинг не е подходящ, се монтира на много влажно или мокро място, това ще доведе до повреда или токов удар. IP рейтингът се състои от 2 цифри, като първата показва защитата на осветителното тяло от проникване на твърди предмети, прах и частици, а втората - защитата срещу проникване на течности. Най-често ще срещнете градинско осветление с IP рейтинг - 54, което е минималната защита.

IP54 ще осигури ограничена защита срещу прах и защита срещу пръски вода. Тези осветителни тела са и най-евтините, когато става въпрос за градинско осветление. Ако търсите вид, който да издържи по-дълго, това определено не са вашите лампи. Препоръчвани са само, когато мястото, където ще ги монтирате е веранда или навес.

Ако рейтингът е 65 или 67, то тогава тези осветителни тела би трябвало да издържат поне 3 години. Подводното осветление е с рейтинг 68.

градинско осветление кооперация

Видове покритие при градинското осветление

Лампите в градината са с ниско напрежение, ще срещнете също и халогенни лампи и LED светлини. MR-11 и MR-16 са почти идентични на външен вид, с изключение на техния размер на рефлектора, като крушката MR-16 е по-голяма - 51 мм, а MR11 е 35 мм. Това са и най-често използваните лампи. MR16 лампите могат да бъдат идентифицирани и с трибуквен код, създаден от Американския национален институт по стандартизация (ANSI). Трибуквеният код представлява специфичен тип, идентифициращ мощността, формата на крушката и ъгъла на светлината. Например, „EXN“ означава 50 вата, MR16 лампа, 40 градуса или 50MR16 / 40 °. Професионалистите по осветление могат да определят кои лампи са взаимозаменяеми според техния ANSI код.

Другото нещо, по което се различават лампите при градинско осветление е ъгълът, под който пада светлината. Този ъгъл може да варира значително, от 7 ° при прожекторите до 60 ° при лампите с нажежаема жичка. Някои LED светодиоди пък достигат до разпръскване на светлината на 120°.

Ъгълът на светлината се определя по два начина - или чрез броя на градусите или чрез номенклатурата, която описва светлинния ефект, произведен от рефлекторната лампа. Някои производители на лампи са създали подкатегории, за да уловят по-добре диапазоните на разпръскване на светлината. Така вие можете по-точно да монтирате вашата лампа и нейният лъч или да е съсредоточен върху даден обект или пък да се разпръсква широко.

Светлинното замърсяване

Ако светлината в двора ви се разлива прекалено широко, това може да означава и че лампата ви е прекалено ярка. Това може дори да пречи на съседите ви, така че имайте го предвид, когато монтирате градинско осветление.

Цветната температура

Това е терминът, с който се обозначава, цветът на светлината, която се излъчва от дадена лампа. Не всички лампи излъчват един и същ цвят светлина. В продължение на много години LED осветлението излъчваше само много студена синя светлина от около 6000K, докато традиционните крушки пък излъчваха много по-топла жълта светлина от около 2600-3000K. Днес вече светодиодите могат да предложат и по-топла светлина. Най-добрата препоръка, когато обзавеждате градина е да използвате колкото се може по-топла светлина. Причината е, че студената светлина ни изморява по-бързо и не е подходяща.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 05/07/2021
автор: Note.bg