Качествата, които добрите лидери притежават

Качествата, които добрите лидери притежават

Интересът към лидерството съществува още от зората на човешката история. Винаги, когато хората се обединяват, една личност излиза начело, за да ги ръководи. Това е личността, която оказва най-силно влияние върху тях.

В началото първобитните хора заживели на групи, за да ловуват заедно, да се изхранват и защитават. Начело застанал най-силният мъж. Постепенно тези групи станали по-големи и се превърнали в племена, ръководени от вожд (старейшина). След време племенните образувания станали държави. На троновете седнали техните владетели – в различни периоди от историята те били жестоки тирани, водели кръвопролитни войни, събирали високи данъци, а друг път били мъдри, насърчавали развитието на културата, търсели мир и се грижели за поданиците си.

Влиянието на лидерите над останалите не винаги произтичало от властта. Историята помни случаи, когато хора, които не притежавали никаква власт, повличали след себе си цели тълпи. Дали защото били харизматични, или по-инициативни, а може би просто такава била ситуацията? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. И все пак, ако има едно нещо, което обединява добрите лидери, това са качествата, които притежават. В тази статия сме подбрали някои от тях. Вижте кои са те:

  1. Общуване с лекота

Едно от най-важните качества, които умелите лидери притежават - това е способността им да комуникират ефективно. За да успеят да накарат множество от хора да повярват в тяхната идея и да последват  примера им, те трябва да познават тънкостите на комуникацията. Правилните думи, поднесени по подходящ начин, имат силата да накарат хората да извършат немислими неща. Ако успее да използва това умение ефективно, ръководителят може да постигне желаните резултати и да достигне до своите последователи.

  1. Умения за вземане на решение

Вземането на решения е трудна задача, най-вече защото човек трябва да поема пълната отговорност за последствията. Добрият лидер отлично знае това. По тази причина той винаги се стреми да вземе правилното решение в най-подходящото време. Той отделя време и усилия да открие и изучи различни методи, които да му помогнат да бъде винаги акуратен. Това никак не е лесна задача, затова и много ръководители или мениджъри не успяват да се превърнат в истински лидери на своите екипи. Особено, бягайки от отговорност, когато са взели решение, донесло неблагоприятни последици.

  1. Делегиране на задачи

Много хора имат грешната представа, че преди всичко лидерството е оказване на власт върху останалите. Истината е, че в съвременното общество умелите лидери трябва да разберат, че те не могат да се справят със вземането на всички решения и с извършването на всички задачи. Затова те трябва да могат да прехвърлят задачи към следващите управленски нива, гласувайки им доверие и правейки процесите много по-ефективни. Неслучайно Бил Гейтс казва, че “Ако погледнем напред в бъдещето, лидерите ще бъдат онези, които дават власт на другите“ .

  1. Увереност

Добрият лидер трябва да има безпогрешна преценка за себе си и своите възможности. Той в никакъв случай не бива да се величае и възгордява. Но също толкова пагубно би било да подценява своите качества и умения. Правилната преценка му помага да изгради своята увереност. Ако тя липсва, хората много трудно биха му се доверили и следвали неговите инструкции. Увереността е качество, което вдъхва сигурност на останалите и желание да следват лидера.

  1. Искреност

Добрият лидер трябва да бъде искрен. Всички ние знаем, че има ситуации, в които истината е болезнена и може да доведе до нежелани последствия. Но лидерите знаят, че лъжата не е панацея. Най-малкото съмнение за неискреност може да разруши доверието в екипа, градено с години. Освен това, как може да очаквате другите да бъдат откровени с вас, ако самите вие не може да им отвърнете със същото.

  1. Отдаденост на каузата

Всички можем да даде поне един пример за велик лидер, който е бил готов да даде всичко в името на каузата, в която дълбоко вярва. И под всичко имаме предвид дори да пожертва собствения си живот. Когато останалите видят, че лидерът е готов да направи жертва и взема инициативата в свои ръце, те също биха го направили. Така че, това също е едно важно качество, присъщо на успешните лидери.

Със сигурност този списък от качества и умения не е пълен, защото към него винаги могат да се допълнят и още. Ако темата за лидерството представлява интерес за вас и искате да откриете полезна и практична информация, която да ви помогне вие сами да се изградите като успешни лидери, посетете сайта за личностно развитие Orator.bg - https://orator.bg/liderstvo/ .

 

 

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 11/10/2019
автор: Note.bg