Как да изберем акумулатор, според двигателя?

Как да изберем акумулатор, според двигателя?

Акумулаторът на автомобила играе ключова роля при стартирането му и за работата на електрическата система и бордовите услуги. Ако е време да го смените, важно е да имате предвид капацитета и размера на батерията.

Входен ток

Интензивността на стартовата фаза на двигателя или пусковия ток е важна характеристика. Това е токът, отделян от батерията за няколко секунди, необходим за стартиране на двигателя. Пусковият ток и неговият интензитет се измерват в ампери (A). Стартовият ток на батериите в каталога се измерва с помощта на общ EN критерий: по този начин е възможно да се направи обективно сравнение на различните предложени батерии. Този интензитет се нарича още пусков ток и се обозначава със съкращението CCA (Cold Cranking Amps). 

Качеството на компонентите на батерията играе решаваща роля за нейния пусков ток. Чистотата на оловото осигурява по-висок стартов ток и гарантира по-висока производителност. 

Кога е по-добре да изберете батерия с по-висок стартов ток?

Ако автомобилът е оборудван с мощен двигател с голям работен обем или дизелов двигател, винаги е по-добре да изберете акумулатор с по-висок стартов ток. Изборът на акумулатор от този тип е показан и ако превозното средство е изложено на студ и зимни температури. Течностите, използвани от двигателя, като масло или гориво, изискват от батерията да освободи по-висока доза енергия. При наличието на ниски температури батерията изисква повече усилия, следователно трябва да можете да разчитате на батерия със силен пусков ток. 

Това явление се засилва, ако използването на автомобила не е ежедневно. Като цяло, колкото по-мощна е една батерия, толкова повече можете да разчитате на нейния капацитет и дългосрочен живот. Фактът, че разполагате с мощна батерия в колата си, не включва никакъв риск. Единственият параметър, който трябва да се спазва, е напрежението. Пример за превозно средство, което изисква батерия с висок пусков ток. Дизеловите превозни средства, ретро колите и колите, които са били изложени на студ в продължение на няколко месеца, обикновено изискват батерия с висок пусков ток.

Капацитет на батерията

Капацитетът на акумулатора е друг критерий, считан за решаващ при избора на автомобилен акумулатор. Добрите сайтове посочват на всеки продуктов лист минималния капацитет на автомобилните акумулатори. Всъщност може да възникне разлика от 20% между минимален капацитет и номинален капацитет. По този начин е възможно да се сравняват различните предлагани батерии напълно спокойно и без неприятни изненади. Капацитетът на батерията представлява енергията, съхранявана в самата батерия. Тази енергия е силата, необходима за стартиране на двигателя.

Кога да изберем батерия с голям капацитет?

Ако колата се използва често и на кратки пътувания, по-добре е да изберете батерия с по-голям капацитет. Натрупването на енергия всъщност ще бъде по-високо и ще позволи двигателят да бъде стартиран няколко пъти по-късно. При кратки пътувания алтернаторът няма време да презареди батерията. Животът на батерията с по-висок капацитет ще бъде по-дълъг.

Батериите с по-висок капацитет са подходящи и за автомобили с усъвършенствани електронни системи. Батерията се използва и за захранване на радио, GPS, светлини и др. Избирайте доверен доставчик, за да може да старирате автомобила си бързо и години наред.

няма гласове
, обновено на 24/08/2022
автор: Note.bg