Как да изберем въдица за риболов на шаран?

Как да изберем въдица за риболов на шаран?

Отдавна мечтаете да се оборудвате със собствена въдица за риболов на шаран, но всеки път, щом решите, че е дошло време за покупка се отказвате, тъй като не сте наясно как да направите правилния избор.

Спокойно. В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем някой от най-важните характеристики, на които е добре да обърнете внимание, ако искате да се оборудвате с една наистина добра и удобна шаранджийска въдица.

Въдици за риболов на шаран: основни характеристики

Структура и материал

Шаранът е много силна риба, която често достига до дължина над метър и тегло над 20 кг.

Поради това е важно въдицата, която ще използвате да е изработена от здрав материал като въглеродни влакна, карбон или друг материал с подобни характеристики.

Относно структурата на въдицата, то тя зависи както от техниката, която използвате за риболов, така и от водния басейн, на който ще практикувате шаранджийски риболов.

Но ако трябва да дадем някакви насоки, то можем да кажем, че една голяма част от опитните риболовци за шаран избират двуделни или триделни въдици.

Дължина

Дължината на въдицата е добре да бъде избрана въз основна на начина на замятане, вашите физически данни (ръст) и не на последно място от водния басейн, на който ще ловите.

Към момента на пазара се предлагат въдици за риболов на шаран с дължини, които варират от 9 до 13 фута.

Въдиците от 13 фута (3,9 метра) са много полезни в зони, в които се налага да се “докара” рибата до брега или ако в зоната има подводни камъни и много водорасли и рибата трябва да се вдигне във въздуха.

Шаранджийските въдици от 12 фута (3,6 метра), както и тези от 12,6 фута (3,75 метра) се считат за универсални или класически, тъй като са удобни за използване във всяка среда и без значение от ръста на риболовеца.

Въдиците с дължина от 9,10 и 11 фута (2,7, 3 и 3,3 метра) през последните години набраха сериозна популярност, тъй като са по-къси, леки и са много подходящи за извършване на бързи движения дори и на по-тесни места.

Тегло (мощност)

За разлика от други видове въдици, мощността на шаранджийските въдици не се изразява на базата на максималното тегло, което могат да хвърлят, а се измерва в паунди (lb).

Обикновено теглото въдиците за риболов на шарани, каквито предлагат и Filstar варира от минимум 1,5 до максимум 5,5 паунда.

Ако сте все още начинаещи в риболова на шарани, нашият съвет е да се спрете на въдица с мощност от около 3 lb, тъй като тя е отличен избор дори и за замятане на дълги разстояния.

Действие

Относно действието, въдиците за шаран могат да бъдат: параболични, прогресивни и с твърд връх.

Параболични - Моделите с параболично действие са изключително гъвкави и могат да се огъват като дъга (чак до дръжката).

Те са супер еластични и чувствителни, което ги прави много подходящи за хора, на които им доставя удоволствие да “влизат в борба” дори с малки шарани.

Този вид въдици са подходящи за замятане на по-близки разстояния, но не и за далечни замятания.

Прогресивни - Известни още като параболично прогресивни, този вид се огъват до средата, но после се “втвърдяват” към макарата.

Може да се каже, че въдиците с прогресивна акция са сред най-предпочитаните, тъй като са забавни, удобни и доста ефективни както при средни, така и при дълги замятания.

Твърд връх - Това са въдици за тези, които обичат да ловят риба при екстремни условия и на дълга дистанция.

Тъй като при тези модели прътът не се огъва, а само върха на въдицата, това ги прави неподходящи за риболов на големи, тежки и силни риби.

няма гласове
, обновено на 21/02/2023
автор: Note.bg