Как да отгледаме хрупкави и вкусни краставици?

Как да отгледаме хрупкави и вкусни краставици?

Краставицата е изключително полезен зеленчук. Тя хидратира организма ни, помага при проблеми с кожата, действа благотворно на сърцето, влияе добре на страдащите от диабет и има още много плюсове. Безспорно, за да се възползвате в максимална степен от полезните свойства на краставиците, е най-добре да ги отгледате сами. За целта трябва първо да изберете качествени семена краставици. Важно е да следите за сроковете на годност. Втората стъпка е да изберете правилния сорт. Ние предлагаме разнообразие от сортове – дългоплодни, късоплодни и корнишони. Но освен това е важно да съобразите избора на сорт и с мястото, където ще го отглеждате. Има сортове, подходящи за отглеждане в оранжерия, както и такива за открито, някои виреят добре при високи температури, а други издържат на засушаване. Всичко зависи от мястото на отглеждане. 

Разсад или директна сеитба

Много градинари отглеждат краставиците чрез разсад, а други засаждат семената директно. Първият вариант ще ви осигури по-ранна реколта. Ако решите да отгледате собствен разсад, добре е да го отглеждате в биоразградими саксийки, защото краставиците не обичат преместване. При директната сеитба трябва да имате предвид, че краставиците са топлолюбиви растения и засяването на семената трябва да стане, когато почвата е добре затоплена - поне до 10 градуса. Предимство тук е, че можете да засеете семената последователно, за да се радвате по-дълго време на свежи плодове. 

Как да отглеждаме правилно краставиците?

Изборът на място е важен. То трябва да е топло и добре осветено, също така и да е защитено от течение и ветрове. За добра реколта задължително спазвайте сеитбооборота. Добри предшественици са бобови култури, домати, пипер или зеле. 

Краставиците се нуждаят от редовно поливане. Според опитните градинари, оптималното количество влага гарантира липсата на горчивина на плодовете. Имайте предвид, че когато започне плододаването, нуждата от поливане се увеличава и може да достигне до 3-4 пъти на седмица 

Не пропускайте и подхранването. На пазара се предлагат специални торове, създадени за краставици, които осигуряват всички необходими микроелементи за правилното развитие на растенията през вегетацията.

Краставиците обичат рохкава почва, затова може да се наложи леко разрохкване, ако се е образувала коричка в горния слой на почвата. 

Колтученето също е важен процес при отглеждането на краставици. Подобрява вентилацията, осветеността и предпазва от появата на болести. Добре е да започнете процеса 20 дена след разсаждането на разсада. Ориентировъчният интервал, на който да колтучите, е 10 дена. Колтученето трябва да се прави сутрин или вечер. Някои стопани препоръчват и да се махат долните листа на краставиците, за да не се създават условия за развитие на гъбни болести. 

Болести и вредители

За да предпазите краставиците от болести и неприятели препоръчваме превантивните действия. На пазара се предлагат органични препарати, които са безвредни, и подсилват имунитета на растенията или прогонват вредителите. По-добре е да подсилите самото растение и то да са справи с причинителите на болести само, отколкото да лекувате вече болно растение. 

Краставиците не са трудни за отглеждане, а богатата реколта може да консумирате свежа или да консервирате. 

Източник на изображенията: Pixabay.com

няма гласове
, обновено на 21/05/2025
автор: Note.bg