Как да подобрите безопасността във вашия склад?

Как да подобрите безопасността във вашия склад?

Да осигурите безопасността на вашето складово помещение е важно, не само защото като работодател носите отговорност, породена от законовите изисквания и регламенти, но и защото тя е пряко свързана с благосъстоянието на вашите работници и служителите. Ваша отговорност е да се погрижите да минимизирате риска от възникване на трудови злополуки и да осигурете спокойствие и повече сигурност на всички, включени в работния процес.

В допълнение, не е тайна, че инцидентите на работното място  може да бъдат изключително скъпи  за бизнеса. Това включва отпуск по болест и законово заплащане на болнични за ранени служители, както и потенциални щети на самия склад. Авариите обикновено отнемат много време, бумащина от документи и понякога дори затваряне на част от склада. Тези навременни последици също са скъпи за бизнеса.

Как може да направите вашия склад по-безопасен?

Вече трябва да имате дефинирани и официално написани мерки за безопасност за целия склад, включително обучение за нови служители и насоки за използване на оборудване, но натоварен склад може бързо да пропусне тези практики. За да ви помогнем да подобрите безопасността на склада и да поддържате най-добрите практики, ето някои от нашите най-добри съвети за създаване на по-безопасен склад.

Осигурете безопасна работа на складовите мотокари и оборудването

Това е особено важно за мотокари, които участват в около 95 000 наранявания и 100 смъртни случая всяка година. За да предотвратите злополуки с превозни средства и друго тежко оборудване около склада, уверете се, че само сертифицирани работници ги използват и спазвайте стриктни указания. Трябва да се уверите, че има строга дисциплинарна процедура, ако се установи, че служител злоупотребява с оборудване.

За допълнителна защита трябва да се уверите, че сте оборудвали стелажи, колони и докинг зони с брони, за да сведете до минимум щетите на мотокара, служителите и самия склад. Когато става въпрос за самите превозни средства, уверете се, че ги поддържате в съответствие с препоръките на производителя.

Безопасност на рафтове и стелажи

Рафтове и стелажи с ниско качество, независимо дали са стари и счупени, или просто използвани по неподходящ начин, могат да бъдат изключително опасни. Уверете се, че служителите са правилно обучени да разпределят тежестта по един рафт, оценете колко тегло може да поеме дадена поставка и как да подреждат кутии за ефективно разпределение. Всички тези неща трябва да помогнат за предотвратяване на преобръщане или счупване на рафтове и причиняване на сериозно нараняване.

Трябва също така да се уверите, че редовно проверявате дали стелажът ви е безопасен и все още е в работно състояние. Ако не е, сменете го възможно най-скоро. В случай, че забележите износване или повреда, незабавно потърсете нови стелажи, с които да ги замените.

Също така, много е важно да се уверите, че сте избрали правилния тип стелажи. Производителите днес предлагат голямо разнообразие: конзолни стелажи, палетни, за ръчно обслужване и др., така че имате възможност да изберете този вид, който в най-голяма степен отговаря на нуждите и изискванията на вашия бизнес. 

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 06/01/2022
автор: Note.bg