Как да създадем онлайн магазин?

Как да създадем онлайн магазин?

В последното десетилетие наблюдаваме постоянния растеж на онлайн пазаруването. Ковид кризата и масовия локдаун, на който станахме свидетели в повечето държави, значително ускори този процес. Много потребители, които до този момент се колебаеха да купуват онлайн, станаха почитатели на този начин на пазаруване.

Днес, само 2 години по-късно, ако един бизнес иска да бъде конкурентен, е почти задължително да има опция за поръчка по интернет. Ако и вие обмисляте създаването на онлайн магазин за вашия бизнес, но не знаете откъде да започнете - продължавайте да четете.

Какво трябва да знаете предварително?

Преди да предприемете каквито и да е стъпки, първо трябва да си дадете равносметка на своя съществуващ бизнес. Съберете всичката информация, която имате за своите клиенти, за продуктите ви и тяхната популярност. Изяснете предимствата на своята компания пред конкуренцията, поставете си ясни и постижими цели. Това е изключително важно, тъй като при липсата на ясни цели, които да преследвате неотклонно, шансът начинанието ви да бъде успешно е минимален.

Друго важно нещо, което е редно да имате предвид е, че онлайн магазинът - също като неговия офлайн аналог - има нужда от човек, който ще работи “в него”. Това може да сте вие. Но ако вече сте твърде претоварени с административни или оперативни задачи, не разчитайте на факта, че ще можете да съвместявате поддръжката на онлайн магазина между другото. Напротив, ако искате той да е успешен и да ви носи добра печалба, трябва да фокусирате цялото си внимание върху него.

Видове системи

След като внимателно сте обмислили подготвителните въпроси, е време да разгледате различните варианти за изграждане на онлайн магазин и да решите кой от тях е най-подходящ за вас.

SaaS платформа

Да се изгради онлайн магазин на SaaS платформа има много предимства. Този тип софтуер е гъвкав, адаптивен, най-често е на достъпна цена и лесно може да бъде използван от хора, които нямат задълбочени технически познания. Изумителен е фактът, че ако се нуждаете от семпъл електронен магазин за няколко продукта, бихте могли да го изградите и публикувате онлайн съвсем сами. Това, разбира се, ще ви отнеме известно време и усилия, но е страхотна опция, ако искате да тествате своята бизнес идея, без да е необходимо да влагате голям ресурс в нея.

Друго важно преимущество е гъвкавостта на платформите. Много е лесно да започнете с по-малко функции и да надградите - в зависимост от нуждите, които се появяват в процеса на развитие на магазина. 

Имайте предвид, че възможността да изградите своя онлайн магазин на SaaS платформа не означава, че задължително трябва да се справите с всичко без чужда помощ. Една много добра възможност е да се доверите на професионалист с опит да създаде вашия онлайн магазин. Това ще ускори значително процеса, а крайният резултат ще бъде красив и функционален.

Custom разработка

Съществуват случаи, в които SaaS не е подходящо решение. Тогава се налага разработката на т.нар. custom система. С други думи, създава се софтуер, който е проектиран изцяло според нуждите на вашата компания. Предимството на Custom е, че почти не съществуват ограничения. Недостатъкът е, че това е скъпо и тромаво решение, което отнема много дълго време, за да се реализира. 

Въпреки всички свои недостатъци, разработката на софтуер по поръчка е най-добрият вариант за много големи онлайн магазини, които имат сложни вериги за доставки, работят със складове в различни градове и трябва да бъдат интегрирани с вече работещ складов софтуер.

Популяризирайте своя онлайн магазин

След като вашият нов електронен магазин започне да функционира, идва времето да го “разработите”, т.е. да го популяризирате сред своите потенциални клиенти. Тук идва ролята на социалните мрежи, онлайн рекламата и SEO оптимизацията. Това са три от най-ефективните начини да подобрите видимостта на магазина в интернет и да повишите трафика към него. Колкото повече трафик успеете да генерирате, толкова повече ще растат и продажбите ви. 

Това, накратко, е пътят, който трябва да извървите, ако искате да отворите онлайн магазин. Успяхме ли да ви вдъхновим? Ако това е така, можете да започнете това начинание още днес!

няма гласове
, обновено на 09/12/2022
автор: Note.bg