Как да удължите живота на килима?

Как да удължите живота на килима?

Килимът е важна част от интериора на вашия дом. Той има силата изцяло да промени атмосферата и начина, по който изглежда пространството. Но освен, че са стилни и красиви, килимите са практични и функционални. Те осигуряват мекота и комфорт на стъпалата ви, а също така имат и топлоизолиращ ефект.

Може би не сте се замисляли, но те също имат “срок на годност”. Обикновено повечето са направени така, че  да издържат средно около 5-10 години. Ако искате да се радвате на вашия килим за по-дълго или пък планирате да го запазите в добро състояние, за да може да го продадете в бъдеще, то прочетете тази статия. В нея сме подготвили няколко полезни и практични съвета, с помощта на които ще удължите живота на вашия килим. Вижте кои са те:

Пазете килима чист

Мръсотиите и петната са враг номер едно на красивия килим. С времето те се набиват все по-надълбоко в нишките и стават много по-трудни за отстраняване. Това със сигурност ще развали добрия външен вид на килима.. За да си спестите финансови средства и излишни главоболия, най-добре се постарайте максимално да запазите килима чист. Как може да направите това?

 

На първо място, не влизайте в стаята с обувките, с които сте били навън. Използвайте домашни чехли, които да поддържате винаги чисти. Освен това, ако имате домашен любимец погрижете се той също да не цапа килима. Почиствате космите му редовно, като използвате твърда четка. По този начин ще си гарантирате, че килимът ще се запази чист и в добро състояние. Не на последно място, старайте се да се храните единствено върху кухненската маса, така ще намалите шанса да изпуснете или разлеете храни и напитки, които да оставят неприятни петна и да съсипят килима.

 

Прахосмукачката - най-добрият приятел на килима

Редовното почистване е от ключово значение, ако искате да запазите килима в добро състояние за по-дълго. Препоръчително е поне веднъж в седмицата да го почиствате с прахосмукачка. Тя ще  бъде верен помощник в осъществяването на вашата мисия и ще се погрижи да отстрани домашния прах, замърсяванията, космите, остатъците от храна и т.н.. Уверете се, че прахосмукачката, която използвате е достатъчно мощна. Още по-хубаво ще е, ако разполага със специален накрайник, подходящ за почистване на килими. В случай, че не сте ентусиазирани от идеята и честото почистване не ви се нрави, то може да си вземете прахосмукачка-робот, която да го прави вместо вас!

 

Премахнете петната веднага

Ако върху килима се появи петно, то най-добре е да ги почистите веднага, в противен случай задачата ви ще се окаже много по-трудна в бъдеще. Професионалистите съветват да не търкате петното, защото така рискувате да го разнесете и дори да повредите нишките на килима. Вместо това, напръскайте петното със специален препарат и нежно попийте. Ако се наложи,  повторете процедурата още няколко пъти, докато следите от замърсяването изчезнат напълно.

 

Професионално почистване

Поддръжката е съществена част от грижата за килима. За да го запазите здрав и чист за по-дълго, е необходимо да го перете веднъж на всеки една-две години, в зависимост от това колко е замърсен. Да направите това в домашни условия е доста трудоемка задача. Освен, че ще е трудно да го изперете, също така  е трудно да премахнете излишното количество вода и килимът може да съхне с дни. В повечето случаи това може да доведе до появата на неприятна миризма.

 

Затова най-добре е да се доверите на професионалисти, които да почистят вашите килими. Те разполагат с всичко необходимо и знаят как да се справят със замърсяванията. А вие ще си спестите усилия и време и накрая  ще получите килима си сух, чист и готов за употреба.

 

Това бяха нашите съвети, с помощта на които да удължите живота на килима ви. В случай, че за вашия килим вече е късно и имате нужда да си купите нов, то тогава ви препоръчваме да разгледате предложенията на Kakmo. В онлайн магазина им ще откриете голямо разнообразие от качествени килими в различни размери, модели, цветове, материали и т.н. Повече информация за моделите, които  предлагат, ще намерите на техния сайт: https://www.kamko.bg/category/podovi-nastilki/kilimi/  .

няма гласове
, обновено на 11/09/2019
автор: Note.bg