Как да улесните детето в изучаването на английски?

Как да улесните детето в изучаването на английски?

Искате детето ви да знае английски? Не ви обвиняваме - предимствата от владеенето на допълнителен език са много. Независимо дали живеете в англоговоряща страна, планирате да се преместите в такава или просто мислите, че ще е добре за детето, научаването на език ще му бъде от огромна полза.

Но как да го улесните в това начинание? Все пак то се впуска в приключение, много по-различно от всичко познато му досега. Безспорно има много добри курсове по английски за деца, което трябва да бъде едно от първите неща, за които да помислите. Но можете ли да помогнете на детето си допълнително и в домашна среда?

Не е ли достатъчен курсът?

Знаем кой е въпросът, който си задавате: “Курсът не е ли достатъчен? Нали за това плащам?”. Да, курсът е една незаменима част от обучението на детето. Но проучвания доказват, че децата се проявяват с по-добри нива на успех, когато обучението е подхранено и от родителската среда.

А и защо да не използвате времето за забавления и сплотяване с детето си и за нещо практично и полезно? Това ще му даде огромна преднина и ще го улесни в изучаването на тази нова материя. Нека видим и няколко примера как това може да бъде постигнато на практика.

Започнете рано

Колкото по-рано започнете с обучението на детето, толкова по-лесно то ще може да усвои материала. Тайната на техния успех се крие в мозъчната им биохимия, тъй като възприемат нова информация несъзнателно, за разлика от възрастните. 

Малките деца усвояват езиците по естествен начин, който се доближава до начина, по-който се научават да пълзят, стават и ходят. За тях това не са трудни и неприятни задачи, а естествени процеси, точно каквото е и научаването на нов език

Идеи, приложени на практика

Дотук добре, но как всъщност да помогнем на детето в реалното ни ежедневие, за да улесним процеса на изучаване на английски? Ето и няколко идеи, които не изискват големи усилия и лесно могат да бъдат приложени на практика.

Четете приказки за лека нощ

Четенето на приказки за лека нощ е нещо, което повечето родители така или иначе правят. Освен че помагат на детето да заспи спокойно, са и ценно време за сближаване и закрепване на връзката между родител-дете. Ако и вие четете приказки на детето си, защо не изберете детски книжки на английски език?

Ако пък нямате време за четене на детски приказки, може да се възползвате от предимствата, които технологията ни предлага. Пуснете английски запис на аудио книга или подкаст, който има за задача да успокои малчуганите преди времето за лягане. Може да намерите по-голямата част от тях на английски език.

Запейте любими песни

Музиката е друг забавен и полезен начин да научи детето английски. Съществуват хиляди детски песни на английски, повечето от които може би сте чували и като звукови записи на анимационни филми и предавания за деца. 

Класически пример за това как песните помагат за овладяването на език е известната ABC песен. Тя учи децата на английската азбука по забавен, приятен и ритмичен начин. Вие също може да улесните детето си като пеете заедно с него или му пуснете английски детски песни.

Говорете на английски

Изключително полезно е практическото приложение на езика. Допускайки, че и вие като родител говорите английски (на каквото и да е ниво), препоръчваме да говорите на детето в различни ситуации от ежедневието, за да се научи да възприема различни стимули. 

Идея как да го постигнете на практика е да редувате разговори в различни ситуации през определени дни. Например, ако в понеделник разговаряте на английски с детето ви вкъщи, на следващия ден го направете извън комфорта на домашните условия.

Пробвайте различни ситуации и места, като например:

  • В автобуса
  • В магазин за хранене
  • В магазин за дрехи
  • В аптека
  • В ресторант
  • В тренировка и др.

Често с практиката идеите идват сами. Импровизирайте и отделете време за детето, за да превърнете изучаването на английски в забавен, приятен и естествен процес.

няма гласове
, обновено на 16/10/2022
автор: Note.bg