Как по-лесно да изплатите бърз кредит

Как по-лесно да изплатите бърз кредит

Усвояването на бърз кредит или какъвто и да било друг заем улеснява много хора да осъществят финансовите си желания или просто да излязат от неприятна ситуация. Но освен възможността да помогне в трудни моменти, той също така изисква отговорно отношение и може да се окаже немалък източник на стрес за платците, ако не подходят с нужното внимание.

Услугата бърз кредит може да бъде изключително полезна, стига да се ползва разумно, напомнят ни от tbi bank, една от най-бързо развиващите се банки у нас. Благодарение на техните усилия в сферата на кредитните иновации, днес клиентите няма нужда да помнят номера на договори и падежни дати, за да плащат задълженията си в правилния ден от месеца. Това се нарича бързо погасяване и носи изключителни ползи за двете страни.

Какво се случва обаче, ако въпреки опцията бързо погасяване вие не успявате да обслужвате кредитите си навреме? Отговорът не е много приятен: рискувате да влезете в дългова спирала. За да предотвратите изпадането в подобна ситуация, трябва да изпълните някои стъпки, с които да си гарантирате успешното погасяване на заема. Нека да видим какво може да се направи.

Разумен срок за кредита

Срокът на кредита представлява броят на месечните вноски, които трябва да се изплатят до изтичане на договора. Основната идея на бързите кредити е да се отпускат малки суми за кратък период от време. За разлика от други видове заеми, те не се предоставят за няколко години. Само че това не означава, че не можете да изберете по-голям срок за погасяване.

Колкото по-дълго време изплащате един бърз кредит, толкова по-малки ще са месечните вноски. По този начин няма да натоварвате бюджета си излишно. Разбира се, трябва да вземете предвид, че това ще оскъпи заема допълнително. Затова е важно да използвате калкулатор преди да подпишете документите, за да се уверите, че условията ви устройват.

Със сигурност много по-лесно се изплаща кредит за 3 месеца, вместо за 30 дни. Имайте предвид, че всяка фирма процедира по различен начин и не всички кредитори предлагат услугата за продължителен период от време. За сметка на това, ако вземете кредит от банкова институция, имате възможност за по-разумен срок на погасяване.

пари на ръка от кредит

Теглене на малки суми

Друга грешка, която трябва да избегнете, е тегленето на големи суми. Целта на един бърз кредит е да покрие спешни разходи. Той не е предназначен за закупуване на имот или автомобил. Така че придържайте се към по-реалистични суми.

Нека да погледнем следния пример. Да речем, че искате да закупите нов хладилник и сте си харесали модел за 739 лева. При това положение не би било логично да заемате 1 500 лева от кредитор. По-добре би било да изтеглите кредит за 800 или 900 лева.

Не кандидатствайте за по-големи суми, отколкото ви трябват, за да не се налага да плащате повече в лихви след време. Важно е да определите точната сума, необходима за закупуване на мечтания артикул, и да се придържате към нея.

Промяна на срока на заема

Дотук споменахме само пред какви възможности са изправени кредитоискателите преди да вземат пари назаем. Но какво се случва, ако вече имате не един, а няколко кредита и се затруднявате с изплащането им? При това положение рефинансирането е полезен инструмент, който може да ви измъкне от неприятната ситуация.

За какво става въпрос? Услугата рефинансиране позволява да обедините няколко заема в един, като плащате само една месечна вноска.

Също така имате възможност да удължите срока, за да намалите размера на месечните вноски. Разбира се, съществува и обратният вариант - да съкратите срока, за да успеете да погасите дълга си по-скоро. Това ще доведе до по-ниски лихвени проценти.

Какво се изисква от вас? Всъщност трябва да изтеглите нов по-голям кредит, способен да покрие всички задължения, натрупани до момента. По този начин ще се отървете от отделните заеми и ще останете с един много по-лесен за управление кредит. Освен това ще получите нови условия, които да отговарят на настоящите ви нужди.

Не бъркайте дълговата спирала с рефинансиране на заем. При първия вариант клиентът тегли втори кредит, за да покрие първия, а след това трети кредит, за да погаси втория и т.н. Това създава една безкрайност, от която трудно се намира изход.

За разлика от това, при рефинансирането на кредит обединявате всички заеми в един, като получавате по-изгодни условия от предишния път. С по-ниска лихва и по-благоприятен срок на погасяване най-накрая можете да си отдъхнете. Това ви помага да излезете от тежката ситуация, вместо да задълбочавате проблема още повече.

И така, надяваме се, че ви помогнахме да разберете как да изплатите бързия си кредит по-лесно.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 29/02/2024
автор: Note.bg