Какъв е ефектът от влагата в дома ни?

Какъв е ефектът от влагата в дома ни?

Как да премахнете нарастващата влага? Това е един от най-често задаваните въпроси, когато става дума за топлоизолация и комфорт на обитаване. Често приемаме за даденост, че всяко явление, свързано с влажността, е същото като останалите, но това не е така, всъщност има различни видове и в това ръководство ще обясним как да го предотвратим и да го премахнем завинаги.

Повишена влажност: какво е това и как се образува?

Повишаването на влажността се причинява главно от преминаването на вода от земята към подовете и стените, поради тази причина най-засегнатите зони обикновено са мазета, тераси и приземни етажи. Следователно този тип влажност се причинява от наличието на вода, която се издига по стените и носи със себе си кристали от минерални соли, които след това са отговорни за естетическото увреждане на стената. Затова е важно да имате висококачествени материали за хидроизолация от Izobul.

Старите къщи са най-податливи на този тип влага, тъй като в миналото не сме имали предвидливостта да създадем хидроизолационни стени, способни да изолират къщата от студа, а сме мислили само за конструкцията ѝ. Новите къщи, от друга страна, са по-малко подложени на това явление, особено ако е извършена подходяща топлоизолация и хидроизолация в различните помещения на сградата.

Как да разпознаем наличието на покачваща се влага?

Ето някои симптоми, които трябва да ни накарат да се замислим за наличието на влага:

  • Мухъл: образува се в долната част на стените и цветът обикновено клони към жълто и зелено, както формата, така и цветът са различни от мухъла, който се появява на тавана (обикновено черен и на точки).
  • Ронене и отлепване на мазилката: поради водните соли, които кристализират, мазилката започва да набъбва и накрая да се отделя.
  • Проблеми с подове, мебели и стени: когато явлението продължава да действа, подът и мебелите са склонни да бъдат влажни и следователно лесно се развалят.

Добре е да имате предвид, че този тип влажност, за съжаление, не винаги веднага проявява тези проблеми, това е така, защото водата, която се надига, първо действа вътре в стените и едва след месеци или дори години започвате да виждате петна от мухъл по тях стената.

Ефекти от покачваща се влага

Преди да разгледаме подробно кои са най-добрите решения за покачващата се влага, е необходимо да се съсредоточим върху това какви щети води до това по стените и какво се случва, ако не се спре правилно навреме.

Една от най-известните щети, причинени от този тип мокра инфилтрация, е гниенето на тухлите, хоросана и мазилката, които изграждат стената. Когато тухлите и мазилката се разпаднат, не само имате естетически проблем, но и къщата става по-студена през зимата и гореща през лятото, това е така, защото топлоизолацията на къщата е компрометирана.

Когато влагата се крие вътре в стените както през зимата, така и през лятото (може би поради топлината, която се натрупва по стените), тя започва да се изпарява, като по този начин създава конденз в помещението. По този начин не само околната среда и въздухът, който дишате, стават влажни, но с течение на времето отлагането на конденз по стените води до образуване на мухъл и последващо намаляване на здравословното състояние на въздуха.

Именно затова изолирането на покрива и стените е от голямо значение и трябва да се заемете с този проблем възможно най-скоро. 

няма гласове
, обновено на 09/08/2022
автор: Note.bg