Каква е разликата между хостинг и облачни сървъри?

Каква е разликата между хостинг и облачни сървъри?

Доставчиците на облачни сървъри и хостинг предлагат различни услуги на своите клиенти. Сървърите в облака са проектирани така, че да предлагат мащабируемост при поискване и да позволяват на клиентите да плащат само за ресурсите, които използват.

Доставчиците на хостинг, от друга страна, предоставят на клиентите фиксирано количество ресурси и може да не са в състояние да увеличат мащаба си, за да отговорят на търсенето на клиентите.

Каква е разликата между хостинг и облачни сървъри?

Основната разлика между хостинг и облачни сървъри е, че облачните сървъри обикновено са по-широко мащабируеми и гъвкави от традиционните хостинг сървъри.

Сървърите в облака могат бързо и лесно да се предоставят при необходимост и също толкова лесно да се премахнат, когато вече не са необходими, което ги прави идеални за предприятия, които изпитват внезапни скокове в трафика или трябва редовно да увеличават или намаляват операциите си.

Освен това сървърите в облака могат да бъдат разположени в множество центрове за данни по целия свят, което може да помогне да се гарантира, че вашият уебсайт или приложение са винаги достъпни, дори ако един център за данни излезе от строя.

От друга страна, традиционните хостинг сървъри обикновено са по-скъпи и негъвкави. Те изискват по-дълго време за предоставяне и не са толкова лесно мащабируеми. Освен това те обикновено са разположени в един център за данни, което може да означава, че вашият уебсайт или приложение може да не са достъпни, ако този център за данни излезе от строя.

И така, кой е подходящ за вас? Това наистина зависи от вашите нужди. Ако се нуждаете от гъвкаво, мащабируемо решение, което може бързо и лесно да бъде предоставено и премахнато, тогава облачният сървър вероятно е най-добрият ви залог. Ако се нуждаете от по-традиционно хостинг решение, което е по-скъпо и негъвкаво, тогава традиционният хостинг сървър вероятно е най-добрият ви залог.

Разлики между хостинг и сървър

Има много неясноти, когато става въпрос за хостинг и сървъри в облака. Хората често смятат, че те са едно и също нещо, а всъщност са доста различни. Тук е представена разбивка на разликите между хостинг и облачни сървъри:

Хостинг:

  • При хостинга наемате пространство на физически сървър. Този сървър обикновено се намира в център за данни.
  • Хостингът е добър вариант за компании, които разполагат с ограничен бюджет и не се нуждаят от голяма гъвкавост по отношение на своя сървър.
  • Защото обаче сте ограничени до физически сървър, може да изпитате престой, ако сървърът има някакви проблеми.

Сървъри в облак:

  • Сървърите в облак се хостват в облака, който представлява мрежа от сървъри, свързани помежду си.
  • Сървърите в облак са добър вариант за компании, които се нуждаят от по-голяма гъвкавост и могат да си позволят да платят малко повече за своя сървър.
  • Тъй като сигурните Cloud услуги не са ограничени до физически сървър, вероятността от прекъсване на работата им е по-малка.

Има няколко основни разлики между хостинг и сървъри в облака. Първо, хостинг сървърите обикновено се използват за конкретен уебсайт или приложение, докато облачните сървъри могат да се използват за различни цели. Второ, хостинг сървърите обикновено се намират в един център за данни, докато облачните сървъри могат да бъдат разположени в множество центрове за данни.

И накрая, хостинг сървърите обикновено се управляват от хостинг компанията, докато облачните сървъри могат да се управляват от клиента.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 20/09/2022
автор: Note.bg