Какви артикули от спалното бельо да изберете за бебето?

Какви артикули от спалното бельо да изберете за бебето?

Може да изглежда, че спалното бельо се състои от калъфка, завивка и чаршаф. Нищо не може да бъде по-различно от истината. На пазара има много други продукти и всеки от тях има различни варианти. 

Най-простият пример, калъфките за възглавници, могат да бъдат калъфки за възглавници или калъфки за завивки. Като цяло възглавниците са спорен елемент от елементите на детското легло. Затова специалистите смятат, че децата трябва да спят без възглавници, с глава директно върху чаршафа. 

Съществуват и различни видове чаршафи. Можем да закупим класически памучни, както и такива с ластик и полиуретанова мембрана. Най-популярни са тези с ластик и не без причина: те гарантират, че чаршафът няма да се навие под детето. Но ако традиционният чаршаф е поставен между матрака и страничните релси, той също не трябва да се мачка. Една възможност, която си струва да се обмисли, е непромокаем чаршаф: особено за малки деца и такива, които все още се подмокрят през нощта. Водоустойчивият слой предпазва матрака от намокряне. Друго добро решение са протекторите за матраци, които съхнат веднага и могат да се перат без проблеми. 

Детско спално бельо са и сенниците, които се препоръчват за по-големи детски легла. На пазара се предлагат комплекти спално бельо, в които освен основните компоненти можете да получите и одеяла, пижами, чанти за пелени или дори лигавници - всички в един и същи дизайн.

Пълнежи за детски завивки

Когато става въпрос за пълнежа на завивките, можете да избирате между 3 варианта: пера, синтетика и вълна. Едно от предимствата на първия вариант е, че е естествен и много топъл. За съжаление не всички малчугани могат да използват завивки с пера, тъй като те предизвикват алергии. Ето защо, преди да вземете решение, е добре да знаете дали малкото ви дете ще може да спи под тази завивка. Този проблем отпада при синтетичния пълнеж. Тази завивка тежи по-малко от останалите и освен това не се деформира и, което е много важно във времето, когато детето е без пелени: лесно се пере. На пазара се предлагат и завивки с вълнен пълнеж. Те са също толкова топли, колкото и пухените завивки, но са много по-леки. Те обаче имат същия недостатък като останалите: могат да предизвикат алергии.

Защо си струва да използвате различно спално бельо през зимата и през лятото? 

На пазара можете да намерите и детско спално бельо както през цялата година , така и за различните сезони: лято и зима . Кой вариант е по-добър? Нека го видим! 

Целогодишните модели са направени да дишат в горещите дни и да осигуряват точното количество топлина. Едно от предимствата му е добрата циркулация на въздуха , която помага за регулиране на телесната температура на детето. Ако търсим завивка за цялата година , естествените пълнежи ще бъдат по-добри: гъши или патешки пера. Проблемът обаче е, че могат да предизвикат алергии. Ако някой има алергично дете, трябва да избере пълнежа от бамбукови влакна. 

Един от моделите за цялата година са и така наречените юргани "четвърти сезони", които са съставени от две юргани, съединени със скоби. През зимата се носят и двете заедно, а през лятото - само един слой.  

Можем да закупим и две различни завивки: една за зимата и една за лятото. Нито една универсална завивка няма да може напълно да задоволи вашите целогодишни нужди. Летните завивки осигуряват преди всичко добра циркулация на въздуха и регулират температурата на детето, така че то да не прегрява. Най-добри ще са тънките завивки, под които детето няма да се поти. От друга страна, през зимата е по-добре да изберете по-топли, по-дебели и по-тежки завивки, които ще гарантират усещането за топлинно благополучие и комфорт. 

няма гласове
, обновено на 23/02/2023
автор: Note.bg