Какви хранителни добавки за стави и кости е препоръчително да приемаме?

Какви хранителни добавки за стави и кости е препоръчително да приемаме?

Опорно-двигателният апарат се състои от три градивни елемента, а именно стави, кости и мускули. Тяхното изграждане отнема приблизително около 20 години, като започва още по време на бременността между четвърта и шеста гестационна седмица и завършва около 20-годишна възраст.

От съществено значение е да се грижим за нашите стави и кости по възможно най-добрия начин, за да могат както правилно да се развиват, така и да бъдат здрави дори и когато възрастта ни напредва. В тази връзка един от начините, по които можем да направим това, е като приемаме хранителни добавки. Те носят изключително много ползи за нашето здраве.

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки, които се предлагат в търговската мрежа, представляват така наречените есенциални нутриенти. Те се съдържат в храните като естествена съставка, а целта е да осигурят необходимото количество полезни вещества за нормалното функциониране на нашия организъм.

Хранителните добавки съдържат хранителни вещества като белтъци, въглехидрати и мазнини, както и витамини, минерали, екстракти от билки и растения и други. Благодарение на тях можем да допълним хранителния си режим и да запълним дефицитите на важни нутриенти.

Що се отнася до грижата за опорно-двигателния апарат, трябва да кажем, че има специално разработени добавки за стави и кости. Техният състав е специално разработен за тяхната грижа.

Хранителни добавки за стави и кости

Най-вероятно знаете, че една от най-важните добавки при грижа за ставите и костите е колагенът. Това е важен протеин, който служи като градивен елемент за нашите кости, стави и съединителна тъкан.

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, като играе жизненоважна роля за поддържане на доброто здраве и функционалността на нашите стави и кости. Именно затова е от съществено значение след 30-годишна възраст да започнем да го приемаме като добавка.

Сред основните ползи от приема на колаген са следните:

 • Структурна подкрепа – колагенът в костите осигурява структурно скеле, което гарантира здравината, устойчивостта и издръжливостта на костите;
 • Устойчивост и плътност на костите – колагенът е основен протеин, отговорен за якостта и гъвкавостта на нашите кости. Именно той помага за предотвратяване на фрактури, като подобрява еластичността и устойчивостта на костите от външни фактори;
 • Здравина на хрущяла – колагенът е и основен компонент на хрущяла, затова и отговаря за здравето на хрущялите;
 • Еластичност, гъвкавост и стабилност на ставите – този протеин помага за поддържане на структурната цялост на сухожилията и връзките, осигурявайки достатъчно добра еластичност и гъвкавост на ставите;
 • Подобряване на костната плътност – с напредване на възрастта костната плътност намалява, което може да доведе до здравословни проблеми като остеопороза и артрит. Приемът на колаген може да намали риска от развитие на тези състояния и подобряване здравето на костите и ставите.

Освен колагенът, има и други витамини и минерали, които е препоръчително да приемаме като хранителни добавки на определен период от време.

Ето и кои са най-важните сред тях:

 • Калций – той има ключова роля относно здравето и плътността на костите, като служи за предотвратяване на остеопорозата;
 • Витамин D – той служи за по-лесното усвояване на калция, като помага за минерализацията на костите;
 • Магнезий – комбинирайки го с калций и витамин D, магнезия се грижи за здравето на костите и помага за регулиране на костния метаболизъм. Той помага за по-лесното усвояване на калций;
 • Омега 3 мастни киселини – те са известни със своите противовъзпалителни свойства, като помагат за намаляване усещането за скованост и дискомфорт в ставите;
 • Витамин K – също както магнезия, така и витамин K играе важна роля в костния метаболизъм. Този витамин участва в активирането на протеини, които регулират използването на калция в костите;
 • Глюкозамин и хондроитин – те са известни с това, че намаляват болката в ставите, подобряват тяхната функция и поддържат здравето на хрущялите.

В заключение ще кажем, че хранителните добавки за стави и кости и като цяло различните видове витамини и минерали имат изключително важна роля за здравето на опорно-двигателния апарат и за нормалното функциониране на нашия организъм.

Когато комбинирате с редовни физически упражнения и балансирано и здравословно хранене, ще си осигурите оптимално здраве, повишаване на енергията и подобряване на настроението.

Разбира се преди да приемате каквито и да е било добавки е важно да се консултирате с вашия лекар. В някои случаи се препоръчва да се направят кръвни изследвания, с които да се установи дали има недостиг или излишък на определени витамини и минерали. Освен това е важно да правите почивка след като завършите един цял курс на прием на хранителни добавки.

няма гласове
, обновено на 02/06/2023
автор: Note.bg