Какви са ползите от лапароскопските операции?

Какви са ползите от лапароскопските операции?

Няма съмнение, че операциите са променили човечеството. Хирургическите лечения ни позволяват да живеем по-дълъг, по-здрав живот. Операцията обаче е и травма за тялото. Тя предизвиква възпалителна имунна реакция, тъй като тялото реагира на тази травма. Малките имунни реакции са добри, дори са здравословни. Въпреки това, основните възпалителни реакции могат да причинят проблеми и бавно възстановяване. Ето защо много лекари вече препоръчват извършването само на лапароскопски операции.

Най-големите предимства са (не)видими за очите

Лапароскопската операция за отслабване включва известна степен на риск. Процедурите се извършват под обща анестезия и обикновено продължават между един и три часа.

Макар че може би смятате, че най-важната полза от лапароскопската хирургия над традиционната хирургия е по-бързото време за възстановяване или по-малките разрези, действителният отговор е нещо, което дори може да видите. Най-важното предимство на лапароскопската хирургия е, че е вероятно да причини далеч по-малко възпаление от традиционната, открита хирургия.

Отворената хирургия причинява по-големи възпалителни реакции от лапароскопските процедури. Големите възпалителни реакции могат да направят хората по-податливи на бактериална и вирусна инфекция след операция и могат временно да влошат съществуващите хронични възпалителни състояния. Въпреки че може да не го видите, лапароскопската хирургия причинява по-малко възпаление, отколкото откритите процедури.

Друго невидимо предимство на лапароскопската хирургия е, че разрезите причиняват по-малко сраствания, отколкото откритата хирургия. Коремните сраствания са парчета от жилава, фиброзна тъкан, които свързват коремните органи и тъкани един с друг. Срастванията са причинени от възпаление, хирургични процедури или и двете. Докато няколко малки коремни сраствания обикновено не причиняват реални проблеми, срастванията понякога могат да пречат на способността на жената да зачене и дори да блокира нормалното действие на червата. Точната причина, поради която лапароскопската хирургия причинява по-малко сраствания, все още не е известна, но се смята, че се дължи на факта, че лапароскопията не излага интраабдоминалните органи на открито и поради по-малките разрези, които обикновено се използват.

Хирургичните белези са по-малки с лапароскопска хирургия

За много пациенти най-важното предимство на лапароскопската хирургия е, че тя ги оставя с много по-малки белези от откритата хирургия. При отворена коремна хирургия лекарите правят дълъг разрез, който обикновено протича по центъра на корема, обикаляйки пъпа. В зависимост от размера на корема на пациента и извършената операция, разрезът може да бъде дълъг 6 инча или по-дълъг. При лапароскопската коремна операция, от друга страна, хирургът прави няколко малки разреза, които обикновено са между няколко милиметра и сантиметър. Пациентите, които изберат лапароскопска хирургия, избягват дълъг и очевиден хирургичен белег, който е козметично непривлекателен. По-малките разрези са по-малко болезнени и по-бързо се възстановяват от по-големите разрези, което означава по-бързо възстановяване. Освен това те са по-малко податливи на разрезни хернии в дългосрочен план.

По-малките хирургични белези не са единствената полза от по-малките разрези. Големите хирургически разрези обикновено означават по-дълъг престой в болницата след операцията. Минимално инвазивната лапароскопска хирургия, от друга страна, е просто по-малко травматичен процес за тялото, което означава, че пациентите обикновено могат да бъдат изписани много по-бързо, отколкото биха имали открита операция.

По-безопасно е

Лапароскопската хирургия включва много по-малки разрези от откритата хирургия. По-малките разрези означават по-малък риск от инфекция, тъй като има просто по-малко място за навлизане на бактерии и други микроби в корема.

Освен това чрез този метод хирурзите получават поглед отблизо на хирургичното поле и те са в състояние да работят с невероятно умение и ефективност.

Още повече ефективност

Направени са стотици клинични проучвания за оценка на безопасността и ефикасността на лапароскопската хирургия, тъй като тя е разработена за първи път през 70-те години. Тези проучвания последователно показват, че при рутинните коремни процедури лапароскопската хирургия е също толкова ефективна, колкото и откритата хирургия. Всъщност в повечето коремни операции от отстраняване на жлъчния мехур до отстраняване на рак на дебелото черво лапароскопската хирургия става все по-популярна.

Лапароскопската хирургия бързо се превръща в златен стандарт за бариатрична хирургия (т.е. хирургия за отслабване). Проучванията показват, че най-често извършваната стомашна байпасна хирургия може да бъде по-безопасна от отворената стомашна байпасна операция. Фактът, че смъртността е намаляла почти десет пъти през последните десет години с нарастващия дял на бариатричните хирурзи, извършващи лапароскопска хирургия, е още едно доказателство за успеха на лапароскопския подход.

Икономически ползи

По-малко време в болницата след операцията е реална икономия на разходи. Въпреки това, дори и извън болницата, разходите, свързани с лапароскопията, са по-ниски. Малки хирургически разрези и по-кратки периоди на възстановяване означава, че пациентите трябва да купуват и използват по-малко превръзки, по-малко лекарства за локално приложение и по-малко лекарства за болка.

няма гласове
, обновено на 24/09/2019
автор: Note.bg