Какви са ползите от млечните продукти?

Какви са ползите от млечните продукти?

Млечните продукти са сред най-често и масово консумираните храни. Те са част от почти всяка национална кухня. В кулинарията множество рецепти ги използват за основни или допълнителни съставки. Освен това, хората ги предпочитат за своята потребителска кошница, защото знаят, че могат да открият огромен и разнообразен асортимент от млечни продукти. Но те са често консумирани и заради ползите, които носят за човешкия организъм. В тази статия ще ви разкажем за основните и доказани по научен път предимства, които носят за здравето млечните продукти. 

Млечните храни са източник на белтъчини

Те не са просто източник, а доста сериозен такъв. Всъщност, в химичния състав на повечето видове млечни продукти протеините са в огромно количество. Напомняме ви, че те са важни както за изграждането на структурата на човешките клетки и тъкани, така и за тяхната регенерация. Когато тялото ни ги усвои под формата на аминокиселини, то започва да ги използва като градивни елементи на своите органи. 

Млякото и неговите производни ни носят важни минерали

Киселото и прясното мляко, както и изварата, сиренето и кашкавалът са все храни с високо съдържание на полезни и жизнено необходими за организма ни минерали. Сред тях разбира се, първенец е калцият, от който зависи здравината и силата на нашите зъби и костната система. В допълнение, млечните продукти са и основен източник на фосфор. Той има подобни на калция качества и свойства, но освен това участва и в храносмилателния процес и поддържа бъбреците в човешкото тяло. 

Млечните продукти ни носят и много витамини

Още по-голям е броят на витамините, които откриваме в млечните храни. Става дума за огромна част от групата на В, а именно В2, В6, В12 и много други. Освен тях, в млякото и неговите производни продукти са налични и полезните антиоксиданти витамин А и витамин Е, а също и витамин D. Всички те носят незаменими ползи за човешкото тяло и нашето здраве.

Освен за костите, млечните продукти са и сила за мускулите

В действителност, млечните храни участват и в строежа на мускулатурата. От редовния прием на този вид продукти зависи растежът на мускулите. Ето защо трениращите не пропускат млякото и неговите производни в своята ежедневна пълноценна хранителна диета. За целта те избират винаги качествени продукти от проверени производители.

Млякото е естествен пробиотик

Разбира се, в случая става дума основно за българското кисело мляко. То обаче е достатъчно достъпен продукт на родния пазар, така че с удоволствие и лекота можем да си го набавим, за да подобрим нашата микрофлора. Естествените пробиотици в него представляват източник на добри бактерии, които да балансират негативното влияние на насъбралите се лоши такива. Освен това, пробиотичният ефект на млечните продукти поддържа червата ни здрави и функционални и подпомага дори защитните сили на вродения и придобития ни имунитет. 

Доказано: млечните продукти се справят с някои здравословни проблеми

Последните проучвания в областта сочат, че млякото и млечните храни могат да намалят някои неприятни и често срещани симптоми. Става дума за стреса и напрежението, от една страна и за признаците на тежък ПМС – от друга. В допълнение, според науката, млечните продукти ни предпазват от инсулт, хипертония и покачването на нивата на лошия холестерол. Смята се, че храни като мляко, сирене и кашкавал разполагат и с известни противостареещи свойства, защото работят като натурални антиоксиданти.

Консумацията на млечни продукти носи редица ползи за здравето. Все пак, с тях не бива да се прекалява, защото според диетолозите за поддържането на организма е необходимо да се набляга на всички видове храни, а диетата ни да е достатъчно разнообразна и пълноценна. 

няма гласове
, обновено на 29/06/2022
автор: Note.bg