Стоян Мавродиев от ББР: Ранни финансови прогнози за 2020

Стоян Мавродиев от ББР: Ранни финансови прогнози за 2020

България е част от ЕС и икономиката ни е в пряка зависимост от световните сили. Имаме търговски взаимоотношения с много от страните в ЕС, като процентът на стокообмен е над 70%. Това на практика означава, че каквото се случи с икономиката в Европа ще даде отражение и при нас.

Ако там настъпи рецесия, тя ще дойде и при нас след време. Отделно, нашата геополитика и вътрешни демографски проблеми също оказват пряко влияние върху икономиката и финансовите ни пазари. Какво ще стане с българската икономика през 2020 г. ще разгледаме най-възможните тенденции, които прогнозираха специалисти във финансовия сектор, като Стоян Мавродиев и Румен Гълъбинов. Нека да видим каква е тяхната перспектива за развитието на финансовата ситуация у нас през годината.

Какво ще се случи с европейската икономика?

Според Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, европейската икономика е в период на застой, който по-скоро ще бъде удължен изкуствено, отколкото да премине в сериозна рецесия. Той твърди, че България, макар и страна членка няма да усети много от този застой и доказателство за това са проектите и кредитите, които минават през ББР. Всички знаем, че докато има предприемачи, които са готови да инвестират средства в дадена икономика, да наемат работна ръка и да извършват печеливша дейност няма как една страна да влезе в застой. ББР има директен достъп до предприемаческите идеи, до малките и средните предприятия, които се борят ежедневно за място на пазара на стоки и услуги. Това прави банката активен участник във финансирането, проблемите и успехите на активната част от населението.

Европейската икономика има съвсем лек растеж, който се забавя последната година и това е основният страх на финансистите и в страната и в Европа. Естествено се вземат мерки това забавяне да бъде максимално ограничено. Отделно се очаква и Брекзит да повлияе негативно, както и повишаващата се цена на петрола. За цената на течното злато е виновен отчасти и конфликтът между САЩ и Китай, както и този между САЩ и Иран. Евентуално повишаване в цената му означава повишаване на цените на почти всичко - от транспорта до стоките и услугите. Няма как подобен драстичен фактор да не повлияе и на икономиката в страната ни.

Какво ще се случи в българската икономика?

 Докато ни достигнат всички макроикономически влияния обаче има време, а преди това българската икономика ще трябва да се изправи пред малко по-локални проблеми, твърди Петър Ганев, който е от Института за пазарна икономика. В демографско отношение страната ни е доста разделена и това се проявява в разпределението на инвестициите, потока на миграция, инфраструктурата и процентите на заетост. Всяко едно от тези неща се свързва с покупателната сила на българина, както и с линията на бедността, която през 2020 г. ще е 363 лв. Точният размер не е от съществено значение, а това колко домакинства са под границата.

Нужно е да се стимулират инвестициите и предприемачеството в Северна България, за да може да се осигурят работни места и равно заплащане за населението, което живее в тях. Макар да има някакво производство, то далеч не е достатъчно.

чуждестранни инвестиции в България

Освен това на национално ниво е необходимо да се стимулират чуждите инвестиции към страната. Има леко отдръпване на чуждите компании, които са готови да изградят клонове в България и да наемат персонал. Това може да се дължи, както на застоя в развитието на икономиката в ЕС, така и на наши локални проблеми, с които все още се борим. При всяко положение е нужно да се работи и в тази насока през 2020 г.

Примерно, въвеждането на тол системата може да се окаже от съществено значение за преноса на стоки през нашата територия. Освен това подобна промяна в инфраструктурата на страната ни ще окаже влияние и на нашия разнос на стоки и на цените на част от тях. Според друга гледна точка от Economic.bg на българската икономика ѝ е необходимо да се съсредоточи и върху стимулирането на малкия и средния бизнес, както и в подобряване на инфраструктурата, включително и дигиталната инфраструктура, която ще е от съществено значение в бъдеще. Няма как страна от ЕС да не се фокусира към изграждането на подходяща модерна инфраструктура и да очаква да привлича чужди инвестиции.

Като цяло, очаквано е през 2020 г. доходите да продължат  да растат, но с много по-ниски темпове. Това означава, че няма да е лоша идея през тази година да се спести някой друг лев за черни дни. Ако случайно ни настигне по-сериозна криза, да можем да бъдем подготвени. Това важи както за държавно ниво, така и на ниво домакинство.

 

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 05/03/2020
автор: Note.bg