Какво да проверите, преди да купите хляб

Какво да проверите, преди да купите хляб

Купуването на хляб е обичайно нещо, което повечето от нас правят в ежедневието си, но има някои неща, които трябва да проверите, преди да купите хляба, който искате. Купуването на хляб може да бъде трудно, тъй като на пазара има много различни видове. Най-важното нещо, което трябва да проверите, когато купувате хляба, е количеството сол, консерванти и съдържание на фибри.

Пълнозърнест хляб

Купуването на пълнозърнест хляб е умен ход за всеки, който иска да се храни по-здравословно. Има обаче няколко неща, за които трябва да внимавате. Първото нещо, за което трябва да внимавате, е количеството сол. Хлябът е един от водещите източници на натрий в диетата. Трябва да търсите хляб с по-малко от 150 милиграма натрий на филия.

Друг елемент, за който трябва да внимавате, е количеството фибри. Доказано е, че хлябът, който съдържа голямо количество фибри, намалява кръвното налягане и подобрява здравето на венците. Също така е добра идея да ядете повече храни, богати на фибри, като плодове и зеленчуци, за да увеличите количеството фибри, които приемате.

Какво да проверите, преди да купите хляб - пълнозърнест

Консерванти

Независимо дали сте домашен готвач или професионален пекар, проверете за консерванти, преди да купите хляб. Консервантите за хляб се използват за предотвратяване на развитието на бактерии и мухъл в хляба. Някои консерванти са естествени, докато други са изкуствени. Естествените консерванти включват оцет, захар и алкохол.

Използват се изкуствени консерванти за удължаване срока на годност на хляба. Те също предпазват храните от разлагане чрез окислителни реакции. В зависимост от вида на консерванта, той може също така да предотврати развитието на бактерии.

Има много агенции за регулиране на храните, които определят ограничения върху количеството добавки, които могат да се използват в търговския хляб. Някои добавки са забранени в други страни. В някои случаи даден продукт може да бъде етикетиран като "чист етикет", което означава, че не съдържа добавки.

Най-често използваният търговски консервант за хляб е калциевият пропионат. Тази съставка се свързва с безпокойство, невнимание и раздразнителност при децата. Освен това калциевият пропионат може да създаде неприятна миризма.

Какво да проверите, преди да купите хляб - консерванти

Съдържание на фибри

Изборът на хляб с високо съдържание на фибри може да бъде важно решение, ако имате здравословни проблеми. Въпреки това може да не знаете как да различите хляб с добавени фибри и такъв без.

Етикетирането и опаковането могат да бъдат полезни при обучението на потребителите. Като цяло искате да търсите продукти с поне 2,5 грама фибри на порция. Възможно е обаче да не знаете дали продуктът съдържа разтворими или неразтворими фибри.

Може също да потърсите продукти с ниско съдържание на натрий. Натрият може да се среща естествено или да се добавя в малки количества. Може да се добави и за подобряване на вкуса.

Ако се опитвате да подобрите диетата си, може да искате да включите повече пълнозърнести храни в диетата си. Пълнозърнестите храни са естествен източник на фибри.

Какво да проверите, преди да купите хляб - фибри

Съдържание на натрий

Съдържанието на натрий в хляба преди закупуване е важен фактор. Хлябът допринася за дневния прием на натрий за средностатистически възрастен и консумацията на твърде много може да повиши кръвното налягане. Има няколко начина да проверите съдържанието на натрий в хляба. Можете да потърсите количеството на предната страна на опаковката или да проверите панела с хранителни данни. Нивата на натрий може да варират според страната.

Намаляването на натрия се препоръчва като начин за контролиране на високо кръвно налягане. Потребителите обаче може да са устойчиви на промяна. Освен това намаляването на солта може да промени физическите характеристики на хляба. Следователно са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи приемливостта и възприемането на хляб с намалено съдържание на сол.

Какво да проверите, преди да купите хляб - информация

Често допускани грешки при закупуване на хляб

Получаването на добър хляб изисква известно усилие. Трябва да го изпечете в точното време и на точното място. Също така трябва да знаете как да сте сигурни, че използвате правилните съставки. Използването на грешни съставки може да доведе до сух хляб или до чуплива кора.

Има няколко често срещани грешки, които начинаещите правят, когато става въпрос за печене на хляб. Някои от тях са толкова прости, колкото да не оставите тестото да втасва. Други изискват малко повече усилия. Може да искате да инвестирате в няколко форми за печене с дупки в тях.

Най-добрият начин да извлечете максимума от един хляб е да отделите малко време за оформянето му. Това включва да се уверите, че използвате правилния вид форма за хляб. Трябва да внимавате и при печенето на дълъг хляб в тава. Може бързо да предизвика кондензация.

За да сте в течение какъв точно хляб купувате, доверете се на Симид. Техните продукти имат точна информация за съдържанието както на опаковката, така и в сайта на производителя.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 01/12/2022
автор: Note.bg