Какво прави рисуването с маслени бои толкова уникално?

Какво прави рисуването с маслени бои толкова уникално?

Някои биха казали, че картините с маслени бои са антични. Тези от вас обаче, които знаят колко важни са боите за западното изкуство и как традициите и модерния свят не биха били същите, то те със сигурност няма да сложат маслените бои в графата “античност”.

Не са малко произведенията на изкуството, които представят цивилизацията ни именно чрез тях. В днешно време маслената живопис е най-стилният избор, предпочитан от художниците по цял свят. Той предлага огромен набор от техники и дълбочина на картините. В Маестро Пан ще откриете маслени бои с висока степен на светлоустойчивост и покривност. Те са създадени с най-прецизните пигменти за художници.

История и култура

Изкуството притежава история, изпъстрена с иновации и промени. Рисуването с маслени бои датира от най-древни времена, когато в пещерите на Южна Европа ранният човек смесва животински мазнини с пръст. Така се получават първите маслени бои. Те са били използвани, за да се създадат изображения върху стените на пещерите.

През 15 век пък Ян ван Ейк, известен белгийски художник, развива маслената живопис като смесва ленено масло и масло от ядки с различни цветове. Малко по малко рисуването с маслени бои става известно в целия свят.

Антични маслени картини

Античните картини, рисувани с маслени бои описват древната история по много завладяващ начин. Те притежават изящност и в същото време са на огромна стойност. Тези картини, разработени от видни художници, винаги са на много висока цена. Музеите по цял свят показват картини с маслени бои на видни художници. Според исторически доклади маслената живопис е била използвана за първи път в Афганистан през XV век.

Традиционните художници използват платна, изработени от лен, за да създават картини, рисувани с  маслени бои. Имената на известни художници като Ботичели, Пикасо и Леонардо да Винчи често ще ги чуете да се свързват именно с тези материали за рисуване. Всички те са добре известни със своите техники и великолепни произведения. Реплики на легендарните картини са възпроизведени, за да бъдат достъпни на по-ниска стойност. Тези видове маслени картини могат да бъдат намерени в традиционни магазини за изкуство.

маслени бои на платно

Стойност на маслените картини

Стойността на маслената живопис се определя от нейната възраст. Основата на една маслена картина може да се разгледа чрез изследване на химикалите, използвани в произведението. Прилаганите тестове анализират дали картината е автентична или фалшификат. Има много налични тестове за откриване на възрастта на една картина с маслени бои. Някои от тези тестове включват и проверка на пукнатините по боята, пигментацията, лаковете и нюансите на цветовете.

Популярността на картините с маслени бои

Най-очевидната причина хората да купуват картини с маслени бои е модерното мислене и желанието на повечето хора да разкрасят домовете си. Счита се, че маслените картини показват висок статус и безкомпромисен вкус. С навлизането на онлайн пазаруването, в мрежата се появиха много онлайн художествени галерии, които предлагат различно качество картини. Любителите на изкуството се възползват изключително от тази среда и не им се налага да посещават физически художествена галерия, за да закупят картина за дома си например. За художниците пък улеснението от поръчване на цветове е от още по-голяма полза. Те могат да си набавят пигментите, които са им нужни, без да напускат ателието си. По този начин, вероятността да допуснат грешка какво им е необходимо и какво не, е изключително малка.

Изобщо, съвременните дни са перфектното време да се занимавате с изкуство или да сте колекционер на изкуство. Пигментите, които са в търговската мрежа са повече от задоволителни и качеството на картините става безкомпромисно. А добрите художници знаят, че едно произведение на изкуството може да бъде наистина атрактивно, тогава когато предизвиква възприятията ни и ни оставя впечатлени от наситените цветове и замисъла му.

рейтинг: 5 (2 votes)
, обновено на 26/09/2022
автор: Note.bg