Какво представлява диетичната храна за кучета?

Какво представлява диетичната храна за кучета?

Кучетата не ги интересува, дали килограмите им са твърде много или не. Ако обаче вашето кученце е затлъстяло и е излязло извън границите на здравословно тегло, то тогава могат да се появят и редица други здравословни проблеми, като артрит, болки в ставите и др.

Често диетичната храна за кучета на Royal Canin ще е първото нещо, което вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва да дадете на вашия домашен любимец. Нека да разгледаме подробно какво представлява тя и в какви ситуации помага. Да започваме!

Колко трябва да отслабне кучето ми?

Задължително трябва да поставите цели, които да следвате. Винаги е добре да обсъдите плана за отслабване с вашия ветеринарен лекар. В някои случаи, когато кучето има здравословни проблеми и излишните килограми са следствие от тях. Почти невъзможно е да използвате височината и породата на вашето куче, за да определите колко трябва да тежи, така че не се увличайте твърде много в тези таблици, които ще откриете онлайн. Вашият ветеринарен лекар ще прецени кое е здравословното целево тегло на животното и ще създаде план, който да следвате заедно. Постепенната загуба на тегло е най-добра за всяко куче, така че не бързайте с резултатите.

Хранене с балансирани хранителни вещества

Качествените и пълноценни храни съдържат различни хранителни вещества в определени комбинации. В зависимост от здравословното състояние  някои храни, без значение гранули или паучове, е възможно да бъдат с повече протеин и по-малко въглехидрати или в друга комбинация на хранителни вещества. Точното съотношение зависи от заболяването и здравословните нужди.

При избирането на храните за вашите домашни любимци четете внимателно информацията на опаковката, подбере я според етапа на развитие, породата и активността на домашния любимец като не забравяте да вземете под внимание и ако има някакво медицинско състояние. При допълнителни въпроси за храната винаги можете да се свържете с вносителя на храната като контактите му са описани върху опаковката.

Някои собственици на кучета смесват гранули с консерви, за да осигурят на домашния си любимец оптималните ползи от смесеното хранене.

Движението е здраве

Насърчавайте вашето куче да се движи повече. Независимо дали става въпрос за дълга разходка, игра, дърпане или скачане, вашето куче вероятно има занимание, което обича много. Насърчете го да прави повече от това упражнение всеки ден. Някои породи обичат да плуват, да търсят или да гонят, така че съобразете играта с породата му и вижте, дали няма да развиете допълнителни умения у него. Някои кучета не са готови да започнат ежедневните упражнения веднага или пък здравословното им състояние не позволява. Консултирайте се с ветеринарния им лекар, ако ситуацията е такава. Наблюдавайте кучето си за знаци кога е готово да спре. Възможно е и 5-6 минути на ден в игра да са му достатъчни. Артритът и други ставни заболявания могат да затруднят всяка тренировка, така че ако вашето куче е с артрит задължително го обсъдете с ветеринарния доктор.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 09/03/2023
автор: Note.bg