Какво трябва да знаем за лапароскопията?

Какво трябва да знаем за лапароскопията?

Една от най-известните хирургични процедури в гинекологията, с чиято помощ специалистите акушер- гинеколози могат да откриват и лекуват различни видове заболявания и проблеми в областта на матката, е лапароскопията

Този хирургичен метод влиза в категорията на безкръвните операции, които са известни с общото наименование ендоскопия. 

Лапароскопията се прилага основно с диагностична цел, тъй като позволява откриването на определен проблем в матката или вземане на биопсия. Неин фокус е диагностицирането на проблеми при маточните тръби, горната част на маточната шийка, яйчниците, дебелото черво.

Лапароскопската хирургия се счита за едно от постиженията в медицината на 20-ти век с най-голямо значение.

Ако искате да узнаете повече за това какво представлява точно терминът “лапароскопия”, в следващите редове ще ви обясним подробно.

Какво представлява лапароскопията?

Лапароскопията е една от най-малко инвазивните хирургични процедури засягащи таза и коремната кухина. Извършването й включва вкарването на много тънка тръба (сонда) през малък разрез в коремната стена и се прави под пълна упойка. 

Сондата използвана в лапароскопията се нарича “лапароскоп” и на нея има монтирани камера, лампа и приставка за извършване на хирургичната манипулация. Това може да бъде лазер например.

С помощта на инструмента, който се вкарва през коремния разрез, може да се премахне въпросната тъкан, която създава проблеми. Инструментът може да извършва различни действия, например да прихване, премести, разреже, отстрани или изгори тъканта.

Лапароскопията позволява на опериращия лекар да има координация между зрението и ръката си по време на манипулацията.Тъй като включва и видеомонитор, тази манипуляция също така позволява на лекарите да следят лесно движението на своите ръце и инструментите, с които оперират. 

За успешното извършване на лапароскопия се изисква лекарят да има специални умения и необходимата практика. 

Поради факта, че е неинвазивна лапароскопията е предпочитана хирургична процедура в сравнение с така наречените инвазивни хирургични методи, при които се налага извършването на голям по размери разрез на тялото.

Кога се извършва лапароскопия?

Лапароскопията е належаща при различни видове здравословни проблеми и състояния. Най-често това са стерилитет, ендометриоза, стерилитет, пластика на маточните/фалопиевите тръби, тубарна (извънматочна бременност), премахване на целия яйчник или овариални кисти, премахване на матката със или без яйчниците и маточните тръби, премахване на тазови лимфни възли, наличие на тазова болка или възпаление в областта на таза, диагностика и лечение на аномалии на матката премахване на маточни тумори (миоми).

Разбира се, само назначаването на лапароскопия за дадено състояние става само по лекарска преценка. Пристъпването към лапароскопия се определя строго индивидуално в зависимост от състоянието на пациента и след като се направи точна оценка на рисковете и ползите от дадената хирургична интервенция.

Предимства на лапароскопията

Предимството на лапароскопията е, че включва сравнително кратък болничен престой, както и по време на самата процедура няма обилно кървене. Освен това възстановителният период след нея и зарастването на раната се случват в кратък срок. Задължително е за пациентките да имат една нощ болничен престой след лапароскопия с цел проследяване на здравословното състояние.

След престоя си пациентките получават предписание за обезболяващи лекарства за прием у дома. Освен това белегът след лапароскопия е малък и няма шевове.

Лапароскопията не води след себе си висок риск от следоперативна инфекция в сравнение с по-инвазивните хирургични методи. Най-често не се препоръчва физическото натоварване, шофирането и вдигането на тежки предмети след интервенцията за определено време.

Разбира се както е с всяка оперативна намеса, при лапароскопията също има риск от възникване на инфекция, поява на кървене и следоперационна болка, но той е малък. 

В много редки случаи се появяват следоперационни усложнения след лапароскопия.Това могат да са треска, повръщане, увеличаваща се по размери синина в областта на разреза вследствие на съсирек или кръвоизлив, силно вагинално кървене, силна болка в областта на бъбреците, подуване на корема и други.

няма гласове
, обновено на 29/11/2022
автор: Note.bg