Какво трябва да знаете, когато купувате употребявана техника?

Какво трябва да знаете, когато купувате употребявана техника?

Технологиите се развиват толкова бързо, че на пазара постоянно се появяват нови модели лаптопи, компютри, телефони и т.н. Водени от желанието си да бъдат в крак актуалните тенденции и да притежават най-новите продукти на световно известни марки, потребителите често са склонни да изхарчат големи суми и да се разделят със старата техника. Това води до много по-кратък период на експлоатация на тези устройства. Някои от тях обаче намират място в сайтове и магазини за употребявана техника, за да открият новите си собственици.   

Въпреки че продажбата на стоки втора употреба не е нещо ново, днес голяма част от потребителите изпитват известни притеснения и не купуват употребявана техника. Причината се състои най-вече в несигурността дали устройството, което ще вземат е достатъчно качествено и колко дълго всъщност ще могат да го използват преди то окончателно  престане да работи. В тази статия ще разгледаме какви са предимствата и за какво да внимаваме, когато купуваме стоки втора употреба. Ако досега не сте го правили, тези съвети ще ви бъдат от полза.   

Защо да купим употребявана техника?   

Ако сте скептични относно техниката втора ръка, вероятно може да изброите много минуси, но замисляли ли сте се някога какви са предимствата?  

На първо място, това е по-ниската цена на продуктите. В допълнение, може да избирате между много и различни модели. Има голяма вероятност да откритието малко използван и добре запазен телефон или лаптоп, с който някой се е разделил, защото е излязъл по-нов. Както вече споменахме, често големите брандове пускат нови модели с характеристики, които почти не се различават от предишните Така че, замислете се, когато купувате нещо, дали изобщо ще използвате тези допълнителни функционалности, или просто ще хвърлите парите си на вятъра. Купувайки втора ръка, ще намерите необходимите за Вас характеристики на значително по-достъпна цена.  А парите, които ще  спестите, може да използвате за други цели.    

Една по-алтруистична полза, която обаче допринася за общото благо, е преизползването на техниката, като така намалявате отпадъците и свръх консумацията на ресурси. С купуването на стоки втора ръка може да окажете положително въздействие върху околната среда, дори да не сте запален екоактивист.  

За какво да внимаваме?  

За да сте сигурни, че ще направите най-добрия избор, има някои неща, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате употребявана техника. Първо, проучете внимателно търговеца, който предлага въпросните продукти. В интернет постоянно циркулират различни обяви, но част от тях изглеждат меко казано съмнителни. Тях лесно ще познаете по нереалистично занижените цени. В повечето случаи това е ясен сигнал за измама, или че продуктът, който предлагат има значителни дефекти. Излишно е да обясняваме, че е по-добре да избягвате тези “оферти”, защото евтиното накрая може да Ви излезе скъпо.  

Също така, обърнете внимание на информацията, която продавачът е  посочил за продуктите. Отговорните търговци ще положат усилие да опишат подробно състоянието на продукта: дали има някакви дефекти, колко време е използван и т.н. Ако липсва такава, имайте едно на ум. Липсата на снимки или такива с лошо качество също трябва да събуди подозрения у Вас. Ако липсва достатъчно информация и снимки, най-добре се свържете с продавача и го помолете да Ви изпрати такива.   

Най-ценният съвет, който може да Ви дадем, е винаги да избирате доверен търговец, с доказана репутация. Иначе може да останете разочаровани. В онлайн магазина на Izot Computers ще откриете разнообразни модели употребявана техника с високо качество, от които да изберете. Вижте повече тук: https://www.izotcomputers.com/  

  

няма гласове
, обновено на 08/01/2020
автор: Note.bg