Капсулите кафе са полезни за околната среда

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Капсулите кафе са полезни за околната среда

Без съмнение капсулите кафе са изключително удобни и дори ресторантите със звезди на Мишлен предпочитат тях, но безопасни ли са за природата?

Това може да се окаже изненада за много хора, но любимите ни дозички кафе в капсули от Nespresso.bg се оказват по-безвредни за околната среда, отколкото всички други начини за пиене на кафе. Нещо повече, според изследване рециклируемите алуминиеви опаковки са по-екологични спрямо другите капсули, независимо, че са направени от пластмаса. Ако разгледаме малко статистика, ще открием, че повече от 40% от хората имат кафе машина и една доста голяма част са всъщност машини за капсули. Освен това, всяка минута се произвеждат около 39 000 капсули, като за същия период се и изхвърлят 29 000. На пръв поглед това изглежда лошо за природата, но всъщност е само част от истината. За да откриете до какви изводи стигнахме, четете по-долу.

Цялостно проучване върху отглеждането на кафето

За да се получи цялостна картина върху ефекта, който има кафето върху околната среда, трябва да се проследи неговото отглеждане и преработка. С тази нелека задача се заема Алф Хил, професор по химическо инженерство в университета в Бат. Екипът му установява, че най-вредно за околната среда е традиционното еспресо, следвано от кафето от професионални машини. Проучването е направено на база вредните емисии на парниковите газове, употребата на водата и торовете по време на отглеждането на зърната кафе. Капсулите обикновено се нуждаят от по-малко количество кафе, за да направят добро кафе  и следователно общото им въздействие е по-малко, макар и всяка капсула да се превръща в отпадък след използването ѝ.

Освен въздействието на околната среда от отглеждането на зърна, второто по сила въздействие е на енергията, която се използва. Ето защо, когато си поръчвате кафе на заведение, това е най-вредният избор за околната среда, защото се похабява огромно количество енергия за пълненето на една чаша еспресо. Ако пък вкъщи топлите вода, то едва ли успявате да стоплите само една единствена чаша в чайника, тоест количеството използвана енергия за сгряването на водата, отново е неоптимално.

Отделно от това, много често хората изхвърлят остатъците от еспресо кафето, което можем да го добавим към нежелания разход. Ако обърнем внимание на филтрираното кафе ще забележим, че и то има лошо въздействие върху природата. За една чаша от него се използват близо грам и половина повече кафе. Когато сметнете колко човека пият кафе и то по повече от една чаша на ден ще разберете, че проблемът не е в 1 грам. Отглеждането, събирането, преработването и енергията за загряване на водата можете да ги умножите по милиони потребители на кафе в цял свят.

кафе капсули разпилени до машина за кафе

От 2010 г. Nespresso произвежда свои собствени напълно рециклируеми алуминиеви капсули, но точно както при пластмасовите капсули има известна уловка - хората трябва да ги върнат в Nespresso, за да бъдат преработени в собствената им фабрика за рециклиране. Това е така, защото капсулите Nespresso не са чист алуминий, който се рециклира широко - те имат силиконова подплата, така че се нуждаят от по-сложен процес на рециклиране. Близо 25% е степента на рециклиране. Компанията се гордее с изработката на капсулите, които съвпадат точно с машините им за кафе, което предотвратява похабяването на капсули и кафе.

Като цяло за производството на пластмасови капсули се използва по-малко енергия, отколкото за производството на алуминиеви. Ако обаче и двата вида капсули след това се рециклират, това би било най-добрата опция от екологична гледна точка. Със сигурност трябва да се грижим за природата и да ѝ осигуряваме колкото се може по-малко замърсявания и неразградими материали. Освен това обаче трябва да обръщаме внимание и на количеството енергия, което харчим, нейното добиване, количеството вода и тн. Всичко това, можем и да го съчетаем с богатият аромат на кафе от капсула, осигурявайки си едновременно с това и нужното количество кофеин.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 07/05/2021
автор: Note.bg