Конопено масло: полезно ли е за вас?

Конопено масло: полезно ли е за вас?

Маслото от коноп, известно още като масло от конопени семена, се произвежда от коноп - растение от рода на канабиса, подобно на наркотичната марихуана, но с малко или никакво съдържание на тетрахидроканабинол (ТХК) - химическото вещество, от което хората се "дрогират". Вместо THC конопът съдържа канабидиол (CBD) - химикал, който се използва за лечение на различни заболявания - от епилепсия до тревожност.

Конопът става все по-популярен като средство за лечение на редица състояния, включително кожни проблеми и стрес. Възможно е той да съдържа свойства, които допринасят за намаляване на риска от заболявания като болестта на Алцхаймер и сърдечносъдовите заболявания, въпреки че са необходими допълнителни изследвания. Конопеното масло може също така да намали възпаленията в организма.

В допълнение към CBD конопеното масло съдържа големи количества омега-6 и омега-3 мазнини, които са два вида ненаситени мазнини или "добри мазнини", и всички девет незаменими аминокиселини - материалите, които тялото ви използва за производството на протеини. Ето още информация за хранителните вещества в конопеното масло и как те могат да се отразят благоприятно на вашето здраве.

Хранителна информация

Конопеното масло се произвежда от конопени семена. В една порция конопени семена (3 супени лъжици) се съдържа следното:

Калории: 170

Калории от мазнини: 108

Общо мазнини: 12 грама

Наситени мазнини: 1 грам

Трансмазнини: 0 грама

Холестерол: 0 грама

Натрий: 0 грама

Общо въглехидрати: 5 грама

Захари: 1 грам

Протеини: 10 грама

Конопените семена съдържат и тези минерали и хранителни вещества от коноп:

Витамин С

Калций

Желязо

Омега-3 мастни киселини

Гама-линоленова киселина

Аргинин

Магнезий

Витамини от група В

Много от тези хранителни вещества осигуряват на организма необходимите минерали и допринасят за цялостното здраве. Имайте предвид, че конопеното семе съдържа значително количество желязо (20 % от препоръчителната дневна доза). Това помага за предотвратяване на железен дефицит или анемия.

Потенциални ползи за здравето от конопеното масло

Маслото от конопени семена се използва като средство за лечение на редица състояния. Някои проучвания показват, че съдържащите се в него хранителни вещества и минерали могат да допринесат за по-добро здраве на кожата и сърцето, както и за намаляване на възпаленията. Ето един по-задълбочен поглед върху това какво казват изследванията за потенциалните ползи за здравето от конопеното масло:

Подобрено сърдечносъдово здраве

Аминокиселината аргинин се съдържа в конопеното масло. Проучванията показват, че тази съставка допринася за здрава сърдечносъдова система. Консумацията на храни с високи нива на аргинин може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания

Дразнене на кожата

При някои хора се наблюдава дразнене на кожата при употреба на локални масла, съдържащи CBD, което може да се дължи на алергия. Започнете да използвате малко количество, за да видите как реагира кожата ви, и следете за евентуални промени.

Проблеми с храносмилането

Възможно е поглъщането на масла, съдържащи CBD, като конопеното масло, да предизвика стомашно разстройство или диария. Отново, когато за първи път въвеждате конопено масло в диетата си, започнете с малки количества, за да видите как ще ви въздейства. Реакциите могат да бъдат различни при различните хора.

няма гласове
, обновено на 01/07/2022
автор: Note.bg