Кошови преси за грозде: удобни ли са за използване?

Кошови преси за грозде: удобни ли са за използване?

Може би нито едно оборудване не е по-емблематично във винопроизводството от пресата за грозде. Дори онези, които са съвсем малко запознати с оборудването за правене на вино, знаят, че съществува преса, която намачква плода и от него изтича сок. Кошовите преси за грозде са съдове, без които винопроизводството не би било същото.

В тази статия ще разгледаме някои от общите им характеристики и функции, които притежават и кошовите преси Koledzhikov - магазин за професионални и хоби машини.

Какво представляват кошовите преси за грозде?

Освен под името кошови ще ги срещнете и под термина хидравлични преси. Изработени са обикновено от неръждаема стомана или дървени летви и разполагат с притискаща плоча, чиято цел е да намачка плодовете, прилягайки им налягане. Също така тези кошови преси притежават и бутало. Буталото избутва плочата надолу, докато достигне гроздето. Това бутало е в състояние да генерира напрежение. Когато това напрежение достигне гроздето, то се разпределя по повърхността на плочата и сокът изтича през стените на коша. Събира се в тавичка, разположена отдолу.

Това, което остава след пресоването, е предимно суха пресована "торта". Тази торта се изважда от кошницата, изхвърля се (или се прави на грапа, ако е приета практиката). След това кошовата преса е готова за ново използване.

За какво са най-добри кошовите преси?

Кошовите преси обикновено се сравняват с хидропресите с мембрани. Истината е обаче, че вторите са професионални машини, докато другите разполагат с много по-малък капацитет и са по-пригодни за по-ненатоварена употреба.

Въпреки това във винарните ще откриете и двата типа преси. В случай че избирате между кошова и хидропреса, то е добре да знаете техните свойства в детайли. На първо място изборът ще зависи от вида грозде, което възнамерявате да обработвате.

Тъй като са по-деликатни, кошовите преси са по-добри за пресоване на ферментирало червено грозде. Ако една винарна разполага с двата вида преди, то обикновено кошовите се използват за висококачествените червени плодове. Хидропресите пък влизат в употреба при прясното грозде без дръжки, при целите гроздове и при преработката на червено грозде с по-висок обем. Просто хидропресите са по-груби към плода, когато той е ферментирал, и могат да разрушат деликатните твърди частици, в следствие на което да се получи твърде много утайка. Но хидропресите са чудесен избор за прясното грозде и целите гроздове. Поради тази причина хидропресите са предпочитаният съд за производството на бяло вино, но са втори избор при ферментиралите червени вина, където повишената утайка изисква продължителна обработка, тоест по-дълго време на зареждане, повече филтриране и т.н.

вино от кошова преса

Кошовите преси за грозде създават висококачествено вино

Както беше отбелязано по-рано, кошовите преси произвеждат сок с най-високо качество и с по-малко утайка. Въпреки че постигат високо налягане, то се разпределя равномерно по повърхността на плода. Гроздето остава статично и до голяма степен непроменено, което води до изключително бистър концентриран сок.

Лесни ли са за работа?

Работата с кошови преси е доста опростена, но изисква ръчна сила. Завъртайки лоста ще осигурите нужното напрежение, но без ръчна сила това не би било възможно. Въпреки че са страхотни при пресоването на ферментирало червено грозде, този тип преси не са толкова добри, колкото хидропресите.  Предимството им е в деликатността. Но тя се явява и недостатък в случая.

Хидропреси пресоват прясно грозде, след което се завъртат няколко пъти, преди да се пресоват отново. Този цикъл на пресоване-завъртане-повтаряне помага за раздробяването на пресованата торта, излагайки гроздето, което може да не е било пресовано от първия път.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 10/08/2023
автор: Note.bg