Кристиан Диор - творецът на висшата мода

Кристиан Диор - творецът на висшата мода

Край бреговете на Нормандия, в Гранвил, започва историята на великия дизайнер Кристиан Диор. Той е роден през 1905 година, в семейство на заможен фабрикант и едва на 5 години, се мести с родителите си в Париж. 

Родителите на Кристиан, силно вярвали, че синът им ще успее да изгради успешна кариера като дипломат, но не след дълго разбират, че неговото истинско призвание е всъщност изкуството. Докато още учи, Диор започва да продава скиците си, а след като завършва, и с помощта на баща му открива собствена арт галерия в Париж - модната столица на Европа, която оставя вечен отпечатък върху живота и работата му. 

Във времето, когато сюрреализмът набира световна популярност, галерията на Диор се радва на високи успехи в арт средите. Фрида Кало, Макс Жакоб, Пабло Пикасо са малка част от авторите, чиито творби са излагани в галерията му.

За жалост през 1929 година ефектът от Голямата депресия води до затваряне на галерията на Кристиан, но за него винаги е важала фразата "Всеки край, е едно ново начало", и не след дълго талантът му се забелязва от френският моделиер Роберто Пиге. Той наема младият Диор, като дизайнер и това му позволява да работи през следващите години с множество уважавани имена в модната индустрия. През цялото това време, той неспирно усъвършенства стила си и придобива огромен опит в сферата.

през 1946 година малко преди Коледа, Кристиан Диор, отваря първия си собствен бутик на булевард Монтен в Париж. Странно е, обаче че бранда зачита 1947 година като официална , защото тогава излиза първата самостоятелна колекция на дизайнера.

Линията на Диор, е наречена с името "Corolle", но не след дълго е прекръстена на "New Look", - фраза която е измислена от редактора на модното списание Harper's Bazaar. През същата тази година марката представя и първия си аромат Miss Dior.

Колекцията на Dior, слага началото на завръщането на истинския дух на Париж, след войната, а именно - свободен, жизнерадостен и пъстър. 

Няколко години след това, творбите на House of Dior, революционизират модния бранш и спомагат Париж да се превърне в столица на модата. Модната къща оформя някой от най-емблематичните имена в модната история, като Ив Сен Лоран и Пиер Карден, които работят като асистенти на Диор - много преди те самите да бъдат известни. А следващите десетилетия за бутика работят моделиерите Джанфранко Фере, Джон Галиано, Марк Боън и много други.

Любовта на Диор към цветята е огромна, че във всяка една негова колекция присъства елемент съдържащ момина сълза. И така любимото му цвете се превръща във основно вдъхновение за колекцията луксозни аромати, като Miss Dior, който е посветен специално на неговата сестра. 

Странно как, пищен човек като Кристиан Диор, се придържа към семплата композиция, която се превръща в гениална концепция даваща начало на така наречения скъп лукс във високия клас парфюмерия.

Жасмин, галбанум и пачули - тези три съставки композират този незабравим дамски аромат.

През 1948 година Диор представя втория си знаков аромат - Diorama. 

През 1949 година марката представя първия си грим продукт - червено червило, което успешно да допълни уникалните рокли от марката. Както всичко останало, така и този момент е отбелязан в неподражаемия стил на Диор - Елегантно и с размах.

През 1966 година дизайнера представя и първия си мъжки парфюм - Eau Sauvage, който се превръща в един от знаковите на марката.

В района на прованс и по-точно земите около Грас са тясно свързани с историята на Диор, защото именно там той споделя че се чувства, колкото моделиер-толкова и парфюмерист. 

Първата линия за грижа за кожата с лейбъла Диор е представена през 1967 година, а днес тя е един от лидерите във високия клас козметика.

От светлината на модните прожектори до козметичните лаборатории, Dior и до днес продължава завета и наследството на създателя си - елегантност и перфекционизъм.

няма гласове
, обновено на 22/02/2023
автор: Note.bg