ЛЮБИМИ КРИМИНАЛНИ РОМАНИ

ЛЮБИМИ КРИМИНАЛНИ РОМАНИ

Криминалните романи са неизменна част от класациите на най-продаваните книги. Заплетената история, мистериозните убийства и ескалиращото напрежение са задължителни елементи за всеки успешен криминален роман. Често срещан похват е и вплитането на характеристики от трилъра - тревожното очакване, страх, усещане за безизходица. С подобни емоции читателите съпреживяват историята на главния герой и стават своеобразни участници във вълнуващите случки, някои от които завършват фатално.

Една от най-известните книги в този жанр е „Убийство в Ориент експрес“, написана от „първата дама на криминалния роман“, Агата Кристи. Романът е вдъхновен от пътуването й с влак, а главният герой Еркюл Поаро се заема с разследването на мистериозно самоубийство на офицер, след като луксозният влак засяда посред нощ в снежна преспа. Още като дете Кристи се увлича по този жанр, намирайки криминален роман в библиотеката на родителите си, което предначертава живота й на най-успешната писателка. Също така Кристи пише и 17 пиеси под псевдонима Мери Уестмакот. Сюжетите често пъти са вдъхновени от личния й живот, а той е изключително динамичен и пъстър.  Последният й сборник „Загадка в открито море. Пътешествията на Поаро“ събира най-вълнуващите разследвания, направени от Поаро.

Друг любим герой на криминалните класики е Шерлок Холмс, който присъства в 56 разказа и 4 романа от Артър Конан Дойл. Заплетените детективски случаи на Шерлок Холмс е една от класиките, които всеки любител на криминални романи е чел. Повестта, в която за първи път се появяват Шерлок Холмс и доктор Уотсън, е „Етюд в червено“, написана през 1887г. Следва още по-успешната „Знакът на четиримата“. Основната им задача е да разгадаят мистериозни престъпления, използвайки логическата си мисъл и дедуктивния подход. 

Четири години по-късно Дойл пише кратки разкази, издадени в списание „Странд“. Така разширява аудиторията си и я увлича по приключенията на Холмс и Уотсън.

А всеки, който иска да влезе в обувките на култовия детектив, може да се опита да разплете някои от случаите в „Шерлок Холмс. Заплетени случаи“. Книгата представя десет различни казуса, които всеки да разреши самостоятелно, използвайки дедукцията на Шерлок. Всяка от загадките съдържа три въпроса, отговорите на които разкриват извършителя. 

Традицията на криминални романи продължава с „Големият сън“ – първия роман от Реймънд Чандлър, който излиза през 1939г. Сюжетът ни отвежда в Лос Анджелис през историята на две сестри, една от които е изнудвана заради нецензурни снимки. Детектив Марлоу е нает от баща й Стърнуд, за да разреши казуса, но без да се усети, е забъркан в убийство. Заглавието на романа е метафора на смъртта – мистериозна и неочаквана. 

Следват класиките „Сбогом, моя красавице”, „Дългото сбогуване”, „Плейбек”, сборник с новели „Зъл вятър“, „Плейбек“.

Когато говорим за криминални романи, не можем да подминем творчеството  на изключително продуктивния Жорж Сименон. За няколко години, прекарани в хотелската си стая, той написва 450 разказа и новели. Макар да остава в историята с детективските си истории за комисар Мегре, авторът определя произведенията си като „психологически“ и „трудни“ романи, какъвто е „Влакът“, „Кал на снега“, „Влакът от Венеция“, „Президентът“. Техният  фокус са човешките характери и взаимоотношения. 

Литературното наследство от криминални романи вдъхновява и много от съвременните автори като Камила Лекберг, обявена за „шведската Агата Кристи“. С романа си „Златната клетка“ тя поставя началото на нова поредица криминални романи. Книгата разказва за противопоставянето на нежния пол, за неговите тъмни страни - изневярата, разплатата, отмъщението. Главната героиня е реална личност, която вдъхновява Камила за написването на романа. Тя е силно повлияна от нея, което прави историята още по-реалистична и въздействаща.  Камила Лекберг е автор  на седем романа, сред които е и психологическият трилър, превърнал се в бестселър „Вещицата“, в който се проследяват няколко убийства на деца. 

Името на шведската писателка е спрягано наравно с майсторите на съвременни криминални романи - Хенинг Манкел и Стиг Ларшон, както и Луиз Пени - единственият седемкратен носител на наградата „Агата Кристи“. Пени е една от най-популярните и продуктивни съвременни авторки в жанра.

Още с първия си роман канадката получава единайсет награди, а през 2013г. получава Ордена на Канада за принос към литературата и културата на страната.  Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи. В новия й роман – „Къщи от стъкло“, главният герой Арман Гамаш престъпва закона в името на успешно изпълнената мисия. Той създава перфектния план, а къщата от стъкло е метафора на неговата крехкост, както и на човешката съвест. Всеки грешен ход има опасност да я счупи. 

Друг съвременен герой, чиито премеждия следим с голямо вълнение, е Джак Ричър от автора Лий Чайлд. От поредицата са издадени 23, а големият й успех я превръща в сценарий на сериал.  Лий Чайлд е носител на „Диамантен кинжал” – наградата на Асоциацията на авторите на криминални романи в Обединеното кралство. Последният му роман „Стражът“ ни въвежда в малко градче в Тенеси, което е нападнато от кибератака – всички средства  за комуникация са блокирани, а в основата на този конспиративен план стои компютърният специалист – Ръсти Ръдърфорд.  

Една от най-пленяващите поредици криминални романи е за Робин и Страйк от Робърт Галбрейт, творчески псевдоним на Дж. К. Роулинг. Петата книга, „Тревожна кръв“, ни запознава с мистерията около изчезналата Марго Бамбъро през 1974г. и проведеното разследване от частния детектив Корморан Страйк. 

Безспорно един от съвременните майстори по вплитане на трилър елементи в криминален роман е Никола Бьогле и бестселърът му „Пациент 488“. Сюжетът е вдъхновен от реална история. Романът ни пренася в норвежката психиатрична клиника „Гаустад“. В една от стаите е открит труп на мъж, на чието чело е изписано числото 488. Според разследващия детектив Сара Герингер случаят е особен, а персоналът в болницата отказва да съдейства с повече информация. С творбата си, определена като „обсебващ трилър“, Никола Бьогле печели няколко литературни награди и симпатията на хиляди читатели по целия свят.

няма гласове
, обновено на 23/06/2021
автор: Note.bg