Мотофреза - как да изберем подходящата?

Съобщение за грешка

  • Deprecated function: Optional parameter $key declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Optional parameter $route declared before required parameter $is_multi is implicitly treated as a required parameter in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
  • Deprecated function: Return type of crumbs_PluginSystem_PluginMethodIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 4 of /home/kcukcxos/domains/note.bg/public_html/sites/all/modules/crumbs/lib/PluginSystem/PluginMethodIterator.php).
Мотофреза - как да изберем подходящата?

Най-добра мотофреза няма, има най-подходяща мотофрези за вашата градина и цели. Преди няколко години, мотофрези притежаваха само онези, които обработваха много големи площи земя. Днес обаче, това е много далеч от реалността и почти всеки, който се грижи за градина, включително и малка градина или парник, вече се е сдобил или търси да се сдобие с мотофреза.

Защо хората имат нужда от мотофрези?

Точно както с всяка друга техника и при тази отговорът е много лесен - защото е по-лесно и пести време. Да, вярно е, че повечето хора, които се занимават със земеделие, пък било то и аматьорско, обичат да прекарват време в градината, но все пак някои неща са по-приятни улеснени.

Развитието на сектора осигурява разнообразие в най-широк спектър. С други думи, каквото си помислите вече го има, като разновидност - има малки, леки мотофрези, има големи, на ток, на бензин, има даже и на батерии. Последните обаче са сравнително скъпи и не са още достатъчно разпространени. Защо обаче производителите са вложили инвестиции за толкова много разновидности на една селскостопанска машина? Защото мотофрезата е нужна. С нея може да се фрезова почва на която се гледат овошки, етерични растения, зеленчуци, цветя, изобщо всичко. Освен това може да се копае около вече пораснали посеви. Може и да се правят някакви довършителни работи по почвата, като се закачат приставки на мотофрезата. Тук уловката е, че мотофрезата трябва да е подходяща за това.

Фрезоването, по принцип се прави след дълбоко оране. Орането се извършва с плуг, на ръка или с трактор, когато става въпрос за големи по площ ниви и градини. Мотофрезата минава след плуга и раздробява останалите буци. Освен това може да се мине и с мотофреза и за да се премахнат плевелите. Фрезоването не просто обръща почвата, то помага на водата да проникне по-надълбоко. Тези, които имат опит с градинарството знаят, че поливането в дълбочина е най-добрия вариант за напояване на реколтата. Фрезоването помага и за аерирането на почвата.

Някои градинари използват мотофрезите си за да вкопаят и разпространят навсякъде почвените добавки и наторяването. Някои ги използват в съвсем малки градини и оранжерии, където друга по-голяма техника не би могла да влезе.

градина в найлонова палатка

Как да изберем мотофреза?

Скъпа или евтина мотофреза?

Градинската техника е скъпа, така че логично на първо място да дойде цената. Нужно е да се определи точно каква част от бюджета сте готови да инвестирате и да разгледате различните опции. От много голямо значение е за какъв терен ще бъде използвана мотофрезата. Тези, които са за големи ниви и за дълги часове работа са по-тежки, снабдени с повече приставки и съответно цената им е по-висока - може да достигне до две, три хиляди лв. Ако обаче, възнамерявате да използвате мотофрезата в 1-2 декара градина или парник, тогава най-вероятно ще можете да си намерите читава мотофреза и за 300-400 лв.

Маркова мотофреза или китайска?

Преди няколко години, навлязоха ниски, като цена, но некачествени китайски мотофрези. От тогава хората се научиха и до ден днешен ги избягват. Истината обаче е, че китайската селскостопанска техника, която се разпространява днес, не е толкова лоша и освен това е перфектна за малки градини. Освен това и цената ѝ е доста ниска.

От друга страна марковите мотофрези са на съвсем различно ниво. Те предлагат качество, дизайн и издръжливост на усилено натоварване. Тук обаче цената се образува не само от качествените материали с които е изработена машината, ами и от престижното име на бранда. Като модел изборът може да е огромен, така че това вече зависи от други фактори. По-големите марки винаги имат много привърженици в ревютата из сайтовете за техника и селскостопанство, но трябва да имате предвид, че четейки коментари и форумни постове, няма как да знаете, този човек има ли изобщо някакъв опит или просто обича да дава съвети.

Електрическа или мотофреза на бензин или дизел?

Видът на захранването на мотофрезата определя в някакви граници колко издръжлива ще е тя. Като цяло електрическите мотофрези са по-леки на тегло и не са направени за много голямо натоварване. Те са и ограничени от кабел, тоест който ги използва трябва да мисли и дали кабела на се увива. Електрическите мотофрези имат своите предимства - по-евтини са, изискват по-малка грижа и могат да се управляват лесно от жени или не толкова силни представители на мъжкия пол.

Мотофрезите с бензинов или дизелов двигател издържат много по-високо натоварване, но те са и значително по-тежки. Голяма част то тях се движат сами и само се навигират от човек. Теглото има значение и за почвата, която се фрезова, защото, ако мотофрезата е прекалено лека, тя ще прескача по-твърдите буци. Глинестите почви се разбиват по-трудно и заради това, ако планирате да обработвате такава почва, е хубаво да изберете по-тежка мотофреза с повече мощност.

Двигателят изисква и постоянна грижа, както и допълнителни ресурси при смяна на масло и др. Позитив при бензиновите и дизеловите мотофрези е възможността да им се закачат различни видове приставки, като такива за вадене на кореноплодни, пръскачки или роторни косачки. Ако обаче, подобни неща на вас не ви трябват, няма за какво да инвестирате по-висока сума, за да имате подобна мотофреза.

Допълнително е важно да проверите, дали мотофрезата, която сте избрали има гаранционно и извънгаранционно обслужване и колко лесно би било то в случай на нужда. Все пак на всеки може да му се случи да счупи някоя част и да трябва тя да се подмени с нова.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 21/06/2019
автор: Note.bg