Може ли да намерим всичко необходимо в онлайн аптека?

Може ли да намерим всичко необходимо в онлайн аптека?

Асортиментът в онлайн аптеките е голям, разнообразието удовлетворява широк спектър от потребностите ни. Но дали можем да разчитаме на тях за всичко необходимо, когато се отнася до фармацевтични продукти?

Може ли да открием всички лекарствени продукти онлайн? 

Въпреки богата продуктова листа, онлайн аптеките имат едно сериозно ограничение - те не могат да продават лекарства, за които се изисква рецепта. 

Продажбата в интернет на лекарствени продукти, отпускани единствено по лекарско предписание, е забранена от член 234 (4) на ЗЛПХМ (Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина). Така че, ако се случи някъде да ви “услужат”, като ви продадат лекарства по рецепта, да знаете, че това е незаконно. И е добре да се замислите, дали този търговец не извършва и други незаконни неща - като продажба на стоки “менте”. 

Като изключим това ограничение, всички други фармацевтични продукти, разрешени за отпускане без рецепта, са на ваше разположение в онлайн аптеките. При това разнообразието при тях обикновено е по-голямо от това във физическите обекти. Поради спецификите на начина си на работа те са по-гъвкави, не са ограничени нито от мястото за излагане и съхранение на стоката, нито от търсенето на приблизително еднаква група постоянни клиенти. 

онлайн аптека Витания

Какъв тип други продукти се предлагат в онлайн аптеките? 

Освен лекарствата, използвани от официалната медицина, включително превързочни материали, помощни медико-санитарни средства, специализирани апарати и уреди, те предлагат: 

  • богата номенклатура хомеопатични формули, билки и препарати на билкова основа, етерични масла и екстракти; 
  • витамини, минерали и хранителни добавки с различна насоченост, подходящи както за самостоятелна употреба, така и за съпровождаща терапия на основното лечение при някои заболявания; 
  • козметика - от хигиенни, заздравяващи и разкрасяващи средства за кожата на лицето и тялото, косата и ноктите до специализирана дермокозметика. Много от формулите са насочени към облекчаване и преодоляване на определени проблеми и състояния на кожата и придатъците ѝ; 
  • диетични и лечебни храни, храни и пособия за бебета и малки деца; 
  • средства за хигиена и поддръжка на здравето на устната кухина и зъбите и т. н.

Как да пазаруваме максимално безопасно от онлайн аптеките? 

Убедете се в легитимността на търговеца 

Проверете най-напред, дали собственикът притежава и физическа/и аптека/и. Това е законово изискване и ако не е изпълнено, попаднали сте на измамници. Освен това той трябва да притежава и разрешение за търговия на дребно с лекарства за хуманната медицина. Следващата стъпка е проверка в регистъра на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата или съответно наличие на зеленото лого на Европейския съюз на страницата на магазина, което също ще ви покаже регистъра на ИАЛ. За необходимостта от физически адрес и работещ телефон знаете от опита си с други онлайн магазини. 

Проверете с какво име се ползва и как се поддържа сайтът

Потърсете мнения на потребители, които имат опит с тази онлайн аптека. Прегледайте внимателно как се поддържа каталогът на продуктите, какви марки се предлагат и на какви цени. Ако тези цени са прекалено ниски без специален повод, помислете дали това не е заради неясния произход и несигурното качество. Доверете се на този, който предлага изчерпателна информация за отделните медикаменти, ясно посочва произхода им, начина на употреба и дозировката, противопоказанията. Разговаряйте с представители на екипа и преценете отношението им и склонността им да дават разбираеми и ясни персонализирани препоръки.

Проверете сигурността на сайта 

Погледнете има ли изображение на катинарче, поставено пред URL адреса на страницата. Ако го няма, не е добра идея да въвеждате на този сайт чувствителна информация като лични данни и данни от кредитни и дебитни карти. В този смисъл, много важно е да поръчвате от сигурни устройства, надеждно защитени с необходимия софтуер. Ако вече имате любима онлайн аптека и пазарувате всичко необходимо от нея, наложи ли ви се да потърсите лекарства с рецепта, обадете се и помолете фармацевтите да ви помогнат да ги намерите. Те ще проверят наличностите във физическата аптека и ще ви изпратят там, за да ги получите срещу рецептата.

няма гласове
, обновено на 21/11/2022
автор: Note.bg