Най-добрите марки автомобилни гуми за 2022

Най-добрите марки автомобилни гуми за 2022

Всяка една част от автомобила е от огромно значение и важност, но може би ако трябва да се спрем само на една единствена част, то това биха били гумите. Те са единственото, което е в пряк допир със земята и от надеждността им зависи безопасността на пътуващите в неблагоприятни метеорологични условия.

Затова днес избрахме да коментираме най-добрите възможности по един доста наболял въпрос - “Кои са най-добрите марки автомобилни гуми?”. Сведохме резултатите до пет марки, оценени по качество на предлаганата услуга и брой хора, които инвестират в тези брандове. Ще коментираме марките Michelin, Continental и Bridgestone.

Michelin

Кой не е чувал за Michelin? Гигантът в автомобилната индустрия е създаден преди повече от 130 години, а за този огромен период от време със сигурност са научили тънкостите в производството на гуми за леки и тежкотоварни превозни средства.

Michelin предлага автомобилни гуми от високо качество и специално разработени технологии:

 • Динамично реагиране
 • Dual Sport Tread Design
 • EverGrip
 • MaxTouch Construction Technology
 • Michelin Selfseal Technology
 • Michelin Acoustic Technology

Най-добри летни гуми

Michelin Pilot Sport 4S

Този модел гуми е с многокомпонентна конструкция и вградена технология на динамично реагиране. Според отзиви, плюсовете на гуми Michelin Pilot Sport 4S са бърза реакция, добро представяне на мокър и сух терен, дълъг живот на каналите на протекторите и много добро, стабилно чувство по време на шофиране. 

От друга страна се отчитат и някои минуси. Докладвана е ниска издръжливост на ниски температури. Освен това гумите са по-скъпи отколкото други марки и модели, а размерите им са подходящи за автомобили от по-висок клас.

Най-добри зимни гуми

Michelin X-ICE Snow

Michelin X-ICE Snow е новата версия на предходния модел X-ICE Xi3. Разполага с по-дълбоки и “агресивни” грайфери, подходящи за дълбок сняг и мокра киша. Те допринасят за едно безшумно и приятно пътуване, но не са толкова стабилни на сух или влажен път.

Най-добри всесезонни гуми

Michelin CrossClimate2

За най-добри всесезонни гуми избрахме модела Michelin CrossClimate2, който се справя много добре както при летни, така и при зимни условия. Но какво казват хората за модела? Според тях се справя по-добре при летни условия, което е нормално. 

При по-мека зима и леки пътни условия, гумите се справят много добре и през зимните месеци. Не са подходящи за дълбок сняг или лед.

Continental

Continental e една от другите най-известни марки производители на гуми в света, с хиляди доволни от инвестицията си потребители. Цялостните отзиви са много добри, а качеството на гумите не по-ниско от това на Michelin.

Някои от технологиите на Continental включват следните:

 • SportPlus Technology
 • EcoPlus Technology
 • ContiSeal
 • ContiSilent
 • Подсилена самоподдържаща се странична стена (SSR)

Най-добри летни гуми

Continental ExtremeContact Sport

Тези летни гуми, предлагани от Continental, са със специално разработена технология, която използва силициев хидрид за да се постигне по-добър контрол. Използва се също технологията SportPlus за още по-добро представяне, а самите гуми имат 6-годишна гаранция, равняваща се на изминати близо 50,000 км. 

Гумите се отличават с отлично сцепление на мокър терен, устойчивост на хидропланинг, бързи реакции и способност за прецизно боравене. Недостатък е склонността към деформация в екстремно високи температури, както и по-шумния начин на работа.

Най-добри зимни гуми

Continental VikingContact 7

Continental VikingContact 7 са изключително добри гуми за зимни и заснежени условия. Справят се безупречно при спиране и контрол на мокър път, както и при суха пътна настилка. За производството им са използвани технологиите ContiSeal, ContiSilent и SSR. За недостатъци считаме по-високата им цена и по-шумния режим на работа.

Най-добри всесезонни гуми

Continental ProContact XT

Тази серия всезонни гуми се отличават с функционален дизайн за всички сезони. Предпочитани от много хора, те предоставят добро ниво на контрол при всички скорости. Въпреки това се предлагат в ограничена гама размери.

Bridgestone

Японският производител Bridgestone също не отстъпва по популярност в сферата на автомобилните гуми. Докато са известни с изключителните си зимни серии, те се справят много добре и с останалите видове гуми (летни и всезонни). Предпочитани са от хиляди хора по цял свят.

Някои от най-добрите технологии на производителя са изредени долу:

 • Технология Run-Flat
 • Технология Оlogic
 • NanoPro-Tech
 • 3D Seamless Stealth

Най-добри летни гуми

Bridgestone Potenza RE-11

Летните гуми Bridgestone Potenza RE-11 са с асиметричен дизайн на грайферите и технология 3D Seamless Stealth. Препоръчвани от много, те се отличават с перфектно сцепление на мокър терен, устойчивост на хидропланинг и подобрени кормилни реакции. Недостатъци на модела са липсата на гаранция за каналите на протекторите, които могат да се захабят по-бързо от очакваното.

Най-добри зимни гуми

Blizzak LM32

Зимните гуми Blizzak LM32 несъмнено са най-добрият зимен модел, предлаган от Bridgestone. Имат отлична устойчивост на хидропланинг, както и сцепление на мокра настилка, което ги прави идеални за влажните зимни дни. Осигуряват комфорт на движение, а шофьорите, които ги използват, нямат оплаквания от продукта.

Най-добри всесезонни гуми

Turanza QuietTrack

За най-добър модел всесезонни гуми избрахме Turanza QuietTrack, който се отличава с впечатляващ дизайн и перфектно сцепление. Осигурява високо ниво на стабилност, независимо от повърхността. Освен че има тих начин на работа, е и на достъпна цена.

Източник на изображението: Pexels.com

няма гласове
, обновено на 19/10/2022
автор: Note.bg