Обзавеждане за спалня - кое, как, какво

Обзавеждане за спалня - кое, как, какво

Знаем, че е важно да се подходи с внимание при обзавеждането на всяка стая от нашия дом. Това важи с пълна сила за спалнята, тъй като това е една от стаите, където обикновено прекарваме по-голяма част от времето си.

За да обзаведем спалнята си по начин, който да ни гарантира естетика и конвенционалност за ежедневието, важно е да вземем различни фактори под внимание.
Тъй като спалнята е стая, предназначена главно за лична употреба и не се посещава често от гости,  обзавеждането й естествено трябва да е съобразено с нашите лични навици и стил на живот.
При обзавеждането на спалнята, главните ни цели трябва да са постигане на функционалност  и удобство без да се прави компромис със стилния дизайн.Също така е важно максималното оползотворяване на пространството, особено ако спалнята е малка.
 
Представяме ви няколко лесни за следване правила при обзавеждане на спалня.

Съвети за обзавеждане на спалня:

Размери на мебелите

Важно е първо да определите какъв тип е вашата спалня. Дали е малка или, голяма, дали е за гости. Знаем добре, че можем да направим една стая визуално по-голяма, ако поставим минимален брой мебели и вещи.

Може да постигнете това, ако добавите допълнителни шкафчета за съхранение на дрехи в дрешника.Друг вариант е да изберете легло с вградени шкафчета за съхранение на багаж.
Целта е да подберем мебелите така, че да заемат по-малко място в стаята.

При леглото е хубаво да постигнем визуален ефект за ниска височина.Това може да стане като сложим табла за легло при главата, като избягваме да поставяме табла за краката.  Това оптически прави леглото по-малко. 

Важно условие при обзавеждането на спалнята е изборът на централна точка.Обикновено това е леглото, но може да бъде и канапе, в зависимост от размера на стаята, която целим да обзаведем.

Добра идея е да се избере една мебел, която да е фокусът на стаята, а останалата част от мебелите да се разположат в зависимост от нея. Ако разполагате със стая с големи размери, можете да поставите леглото в ъгъл, с което се постига романтичен и привличащ вниманието стил. Тази част, където човек поставя краката си е добре да бъде по-близо до  вратата, отколкото обратното.

Ако стаята, предназначена за спалня е малка или средна по размери, поставете леглото до стената противоположна на вратата, като горната табла на леглото плътно опира до стената. Важно е да можем да се движим свободно близо до леглото. Важно е също да преценим къде във стаята ще се осъществява основното движение, тоест главната пътека на движение.То трябва да бъде свободно, не трябва човек да се спъва в мебелите, за да стигне до другия край на стаята.

Не  е необходимо мебелите да се поставят плътно до стените. Дори размерите на стаята да са малки, не приближавайте мебелите плътно един до друг или до стените, оставете няколко сантиметра място. Балансът е важен при обзавеждането на спалнята. Можете да постигнете баланс като поставите другите важни мебели от спалното обзавеждане около леглото.Това са гардеробът, шкафчето с огледало, канапето. Ако стаята ви е малка, оставете стената срещуположна на леглото с по-малко мебели или напълно празна и поставете по-обемните мебели близо до леглото.

Диагоналното позициониране на леглото също е вариант. Поставете малки нощни шкафчета от двете страни на леглото. Това спомага за визуалното издължаване на стаята и я прави естетически завършена.

Практичност

Вaжно е спалнята да ни предоставя оптимално удобство без значение дали е за нас или за гости. Затова е добре да се замислим как обикновено прекарваме свободното си време. Ако обичате да гледате телевизия в леглото, поставете телевизора да е точно срещу леглото. Ако обичате да четете, поставете нощната лампа на такова място, че да ви осигурява достатъчно светлина.

Ако спалнята е вашето място, където съхранявате по-голямата част от дрехите си и се преобличате там, не поставяйте  дрешника далеч от гардероба. Добра идея е да поставите стол и малко канапе в зависимост от това с колко място разполагате, за да ви е по-лесно при преобличане или преобуване.
Добре обзаведената спалня тряба да ни предоставя комфорт, така че разположете мебелите според това кои най-често използвате.  Не поставяйте леглото под прозорец или в близост до него. По-добре го поставете между два прозореца. Важно е леглото да благоприятства добрия сън. Преценете кога стаята ви е топла/студена според сезоните и спрямо нейното местоположение.

Цвят и стил

Добре обзаведената спалня също така трябва да радва окото.Препоръчва се избор на светли тонове, ако искате да постигнете визуален ефект на просторна стая.
Изберете мебелите, цветът на боята, завесите, спалните комплекти в една цветова гама. Това винаги внася стил и простор в една стая.
Канапе, офис бюро, широкоекранен телевизор,както и мек килим винаги добавят доза шик и уют на една спалня.
Поставянето на картини, снимки, различни  сувенири също може да ни помогне да постигнем чувство за простор и стил. Поставяйте големите картини или снимки над по-големите мебели, а по-малките над мебелите с по-малки размери.

Осветление

Добре осветената стая винаги създава чувство за уют и пространство.Използвайте разнообразни по вид и размери лампи в спалнята, поставени на различни нива, за да подчертаете всички ъгли от спалнята.Приглушеното осветление и малките лампи, монтирани на пода са супер идея за спално осветление.

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 22/04/2020
автор: Note.bg