Парфюмите на Древния свят

Парфюмите на Древния свят

Силата на парфюма се е познавала още през Древността. Да се наподобят уханията на различни цветя и растения е било задача на древните жреци, алхимици и майстори на парфюмерийния занаят. И до ден-днешен парфюмът е магнетично средство, с което хората допълват външния си вид. Сега парфюмите се създават чрез модерни технологии, но не спират да се разработват най-различни формули, които да отговарят на вкусовите предпочитания по цял свят.

Старинните документи разказват…

Направата на даден аромат е също толкова вълнуваща, каквото е и неговото въздействие. Векове наред човечеството е експериментирало, за да постигне най-добрите технологични методи в изработването на парфюма.

Думата „парфюм“ произлиза от латинското словосъчетание per fummus, означаващо „чрез дима“. Точно това е и най-ранният метод за добиване на аромати – посредством горенето на треви и различни видове смола. Тези сведения черпим от епоса за Гилгамеш, където също се споменава, че преди повече от 5000 години шумерските племена обтривали косите и телата си с благовонни масла. Приблизително от същата епоха са документирани човешките умения да се извличат ароматни есенции от растения и от продукти с животински произход. Майстори в извличането на миризми и в изработването на ароматни мазила в онези времена са асирийците. За парфюмите се говори в различни популярни древни книги: в текстовете на Индийските веди, а също и във всепризнатата Библия на любовта („Кама сутра“).

Древен Египет и свещеното предназначение на ароматите

Гиза Египет

Древните египтяни са приемали изработването на парфюм за специален художествен акт. С различни благовония са се обливали както жените, така и мъжете. За направата на парфюм отново полът не е бил от значение – срещали са се и много жени-майстори в тази област.

За процеса по създаване на парфюм съдим от релефите по гробниците на египетските жрици. Най-често използваните съставки са били къна или канела. Допълнително са се внасяли аромати от арабския свят и Източна Африка, а също и от земите на Персия. В изпълняването на различни ритуали са се ползвали мирта и тамян – това свещенодействие се е запазило до ден-днешен и в християнската религия.

Значимост се е придавала не само на майсторски подбраните примеси от аромати, а също и на количеството и издръжливостта на аромата. Търговията на парфюми е била много добре развита и е предлагала висока конкуренция.

Египетските парфюми най-често се кръщавали на града, в който са били създадени. Съхранявали са ги в съдове от стъкло или камък, но най-търсеният и предпочитан материал за тази дейност бил алабастърът. Не по-малко внимание се е обръщало и на декорациите: опаковките са се инкрустирали богато, с различни скъпоценности и лъскави бижута. Интересно е да се добави, че също както днешните парфюми и тогавашните са разполагали с инструкции за употреба.

Обаятелният парфюм на Клеопатра

Много истории разказват как великата владетелка Клеопатра е запленила Марк Антоний, благодарение на омайващия си парфюм. Говори се, че в нейният любим аромат се срещали съставки от канела, лотос и мирта.

Чак до периода на Златната ера, парфюмите са се ползвали най-вече от елитните обществени прослойки. Любопитна подробност е, че от смъртта на Тутанкамон са изминали над 3000 години, а от гробницата му все още се долавя ароматът от неговия парфюм.

Древните гърци също поставяли значението на парфюма много високо. Те имали традиция да поръсват с уханен аромат умрелите в бой, прилагали ги за масажни цели, а също така ги използвали като основен стимулант при празненствата си и в интимния живот.

На територията на Римската империя, парфюми ползват не само патрициите, но и куртизантките; благоуханията, с които се обливали, били завладяващи, а рецептите за приготвянето им ревностно се пазели. Голяма част от съставките се внасяли от Изток, докато постепенно Ориентът не се превърнал в основен и постоянен доставчик на ароматни подправки, есенции и масла.

Парфюмите днес

През вековете изкуството за правене на парфюм единствено се е усъвършенствало, без да загуби и частица от обаянието си. Особено привлечени от парфюмите са дамите. Какво по-удачно допълнение към една стилна визия от правилно подбрания парфюм? Venera Cosmetics се грижи да предлага винаги широк избор за своите клиентки. Може да разгледате в галерията различни варианти парфюми за жени – за Вас или за ваша близка на следния линк:  https://fragrances.bg/womens-fragrance

рейтинг: 5 (1 глас)
, обновено на 29/07/2019
автор: Note.bg