Пътуване в чужбина – ето какво не бива да забравяте

Пътуване в чужбина – ето какво не бива да забравяте

Пътуването в чужбина изисква определена подготовка. Без значение дали става дума за командировка, ваканция, или посещение на роднини, предстоящите ви планове трябва да са добре преценени. Подгответе се предварително за всякакви видове извънредни обстановки. Най-важното обаче си остава да не забравите важни ценни лични принадлежности, документи и други предмети от особено значение за вашето пътуване в чужбина. 

За вашата сигурност

За тази цел е редно да си изкарате Европейска здравна карта. Това е напълно безплатна процедура, която ви дава правото да използвате медицински услуги в рамките на ЕС. Имайте на предвид, че още по-практичен вариант за вас е да закупите застраховка пътуване в чужбина от Limar. Положителното при нея е, че покрива много повече разходи, а не само медицинските. В тях влизат рискови застрахователни събития като ПТП, загуба на багаж и дори планински спасителни мисии, ако се изгубите или пострадате. 

Документи и банкови карти

Уверете се, че разполагате с всички необходими книжа, изисквани от вас според конкретната дестинация. За ЕС не ви трябва виза, но за страните извън него – тя е наложителна. Ако нямате идея какви точно документи са ви нужни, говорете предварително с туристическия оператор или направо с българското консулство. По отношение на вашите пари, редно е по време на пътуването да имате винаги налични, особено дребни за кафе, храна и транспорт, а по-големите суми да държите в банковата си карта. Също е важно да прецените дали в дадената държава се позволява теглене на пари през банкомат от типа карта, с която разполагате. 

Личен багаж 

Или поне най-необходимото. Живеем в свят, в който можем да си купим всичко навсякъде. Нещо повече – глобализацията направи така, че повечето марки и производители да са достъпни по цял свят без значение от конкретната част на земното кълбо. Все пак, е препоръчително да не правите излишни разходи за неща, които можете да вземете със себе си. Освен това, съществуват вещи, с които е задължително да се снабдите предварително – лекарства, електроника за лично ползване, принадлежности за деца и бебета, а също така и предмети, свързани с вашето бизнес пътуване. 

Занимания за из път 

Ако ще пътувате дълго, осигурете си спокойни часове с любимо четиво, музика за колата и най-вече забавления за децата. При пътуване със самолет специалистите съветват да разполагате с лекарства, ако ви прилошава или страдате от хронични заболявания, влияещи се от турболенцията, а също така и удобна възглавница за път. 

Пътеводители за вашето пътуване 

Всякакви разговорници, карти, компаси и други принадлежности, които ще ви помогнат да се ориентирате по време на вашето пътуване в чужбина са от особено значение. Добрата новина е, че можете да си спестите място за тези материални предмети, като ги замените с дигитални варианти – електронни карти и пасове за забележителности, които предварително да закупите, електронни пътеводители и приложения за най-често употребяваните фрази и изречения на съответния местен език, ако не го владеете. 

Перфектната организация преди пътуване в чужбина е гаранция, че то ще мине не просто по план, но и наистина страхотно и незабравимо. Правете си списъци, карайте по тях, когато си събирате багажа и най-вече – задължително си вземете усмивката, доброто настроение и любознателността, преди да излезете от вкъщи! 

няма гласове
, обновено на 27/05/2022
автор: Note.bg