Плюсовете и минусите на инверторните климатици

Плюсовете и минусите на инверторните климатици

Плюсовете на инверторните климатици пред неинверторните са много. Неинверторните климатици могат да умрат много по-рано от инверторните климатици и могат да причинят износване на системата. Тяхното постоянно включване и изключване също може да причини износване на системата. В крайна сметка инверторните климатици предлагат значителни икономии на енергия и подобрен вътрешен комфорт. И така, струват ли си допълнителните пари?

Предимства

Редица предимства могат да бъдат приписани на инверторните климатични системи, като тяхната енергийна ефективност и дълъг живот. Тези климатични системи са в състояние да охладят всяка стая с желаната температура и освен това са по-рентабилни от своите неинверторни аналози. В сравнение със стандартните сплит системи, инверторните климатици са по-енергийно ефективни и могат да съперничат на геотермалните термопомпи. Освен това са по-лесни за поддръжка от стандартните модели. В допълнение, някои от тях разполагат и с интелигентни функции, които ги правят още по-лесни за използване.

Инверторните климатични системи са високоефективни, като използват част от енергията в сравнение с техните конвенционални аналогове. В сравнение с конвенционалните климатици, инверторните климатици могат да спестят между тридесет и четиридесет процента от сметките за електричество. Тези спестявания обаче не са реални изчисления. Предимствата на инверторните климатични системи надхвърлят разходите им. Въпреки това трябва да имате предвид, че те струват повече от конвенционалните модели.

Цена

Инверторните климатици са скъпи в сравнение с конвенционалните модели.  Цената може да бъде оправдана от по-високата ефективност на инверторната система. В допълнение, инверторен AC с три звезди може да струва повече от модел с пет звезди. Покупката на инверторен климатик е добра инвестиция. Неговата по-висока ефективност може да намали сметката ви за електричество с десет процента.

Инверторните климатици пускат компресора на различни обороти в зависимост от температурата на околната среда.  Тези устройства също имат много разширени функции, които може да си струват цената. Някои инверторни климатици дори могат да бъдат конфигурирани за намаляване на консумацията на енергия. Във всеки случай те са много ефективни, спестяват ви пари, като същевременно поддържат дома или офиса ви хладен.

Енергийна ефективност

Инверторните климатични системи могат да бъдат по-скъпи, но ползите надвишават цената. В сравнение с конвенционалните климатици, инверторните модели осигуряват по-добро регулиране на температурата и по-дълъг експлоатационен живот. Те също така използват по-малко енергия и са по-екологични от конвенционалните модели. Те обаче изискват професионална поддръжка и ремонт, така че е важно да знаете как да се грижите за вашия климатик. 

Инверторните климатични системи са ефективни, защото не се включват и изключват често, за разлика от конвенционалните климатици. Те използват енергия само когато е необходимо, което означава, че спестявате пари, докато се наслаждавате на комфортни температури. За разлика от тях, неинверторните климатици имат непрекъснат компресор, който стартира и спира. Поради това стайните температури могат да варират само с няколко градуса. В резултат на това инверторните климатици са по-добри за околната среда от конвенционалните климатици.

Шум

Ако усещате пулсиращ, ритмичен шум от вашата инверторна климатична система, има няколко възможни причини. Преди всичко може да се наложи да смените двигателя на вентилатора. Второ, може да е смазването около двигателя с двоен вал. Трето, износен лагер на двигателя на вентилатора също може да причини шума. И накрая, съществена повреда на лагера може да причини допълнителна повреда на уреда и следователно изисква помощта на квалифициран специалист по климатизация.

Инверторните климатици не правят изключение. Въпреки това, този тип климатик има по-високо ниво на шум от конвенционалните климатици. Нивата на шум варират от едно устройство до друго и видът на шума ще повлияе на живота ви на закрито и на открито. Нивата на шум от прозорците например обикновено са по-високи от тези от други видове климатици. Освен това нивата на шум от по-старите системи обикновено са по-високи от тези на по-новите модели.

Ремонти

Инверторните климатици обикновено са по-скъпи от обикновените и ремонтите вероятно ще изискват повече време и по-опитни HVAC техници. Въпреки че може да са по-евтини отначало, ремонтите на инверторни AC често са стресиращи. Те обаче могат да ви спестят пари с течение на времето и без стрес в дългосрочен план. За да ви помогнем да разберете как работи ремонтът на инвертор AC, нека разгледаме няколко често срещани проблема.

Първо, инверторните климатици изискват редовна поддръжка. Както всеки друг климатик, те ще се развалят или ще се нуждаят от основен ремонт от време на време. Като такива те изискват специални знания и умения. Поради многото си части и сложния дизайн, закупуването и поддръжката на инверторните климатици може да бъде по-скъпо от обикновените устройства. Освен това, тъй като тези устройства имат толкова много компоненти, се препоръчва да използвате лицензиран техник за ремонт.

няма гласове
, обновено на 02/08/2022
автор: Note.bg