Пневматичен шлайф - видове и ползи

Пневматичен шлайф - видове и ползи

Пневматичният  шлайф, както и електрическият и акумулаторният, принадлежът към различните видове енергийни източници, които могат да имат шлайфмашините. В този случай шлайфащият диск се задвижва от налягането на въздуха. Освен това има различни видове пневматични шлайфмашини. Най-известният пневматичен шлайф е пневматичната ексцентрикова шлайфмашина. Други видове пневматични шлайфове са орбиталните и лентовите шлайфмашини.

Когато искате да си купите пневматичен шлайф, е важно да разполагате с компресор, който може да генерира въздушно налягане от около 6 бара. Налягането на въздуха може лесно да се регулира от компресора и определя скоростта на въртене на шлифовъчната подложка.

Функционални пневматични шлифовъчни машини

Пневматичните шлайфове се предлагат като ексцентрикови, орбитални и лентови. Скоростта, която достига пневматичната ексцентрикова шлайфмашина, е между 3000 и 12000 Hz. Пневматичните шлайфове са много леки, тъй като нямат двигател. Повечето пневматични шлайфмашини тежат около 1 kg. Диаметърът на шлайфащия диск на пневматичната шлайфмашина е приблизително 150 mm.

Големите плюсове на пневматичния шлайф

Ниско тегло: Не се състои от електроника, поради което машината тежи приблизително 1 kg.
Водоустойчив: Може да се използва в комбинация с вода за безпрахово шлайфане.
Мобилен: Всеки пневматичен шлайф може да се използва и извън работилницата с пълен резервоар на компресора.
Дълъг експлоатационен живот: няма електронни компоненти, което увеличава експлоатационния живот.
Лесна работа: шлайфането е лесно и работата е лесна.
Устойчивост на пожар и експлозия: няма опасност от пожар или експлозия поради въздушното задвижване.
Оперативна надеждност: работата може да продължи и при прекъсване на електрозахранването.

Налягане на въздуха

Както беше описано по-горе, пневматичният шлайф се задвижва от въздушно налягане. Налягането на въздуха се обозначава с "Bar". Един бар означава, че върху един квадратен сантиметър се упражнява един килограм сила. Пневматичната шлайфмашина се задвижва с 6 бара, което означава, че се прилагат шест килограма сила на квадратен сантиметър. Скоростта на шлайфане може лесно да се определи от вас с помощта на компресора.

Консумация на въздух

Разходът на въздух се измерва в литри в минута (LPM), които пневматичният шлайф използва по време на шлайфане. Консумацията на въздух е различна за всяка машина и може да варира между 150 и 350 л/мин. Може да се каже, че разходът на въздух е свързан със скоростта, която трябва да се постигне, но това не е по-малко вярно. Пневматичният шлайф с ниска консумация на въздух може да реализира голям брой обороти. 
 

няма гласове
, обновено на 30/05/2022
автор: Note.bg