По-полезно ли е да спим без възглавница?

По-полезно ли е да спим без възглавница?

Ако често ви се случва да будувате, защото цяла вечер сте се опитвали да се нагласите удобно, или се събуждате със схванат врат  и болки в гърба, вероятно вече се чудите дали да не  зарежете възглавницата и да спите без нея. Това е един съвет, който често се тиражира в интернет пространството. Но полезно ли е да спим без възглавница? В тази статия ще потърсим отговор на този важен въпрос.  

Хората често обръщат повече внимание, когато си купуват матрак, но подценяват изборa на възглавница. Затова не е изключено те  да спят на неудобна, стара или неподходяща за тях възглавница. Вярно е, че матраците са от голямо значение за качеството на съня, но възглавниците са не по-малко важни. Тяхната роля е да поддържат оптимална позиция, осигурявайки опора на тялото, така че то да получи необходимата почивка по време на сън. Затова важно правило е да ги избираме според позицията, в която спим. Допустимо ли е и кога може  да спим без тях обаче? Не може да отговорим еднозначно, защото това зависи от доминиращата поза на сън. Вижте какви са възможностите:  

  • Доминираща поза на сън: на една страна  

Експертите посочват, че това е най-здравословната поза за сън. Но всички нейни предимства се губят, ако решим да се откажем от възглавница. Тя е изключително необходима, за да запълни пространството, което се получава между рамото и главата, когато сме обърнати настрани. Без нея се губи опората на тялото и е силно вероятно да получим болки в гърба, врата и кръста, а също и неприятни схващания. В крайни случаи това може да доведе  и до по-сериозни проблеми като гръбначни изкривявания, например. От казаното дотук може да обобщим, че хората, които спят на една страна, не е препоръчително да спят без възглавница.  

За да забравят дискомфорта, спящите в тази поза трябва да намерят подходяща възглавница. Как изглежда тя? За да осигури опора на тялото, тя трябва да бъде достатъчно висока и твърда, за да не потъва главата Ви  и тя да лежи на една линия с гърба.  

  • Доминираща поза на сън: по гръб 

Когато легнете по гръб върху матрак, който е по-мек, тялото ви ще потъне леко, като се образува малко разстояние между врата и повърхността на леглото. Ако спите без възглавница, главата ви ще потъне назад и ще причини дискомфорт в областта на шията. Затова експертите ще ви посъветват да спите с възглавница. Най-подходящи за хората, които спят по гръб, са възглавниците, които са по-меки и не са много високи. Те ще дадат опора и вие ще спите в максимално удобна позиция. Внимавайте обаче да не изберете прекалено висока и плътна възглавница, защото ще се получи обратния ефект. Тя ще избута главата и брадичката ви напред към гръдния кош и може да причини хъркане или затруднения при дишане.  

  • Доминираща поза на сън: по корем  

Спящите по корем всъщност са единствените, които могат да си позволят да спят без възглавници. Макар  да предпазва от хъркане и сънна апнея, тази позиция като цяло се счита за най-малко здравословна. Причината е, че когато спят по корем, хората задължително извиват врата и главата си на една страна. Това много често води до болка и неприятно схващане на врата.  

По тази причина специалистите съветват хората, които спят по корем, да спят без възглавница, ако могат. В случай, че не им е удобно, другата възможност за тях е да изберат възглавница, която е много тънка и мека.  

От всичко казано дотук, може да направим няколко важни извода. На първо място, дали да спите с или без възглавница зависи не само от Вашите лични предпочитания, но също така и от доминиращата поза на сън. Не бива да остават без възглавница, хората, които предпочитат да спят на обърнати една страна. Те имат нужда от по-висока и обемна възглавница. Спящите по гръб също е хубаво да използват възглавница, което е мека и тънка. Накрая - без възглавница могат да спят хората, чиято доминираща позиция на сън е по корем. В случай, че ви трябва нова възглавница, разгледайте предложенията на Isleep - https://isleep.bg/pillows/ 

 

няма гласове
, обновено на 06/11/2019
автор: Note.bg