Подгответе се за лятото с добре подбрани летни гуми

Подгответе се за лятото с добре подбрани летни гуми

С идването на пролетта и затоплянето на времето трябва да предприемете стъпки по смяната на гумите за зимни условия с летни гуми

Защо това се налага и не можете ли да карате със зимните гуми?

Това не е особено добра идея, тъй като характеристиките на двата вида гуми са доста различни. 

Зимните гуми имат не само по-голяма дълбочина на профила, но и ламели, които да осигуряват по-добро сцепление в сняг, кал, киша и лед. Освен това са изработени от по-мек каучук, който остава гъвкав при ниски температури.

За разлика от тях, летните гуми се произвеждат от по-твърд каучук, за да могат да издържат на високите летни температури. Каучукът, от който се произвеждат е не само по-твърд, но и и по-устойчив на абразия, което позволява на гумите да имат по-добро захващане, по-кратък спирачен път и по-добро сцепление дори при по-висока скорост в горещи дни.

Протекторите на летните гуми също са проектирани по различен начин и се характеризират с по-ниско съпротивление при търкаляне и с по-плосък профил. Тъкмо поради плоския си профил, контактната им площ с асфалта е по-голяма, а това означава, че и сцеплението им е по-голямо. Разполагат и с широки надлъжни и напречни канали, чрез които дъждовната вода се оттича от контактната зона на гумата, предотвратявайки риска от аквапланинг.

Как да изберете подходящите летни гуми?

Открийте подходящия размер

Първата и най-важна стъпка при избора на гуми за летните месеци е да сте спрете на правилния за вашия автомобил размер. А него можете да откриете като погледнете старите си гуми и потърсите номера, който ще откриете там. 

Примерно, номерът на гумата може да изглежда така: 175/65 R 14 91 T. Което означава следното:

  • 175 - първите цифри представляват ширината на гумата в милиметри. Или в случая тя е 175 мм.
  • 65 - това число се отнася до съотношението на ширината и височината на гумата като процент.
  • R - с тази буква се идентифицира вида на гумата, т.е радиална.
  • 14  - това число показва диаметъра на джантите в инчове.
  • 91 - С това число се изразява индекса за товароносимост. В случая е 615 килограма.
  • Т - тази буква дава информация за максималната допустима скорост, която в този примерен случай е 190 км/ч.

Обърнете внимание на етикета на летните гуми

Регламент на ЕС относно етикетирането на гуми е в сила от 2012 година, но от май 2021 година е сила нов начин на етикетиране, който предоставя точна и пълна информация за характеристиките на летните гуми. Затова е добре да знаете какво означават всички символи и кодове, които се намират върху етикета, за да направите най-правилния избор на автомобилни гуми.

Ето кои са най-важните символи и кодове, на които да обърнете специално внимание:

Разход на гориво или клас ефективност

Ако търсите летни гуми, с които ще спестите гориво, трябва да потърсите символа на етикета, който наподобява бензинова колонка. Разходът на гориво е представен като букви от А до Е. Добре е да знаете обаче, че повечето гуми, които в момента се предлагат в търговската мрежа са с клас на ефективност В или С.

Сцепление

Сцеплението на гумите се отнася до безопасността, която предоставят гумите при спиране при мокра повърхност. Тази информация е разделена в класове от A до G. Летните гуми с добро сцепление да имат кратък спирачен път при мокра настилка, затова е добре да търсите гуми, които имат по-висок клас на сцепление.

Индекс на скоростта

Максимално допустимата скорост е обозначена върху етикета като кодова буква. Така например, ако видите буквата F, това означава, че допустимата скорост е 80 км/ч, а ако видите буквата Y, това значи, че скоростта, която е разрешена е до 300 км/ч.
 

Кога трябва да смените зимните гуми с летни?

Според Закона за движение по пътищата, до 1 март всички шофьори трябва да карат със зимни гуми. След този период можете да предприемете стъпки по смяната, но нашият съвет да изчакате температурите да се повишат до +7 градуса и едва тогава да пристъпите към поставянето на летни гуми.

няма гласове
, обновено на 23/06/2021
автор: Note.bg